Wydaje mi się że jeżeli miał by jakiś wolny samochód to termin już byś miał.adix pisze: ↑07 maja 2018, 22:43Czyli czasy oczekiwania z tego co piszecie przekraczają pół roku.
Dzisiaj zamawiałem Kodiaqa i sprzedawca powiedział, że jest dobrze bo zgarnął samochód zamówiony do produkcji, z którego ktoś zrezygnował (nie wiem na ile jest to prawda). Jednak terminu nie mam żadnego na zamówieniu, a on sam nic mi podać nie potrafił.
Tak dziwnie jest czekać ponad pół roku na auto, które po wyjeździe z fabryki będzie się łapać na wyprzedaż rocznika 2018.
Czas oczekiwania na Kodiaqa
-
Dil
- Samochód: Kodiaq Sportline Szary Steel
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
Niby wolny był z wyposażeniem ambition, my zmienialiśmy na style - miał pozostać ten sam. Dzisiaj się kontaktowałem i nie ma terminu tzn jest 5-9 miesięcyDil pisze: ↑09 maja 2018, 21:49Wydaje mi się że jeżeli miał by jakiś wolny samochód to termin już byś miał.adix pisze: ↑07 maja 2018, 22:43Czyli czasy oczekiwania z tego co piszecie przekraczają pół roku.
Dzisiaj zamawiałem Kodiaqa i sprzedawca powiedział, że jest dobrze bo zgarnął samochód zamówiony do produkcji, z którego ktoś zrezygnował (nie wiem na ile jest to prawda). Jednak terminu nie mam żadnego na zamówieniu, a on sam nic mi podać nie potrafił.
Tak dziwnie jest czekać ponad pół roku na auto, które po wyjeździe z fabryki będzie się łapać na wyprzedaż rocznika 2018.
Dziwna sytuacja bo w Szczecinie powiedziano mi, że nie mogą nic nowego zamawiać do sierpnia, natomiast w Koszalinie zamówiłem.
-
bubuś
- Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki
Dzisiaj przejeżdżając obok salonu w którym zamawiałem pod koniec stycznia 2018 Kodiaqa, wstąpiłem zagadnąć o termin, który po ostatnim kolejnym obsuwie był określony na koniec czerwca.
Oznajmiono mi, że teraz moje wozidło jest zaplanowane do produkcji w .... sierpniu, a powodem opóźnienia jest zamówiony hak. Fajna wymówka.
O żesz z tymi pepikami, jakie to niepunktualne towarzystwo. Ilekroć zamawiałem auto, zawsze było w pierwotnym terminie. Co prawda nie spieszy mi się, by mieć auto, bo mam na razie czym jeździć, ale nie lubię być robiony w trąbę. Gdybym wcześniej wiedział, że jest taka niepunktualność w produkcji zamówionych aut, to już bym jeździł Ssangyongiem Rextonem, który byłby w tych samych pieniądzach co Kodiaq (177 tys. zł). Na marce mi nie zależy, chcę po prostu auto o określonych gabarytach, możliwościach pociągowych i wyposażeniu.
Oznajmiono mi, że teraz moje wozidło jest zaplanowane do produkcji w .... sierpniu, a powodem opóźnienia jest zamówiony hak. Fajna wymówka.
O żesz z tymi pepikami, jakie to niepunktualne towarzystwo. Ilekroć zamawiałem auto, zawsze było w pierwotnym terminie. Co prawda nie spieszy mi się, by mieć auto, bo mam na razie czym jeździć, ale nie lubię być robiony w trąbę. Gdybym wcześniej wiedział, że jest taka niepunktualność w produkcji zamówionych aut, to już bym jeździł Ssangyongiem Rextonem, który byłby w tych samych pieniądzach co Kodiaq (177 tys. zł). Na marce mi nie zależy, chcę po prostu auto o określonych gabarytach, możliwościach pociągowych i wyposażeniu.
Follow your dreams
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!
-
bubuś
Ponieważ wyraziłem wątpliwość, aby hak opóźniał produkcję, handlowiec dilera poinformował mnie telefonicznie, że skontaktował się z centrum logistycznym i na próbę:
-usunęli z zamówienia hak, termin nie zmienił się nawet o dzień,
-usunęli więc jeszcze elektrycznie sterowane fotele (kierowcy i pasażera) i termin skrócił się zaledwie o TYDZIEŃ.
Zatem wszelkie tłumaczenia przekazywane zamawiającym, że coś tam (hak, kolor, tapicerka, itp. itd) opóźnia termin produkcji to najzwyklejsze wymówki producenta.
Po prostu SKODA robi sobie jaja z ludzi zamawiających auta wg indywidualnej konfiguracji.
Zatem, albo skoda trzepie seriami podstawowe konfiguracje i gdzieniegdzie wtyka autko zamawiane, albo ma polskich odbiorców w głębokim poważaniu, traktując Polskę jako rynek mało ważny dla ich interesów.
-usunęli z zamówienia hak, termin nie zmienił się nawet o dzień,
-usunęli więc jeszcze elektrycznie sterowane fotele (kierowcy i pasażera) i termin skrócił się zaledwie o TYDZIEŃ.
Zatem wszelkie tłumaczenia przekazywane zamawiającym, że coś tam (hak, kolor, tapicerka, itp. itd) opóźnia termin produkcji to najzwyklejsze wymówki producenta.
Po prostu SKODA robi sobie jaja z ludzi zamawiających auta wg indywidualnej konfiguracji.
Zatem, albo skoda trzepie seriami podstawowe konfiguracje i gdzieniegdzie wtyka autko zamawiane, albo ma polskich odbiorców w głębokim poważaniu, traktując Polskę jako rynek mało ważny dla ich interesów.
Follow your dreams
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Polska dla Skody jest bardzo ważnym rynkiem.
-
Fatboy
W tym roku na pierwszym miejscu, w zeszlym tuż za Toyotą:
http://www.trynid.pl/statystykisprzedazy.html
Wygląda na to, że mój ambition (lava blue, panoramiczny dach, trzeci rząd siedzeń oraz elektryczna klapa z takich większych gadżetów) zamówiony w grudniu będzie do odbioru w połowie czerwca.
Fabryka ma potwierdzony termin. Przygód było dużo, początkowo 4 miesiące oczekiwania na 1.4tsi fwd dsg, w kwietniu konfiguracja zmieniona na 2.0tsi i od razu wskoczył termin czerwcowy.
Oby wszystko teraz poszło sprawnie, bo transport wózka dla miesięcznego dziecka w vw polo to katorga
Fabryka ma potwierdzony termin. Przygód było dużo, początkowo 4 miesiące oczekiwania na 1.4tsi fwd dsg, w kwietniu konfiguracja zmieniona na 2.0tsi i od razu wskoczył termin czerwcowy.
Oby wszystko teraz poszło sprawnie, bo transport wózka dla miesięcznego dziecka w vw polo to katorga
-
bubuś
Ogólnie biorąc wg marki, to by się zgadzało, bo statystyki nie kłamią. Ale mnie ciekawi, jak sprzedaż wygląda wg modeli. Bo Polacy kupują na ogół po taniości, więc małe popierdółki typu Citigo, rapid, itp. Kodiaq zaś jest raczej w Polsce modelem relatywnie drogim, więc przez to egzotycznym. Stąd dla Czechów Polska jako rynek dla Kodiaqa może nie być targetem.Fatboy pisze: ↑10 maja 2018, 23:01W tym roku na pierwszym miejscu, w zeszlym tuż za Toyotą:
Dla mnie nie ma wytłumaczenia, że w dzisiejszej dobie organizacji dostaw przez kooperantów, zautomatyzowanie produkcji, może być coś co opóźnia proces montażu/ubierania auta. Bo samo wytworzenie karoserii i polakierowanie, wykonywane jak na sztancy, na pewno nie jest wąskim gardłem. Podobnie domawiane wyposażenie nie powinno stanowić problemu. To tylko kwestia doboru odpowiedniej wiązki (do standardowego i ponadstandardowego wyposażenia) i montaż bądź nie stosownych czujników lub podzespołów (w zależności co kto domawia) i podpięcie ich do wiązki.
Follow your dreams
-
martii
- Samochód: Kodiaq Style 2.0 TDI 190KM
Mój wczoraj przyjechał do Poznania, czyli wyjdzie 7.5 miesiąca od złożenia zamówienia.
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Nie do konca. Za 2017 rok najwiecej sprzedalo sie w PL Fabii i octavii po ok. 19 tys. Sztuk, Superba ponad 7 tys. Wiekszosc to zamowienia ,,flotowe,,. Kodiaqa by sie zarejestrowalo w PL w zeszlym roku pewnie lekko 7 moze 9 tys sztuk( tucsona rejestracji bylo prawie 8 tys. A Kii sportage ponad 6- a to wzasadzie ten sam segment) dlaczego tak sie nie stalo?- ano dlatego ze limit Kodiaqow dla dilerow w PL wynosil 3500 sztuk( i zostal osiagniety bodaj sierpien/wrzesien)- poniewaz fabryka w Kvasinach nie wyrabia sie z produkcja, i tu chodzi wlasnie o caly lancuch dostaw od podwykonawcow zaczynajac plus problemy z zatrudnieniem w skodzie plus mozliwosci produkcyjne fabryki sa juz na skraju mozliwosci. Skoda i tak caly czas rozbudowuje modernizuje swoje fabryki ale tez wzrasta rok do roku popyt na ich produkty.bubuś pisze: ↑11 maja 2018, 7:01Ogólnie biorąc wg marki, to by się zgadzało, bo statystyki nie kłamią. Ale mnie ciekawi, jak sprzedaż wygląda wg modeli. Bo Polacy kupują na ogół po taniości, więc małe popierdółki typu Citigo, rapid, itp. Kodiaq zaś jest raczej w Polsce modelem relatywnie drogim, więc przez to egzotycznym. Stąd dla Czechów Polska jako rynek dla Kodiaqa może nie być targetem.Fatboy pisze: ↑10 maja 2018, 23:01W tym roku na pierwszym miejscu, w zeszlym tuż za Toyotą:
Dla mnie nie ma wytłumaczenia, że w dzisiejszej dobie organizacji dostaw przez kooperantów, zautomatyzowanie produkcji, może być coś co opóźnia proces montażu/ubierania auta. Bo samo wytworzenie karoserii i polakierowanie, wykonywane jak na sztancy, na pewno nie jest wąskim gardłem. Podobnie domawiane wyposażenie nie powinno stanowić problemu. To tylko kwestia doboru odpowiedniej wiązki (do standardowego i ponadstandardowego wyposażenia) i montaż bądź nie stosownych czujników lub podzespołów (w zależności co kto domawia) i podpięcie ich do wiązki.