Felgi / Koła

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

Felgi / Koła

Post autor: jankess4 »

michalmiko pisze:Wydaje mi się, że Kodiaq powinien na nich ładnie wyglądać.
Jak już będę konkretnie na kupnie to zadzwonię, jak piszesz. Tylko mam wątpliwości jak się mają takie felgi do gwarancji samochodu / ubezpieczenia? One są szersze. Fabryczne z tego co znalazłem mają 7 cali.
W poprzednich samochodach nikt się nie czepiał, tu może być inaczej?
Moj był w serwisie na tych felgach i sie nikt nie czepiał. Zreszta wcześniej sie pytałem w salonie i nie robili żadnego problemu z innych felg. A różnice w szerokości felgi niweluje sie odsadzeniem i to nie jest żaden problem. Tez mam 8”

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Re: Felgi / Koła

Post autor: root »

W serwisie nikt się nie przyczepi. Przy wypłacaniu ubezpieczenia teoretycznie może, ale nie musi. Oficjalnie trzeba zakładać felgi i opony wymienione w homologacji (znajdziesz na forum).
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

Opony będą zgodne z homologacją bo nie ma z tym najmniejszego problemu, ale aby znaleźć felgi identyczne z homologowanymi to już gorzej.
Root, czy masz na myśli homologacje z tego wątku: viewtopic.php?t=240 ?
Dla felg 18" Jest homologacja tylko na wymiar 7J ET43 :(
Kompletnie nie wiem co zrobić. Zaryzykować z innym wymiarem niż w homologacji, czy kupić oryginalne :roll:

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Jeżeli masz auto w leasingu ubezpueczone przez bank, to ja bym nie ryzykował. Każdy pretekst będzie dobry, żeby odpukać wrazie czego nie wypłacić Ci ubezpueczenia.

Awatar użytkownika
jankess4

Malenstwo8 pisze:Jeżeli masz auto w leasingu ubezpueczone przez bank, to ja bym nie ryzykował. Każdy pretekst będzie dobry, żeby odpukać wrazie czego nie wypłacić Ci ubezpueczenia.
Tak i przepłacaj za felgi fabryczne. Wtedy jak jest aż taka obawa trzeba zmieniać opony na felgach fabrycznych

Awatar użytkownika
michalmiko

Ale cena fabrycznych 18” jest prawie taka sama jak tych np. z oponeo :) Znaczy nie pytałem jeszcze w ASO, ale w jakimś sklepie z częściami do Skody widziałem :)

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Rozmiar felgi nie wymusza zakupu felg fabrycznych. Ogranicza tylko nieco wybór (ale wciąż na całym rynku). Ale każdy robi co chce.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
michalmiko

Czyli podsumowując, jeżeli mam identyczny wymiar zamienników, jak fabryczne to ubezpieczyciel nie ma podstaw do nie wypłacenia (w razie czego) odszkodowania :)

Awatar użytkownika
jankess4

michalmiko pisze:Czyli podsumowując, jeżeli mam identyczny wymiar zamienników, jak fabryczne to ubezpieczyciel nie ma podstaw do nie wypłacenia (w razie czego) odszkodowania :)
Osobiście się z tym jeszcze nie spotkałem. Może macie inne doświadczenia ale każdy casus trzeba rozpatrywać indywidualnie.

Awatar użytkownika
jankess4

michalmiko pisze:Ale cena fabrycznych 18” jest prawie taka sama jak tych np. z oponeo :) Znaczy nie pytałem jeszcze w ASO, ale w jakimś sklepie z częściami do Skody widziałem :)
Osobiście wyszedłem 1,5 K taniej niż w salonie na podobnej jakości i wzorze felgi.

ODPOWIEDZ