Felgi / Koła

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Poly
Samochód: Planuje Kodiaq 1.4 TSI

Re: Felgi / Koła

Post autor: Poly »

Ale w przypadku tych 8j x 19 et44 będą jakoś mocniej wystawać ?

Wiem, że 8J i 7J to szerokości felgi ale jeśli na tą i tą felgę pasuje opona 235 to oba koła są tak samo szerokie ?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

Post autor: jankess4 »

Nie zauważysz różnicy

babelmb
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TSI DSG 4x4

Post autor: babelmb »

z tego co wiem, możesz to zamówić u sprzedawcy. Oczywiście za odpowiednią dopłata. jak bierzesz kredyt lub leasing, doliczą to do wartości auto i możesz doliczyć do raty ;)
u mnie tak było z oponami zimowymi, których nie zamówiasz w konfiguratorze .

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

jankess4 pisze:
05 gru 2017, 15:13
Ja mam założone teraz inne felgi nie fabryczne 8j 19” i ET 43 i jest Ok. Dałem troszke dłuższe śruby niż fabryczne gdyż fabryczne wkręcały sie na 5 obrotów nowe trochę wiecej na 7
I bardzo dobrze, też dałem dłuższe śruby do felg zimowych bo fabryczne wydawały mi się zbyt krótkie. Zdecydowałem się na Carbonado
śruba mocująca M14x1,5

Rozmiar: M14

Skok gwintu: 1.50

długość gwintu:: 35mm

Rozmiar klucza: 17

Płaszczyzna: stożkowa

Twardość: 10.9

Wykończenie: czarna

Obrazek

Awatar użytkownika
jankess4

Tez mam taką długość i stożek bo lepiej pasuje do nowych felg

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

Słuchajcie :)
Zamówiłem Kodiaqa, a z racji że jest wiosna to ceny opon zimowych poszły sporo w dół i mogę zrobić dobry zakup opon na sezon kiedy będę obierał Miśka, czyli na zimę :)
Początkowo upierałem się na 19", ale chyba więcej gumy to będzie lepsze rozwiązanie, tak więc decyduję się na 18".
Mieszkam w górach, mam ciężki dojazd zimą, a że mam sprawdzone w Qashqaiu Nokian WR SUV3 to tylko te opony biorę pod uwagę (są rewelacyjne).
Teraz zastanawiam się nad trzema opcjami:
1. Zakup opon przez internet (ze sporą zniżką w porównaniu do ceny katalogowej) i zakup felg w salonie.
2. Zakup opon przez internet i felg dedykowanych
3. Zakup pakietu felgi i opony w salonie.

Powiem tak, że nie wpadły mi w oko żadne z felg 18" Skody w połączeniu z Lava blue i zastanawiam się nad jakimiś dedykowanymi, ale znowu nie chcę kupić jakiegoś bubla. Kiedyś kupiłem tak do Opla i nie byłem zadowolony (biły). Jeżeli już, to homologowane przez Skodę.
Jakie rozwiązanie sprawdziło się u Was? Szukam na forum i w sumie nie mogę wyciągnąć wniosków.
Pan w salonie mówił, że opony praktycznie wychodzą gratis kupując komplet z felgami, ale on chyba porównuje ceny katalogowe...

Awatar użytkownika
jankess4

michalmiko pisze:Słuchajcie :)
Zamówiłem Kodiaqa, a z racji że jest wiosna to ceny opon zimowych poszły sporo w dół i mogę zrobić dobry zakup opon na sezon kiedy będę obierał Miśka, czyli na zimę :)
Początkowo upierałem się na 19", ale chyba więcej gumy to będzie lepsze rozwiązanie, tak więc decyduję się na 18".
Mieszkam w górach, mam ciężki dojazd zimą, a że mam sprawdzone w Qashqaiu Nokian WR SUV3 to tylko te opony biorę pod uwagę (są rewelacyjne).
Teraz zastanawiam się nad trzema opcjami:
1. Zakup opon przez internet (ze sporą zniżką w porównaniu do ceny katalogowej) i zakup felg w salonie.
2. Zakup opon przez internet i felg dedykowanych
3. Zakup pakietu felgi i opony w salonie.

Powiem tak, że nie wpadły mi w oko żadne z felg 18" Skody w połączeniu z Lava blue i zastanawiam się nad jakimiś dedykowanymi, ale znowu nie chcę kupić jakiegoś bubla. Kiedyś kupiłem tak do Opla i nie byłem zadowolony (biły). Jeżeli już, to homologowane przez Skodę.
Jakie rozwiązanie sprawdziło się u Was? Szukam na forum i w sumie nie mogę wyciągnąć wniosków.
Pan w salonie mówił, że opony praktycznie wychodzą gratis kupując komplet z felgami, ale on chyba porównuje ceny katalogowe...
Jeśli chodzi o mnie to opony zimowe dostałem w gratisie od salonu bo podpisywałem zamówienie jak była taka promocja. Felgi wybrałem na oponeo.pl jednak nie OEM choć takie tez sa ale nie pasowały mi wzory z innym odsadzeniem i otworem centrującym ale sprzedawca dobrał sam pierścienie centrujące, potwierdził moje obliczenia w odsadzeniu i jeżdzę akurat na włoskich felgach MAK rozmiar 19 i pasują idealnie.

Awatar użytkownika
michalmiko

Mi raczej opon nie dorzucą, bo dostałem dość duży rabat i jeszcze jakbym się załapał na MY2019 to dealer bierze różnicę w podwyżce ceny na siebie ;)
Jak to w końcu jest z tymi felgami innych producentów? MAK ponoć ma homologację Skody (tak wyczytałem na forum), ale jak to jest z innymi producentami? Z bólem wziąłbym już 18" Trinity Skody, ale jak dla mnie są za gęste. Z MAKa podobają mi się np. Nitro 5 Ice Titan tylko czy parametry: 8,00x18 5x112,00 ET35,00 są odpowiednie? One pasują bez pierścieni centrujących? Czy wszystkie modele MAK można zamontować w Kodiaqu?

Awatar użytkownika
jankess4

michalmiko pisze:Mi raczej opon nie dorzucą, bo dostałem dość duży rabat i jeszcze jakbym się załapał na MY2019 to dealer bierze różnicę w podwyżce ceny na siebie ;)
Jak to w końcu jest z tymi felgami innych producentów? MAK ponoć ma homologację Skody (tak wyczytałem na forum), ale jak to jest z innymi producentami? Z bólem wziąłbym już 18" Trinity Skody, ale jak dla mnie są za gęste. Z MAKa podobają mi się np. Nitro 5 Ice Titan tylko czy parametry: 8,00x18 5x112,00 ET35,00 są odpowiednie? One pasują bez pierścieni centrujących? Czy wszystkie modele MAK można zamontować w Kodiaqu?
Ładne te felgi. Obrazek

Otwór centralny jest większy. Skoda ma 57,1 wiec bedą pierścienie napewno. Trzeba do nich zadzwonić bo byc moze bedą produkowali z otworem 57,1. Nie wszystkie modele felg da radę zamontować pomimo ze wyszukiwarka oponeo je pokazuje. Doradca w oponeo ma katalog z jakim odsadzeniem przy szerokości 8 cali felgi bedzie ona na 100% pasowała.

Awatar użytkownika
michalmiko

Wydaje mi się, że Kodiaq powinien na nich ładnie wyglądać.
Jak już będę konkretnie na kupnie to zadzwonię, jak piszesz. Tylko mam wątpliwości jak się mają takie felgi do gwarancji samochodu / ubezpieczenia? One są szersze. Fabryczne z tego co znalazłem mają 7 cali.
W poprzednich samochodach nikt się nie czepiał, tu może być inaczej?

ODPOWIEDZ