Silnik nie odpalił START-STOP

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
kris4724
Samochód: Kodiaq 1,4 150 KM

Re: Silnik nie odpalił START-STOP

Post autor: kris4724 »

Opisuję sytuację jak najbardziej przejrzyście potrafię. Proszę opisać co dla Pana jest niezrozumiałe to chętnie wytłumaczę. System start stop został na pewno bardzo wnikliwie zaprojektowany przez grono inżynierów i programistów co niestety nie uchroniło systemu przed ewidentnymi błędami, które opisałem na własnym przykładzie. Nikomu nie radzę odpinać pasów bezpieczeństwa żeby dezaktywować system start-stop, jeśli tak to Pan zrozumiał to najpewniej moja niezdarność pisarska. Tak na marginesie przed odbiorem samochodu prosiłem dilera żeby mi to dezaktywowano na stałe - otrzymałem odpowiedź że się nie da. A tak zupełnie na marginesie - trochę mi nie wypada bo jestem nowy na forum, ale jestem doświadczonym forumowiczem na innych platformach i zawsze mam wielki dyskomfort przez obecność na każdym forum tzw. trolli internetowych i offtopowców, którzy nie wnoszą nic do tematu, tylko piszą nie na temat, dyskredytują, obrażają

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

nie napinaj się Pan, jeśli mieszkasz nie daleko, to pomogę na stałe wyłączyć ten system - zapraszam

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

Zrobiłem dziś eksperyment w tym temacie i rzeczywiście start-stop przestaje działać po odpięciu pasów bezpieczeństwa kierowcy. Co ciekawe, gdy zrobisz tak jak kolega zrobił, czyli odpiął pas po wyłączeniu silnika przez system, na wyświetlaczu pojawia się taki komunikat:

Obrazek

Po zapięciu pasów system wraca do działania czyli uruchomi silnik.

ODPOWIEDZ