Pierwsza wymiana oleju ...
Re: Pierwsza wymiana oleju ...
Ja co prawda jestem po pierwszej wymianie oleju (po dorarciu silnika) i na dniach wymieniam po raz drugi (i dalej co 15.000 km). Jednak wg Skoda Connect "pierwsza" wymiana oleju i przegląd powinny nastąpić za 15.100 km lub 472 dni:

-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Wymiany oleju i przeglądy to dwie niezależne rzeczy. Przegląd jest regularnie co 30 tys. lub dwa lata. Wymiana oleju natomiast jest wyliczana na bieżąco przez komputer na podstawie stylu i warunków jazdy (o ile nie zmieniłeś na stałe interwały 15 tys. km w serwisie).
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
-
Fatboy
W Gdyni zycza sobie 1020 zl za wymiane 6l oleju VW 508.00 (780 olej, 60 filtr, 15 korek miski olejowej (lol?) i 165 zl wymiana. Zamierzam przyjechac ze swoim olejem, bedzie mnie kosztowac gora 180-200 zl, Total Quartz 0w20. No chyba, ze odradzacie tego producenta.
nie wiem jak długo chcesz jeździć autem ale proponowałbym np. Motul lub Millers-a , normy musi spełniać zg z wytycznymi VW czyli 508.00
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Pierwszy przegląd jest po 30 tys lub 2 latach. Następne już po 30 tys lub roku.
Olej według komputera niezależnie od przeglądów.
Olej według komputera niezależnie od przeglądów.
Jeżeli Motul, to koniecznie w bańkach z pewnego źródła (dystrybutor marki), nie z beczki. Z dużo podróbek się pojawiło, a przy tak cienkim filmie olejowym jaki powstaje przy olejach 0W20 nie ryzykowałbym czegoś niepewnego.
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
-
Fatboy
Nigdy wczesniej nie slyszalem o tym producencie, tylko Castrole, Totale itp.
Wszyscy moi znajomi, którzy jeździli VW na castolu mają problemy z braniem oleju. O dziwo samochody z tych samych roczników u innych jeżdżących na Shellu/Mobil nie mają tego problemu przy podobnych przebiegach.
Ja bym nie ryzykował przynajmniej w pierwszym roku z ekscentrykami w stylu "Totale".
Raczej poszedłbym w kierunku tego samego co leje dane ASO (oczywiście poza castrolem) tyle, że kupionym na fakturę z pewnego źródła (jeśli rozważasz swój olej).
Ja bym nie ryzykował przynajmniej w pierwszym roku z ekscentrykami w stylu "Totale".
Raczej poszedłbym w kierunku tego samego co leje dane ASO (oczywiście poza castrolem) tyle, że kupionym na fakturę z pewnego źródła (jeśli rozważasz swój olej).