Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Lolek
Samochód: Kodiaq 1.4

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: Lolek »

Dzis rozmawialem z dealerem I uzyskalem info ze moj 1.4 125 oraz zamowiony drugi 1.4 150, ma termin na 25 tydz I ponoc importer mowi ze to termin realny dodam ze ten 125 km mial termin na 15 tydz I ostatnio zmienil sie na nieokreslony a teraz znow jest jakis termin zobaczymy...

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

kapete
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI Lava Blue

Post autor: kapete »

Lolek pisze:
29 mar 2018, 19:20
Dzis rozmawialem z dealerem I uzyskalem info ze moj 1.4 125 oraz zamowiony drugi 1.4 150, ma termin na 25 tydz I ponoc importer mowi ze to termin realny dodam ze ten 125 km mial termin na 15 tydz I ostatnio zmienil sie na nieokreslony a teraz znow jest jakis termin zobaczymy...
Ten sam silnik co Twój pierwszy, zamawiany 22.01.18 r. termin na 23 tydzień (hak również).

mysliwy
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI 4x2 DSG Style

Post autor: mysliwy »

Żeby było śmieszniej to nie tylko 1,4TSI ale również podobno na 1.0TSI są wstrzymane zamówienia do lipca co najmniej, w związku z tym Skoda została praktycznie bez połowy dostępnych silników benzynowych z możliwością odbioru w tym roku kalendarzowym (jak ktoś zamówi w lipcu/sierpniu to zjadą do ludzi one pod koniec roku). Inne benzyniaki w Skodzie to 1,5 oraz wspomniane 2.0. Nie wiem czy problemy z 1,4 nie są związane z tym, że nie ma on filtra cząstek stałych a od sierpnia/września (dokładnie nie pamiętam) każda turbo benzyna ma mieć takie coś zamontowane (coś a'la DPF z diesla). Zatem być może przez narzucenie kolejnych norm emisji spalin przez UE jest taki problem. Czyli po sierpniu nie mogą być już produkowane i montowane silniki bez tego filtra cząstek stałych. Idąc dalej tym tokiem rozumowania skoro Skoda uzbierała już tyle zamówień, że do sierpnia nie jest w stanie wyprodukować więcej tych jednostek bez filtra to po prostu wstrzymali na nie zamówienia. Szczerze to nie wiem czy w ogóle 1,4TSI będzie jeszcze dostępny i czy od sierpnia nie będzie możliwości zamawiania tylko silnika 1,5TSI znanego np. z Karoqa. Potwierdzeniem takiej tezy byłoby przedstawienie nowego cennika np. na Kodiaqa, w którym powinni wyrzucić z oferty silnik 1,4TSI skoro i tak nie ma możliwości go zamówić. Generalnie żaden samochód bez tego filtra po sierpniu nie dostanie homologacji i myślę, że w tym głównie tkwi problem. Muszą zatem zdążyć z produkcją aut do końca sierpnia z tymi silnikami bo inaczej zostaną z wyprodukowanymi samochodami, na które nie dostaną homologacji na rynek UE.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Myślę, że jest w tym sporo racji.

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

nie koniecznie, wyprodukowanie auta przed terminem (mniejsza o to czy to lipiec czy wrzesień) nie zwalnia z obowiązku wyposażenia go w GPF. liczy się bodajże moment zarejestrowania auta. jeśli w salonie stoi auto bez takiego filtra, to w przed sprzedażą musi być w niego doposażony - tak słyszałem, ile w tym prawdy? - wkrótce się okaże

Awatar użytkownika
Carly_pl
Samochód: Mazda 6

Post autor: Carly_pl »

Rafał, takie wymogi, jak na przykład wyposażenie pojazdu w filtr GPF, dotyczą pojazdów homologowanych po dniu x, czyli tak naprawdę wyprodukowanych po dniu x. Moment rejestracji nie ma na to wpływu.
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało :)

mysliwy
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI 4x2 DSG Style

Post autor: mysliwy »

Rafał pisze:
30 mar 2018, 9:29
nie koniecznie, wyprodukowanie auta przed terminem (mniejsza o to czy to lipiec czy wrzesień) nie zwalnia z obowiązku wyposażenia go w GPF. liczy się bodajże moment zarejestrowania auta. jeśli w salonie stoi auto bez takiego filtra, to w przed sprzedażą musi być w niego doposażony - tak słyszałem, ile w tym prawdy? - wkrótce się okaże
Wiele mówi wpis Fatboy-a sprzed 2 dni, cytuję:
24.01.2018 - zlozenie zamowienia (planowany termin produkcji 13 tydzien, dostalem info po tygodniu)
08.02.2018 - zamiana podgrzewanej szyby na webasto (termin produkcji bez zmian)
26.02.2018 - info od dealera o terminie produkcji 9 tydzien (3-4 marzec)
12.03.2018 - homologacja od producenta
16.03.2018 - homologacja w Polsce
19.03.2018 - auto w salonie

28.03.2018 - odbior, gdyby nie zalatwianie kredytu auto byloby do odbioru tydzien wczesniej

Z wpisu tego wynika, że homologacja jest wykonywana przez Producenta oraz ponownie homologowany jest w Polsce i jest ona dokonywana nim samochód pojawi się w salonie. Zauważ, że samochód zjeżdżając nawet z lawety nie miałby prawa poruszać się bez homologacji. Zatem filtr nie może być doposażony w salonie ale musi być w niego wyposażony w fabryce. Poza tym nie można sobie od tak po prostu wstawić filtra do silnika, który nie był do tego przystosowany (a 1,4TSI z tego co wiem nie był).

Awatar użytkownika
Carly_pl
Samochód: Mazda 6

Post autor: Carly_pl »

mysliwy pisze:
30 mar 2018, 8:44
...ale również podobno na 1.0TSI są wstrzymane zamówienia do lipca co najmniej...
Rozmawiałem przed chwilą ze swoimi dealerami, zamówienia nie są wstrzymane, można normalnie zamawiać 1.0 TSi. Fakt faktem, że modele z wersją 110KM produkują się 4-5 miesięcy, ale zamawiać można bez problemu.
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało :)

Lolek
Samochód: Kodiaq 1.4

Post autor: Lolek »

Dokladnie moj dealer tez mowi ze nic nie jest wstrzymane.... ale nie wiem jakie sa uklady na lini klient-dealer-importer-fabryka I co dokladnie jest przekazane odbiorca...

kedzier
Samochód: Skoda

Post autor: kedzier »

A czy nie jest tak, że stary silnik bez GPF'a nie można zamawiać a nowego (produkowanego od 31 tygodnia roku) z GPF'em można?
Z tego co słyszałem u dilera 31 tydzień jest granicznym, który w przypadku kodiaq'a wymieni "stare" konstrukcje bez GPF'a na zupełnie nowe silniki z GPF'em o bardzo zbliżonych parametrach (z tego co pamiętam zmiany dotyczą również katalizatora, itp). W ucho wpadła mi wtedy jeszcze informacja, że te stare będzie można zamawiać tylko do pewnego wcześniejszego terminu (ale nie pamiętam do kiedy).
Chyba oba silniki mają identyczną moc ale diabeł tkwi jak zawsze w szczegółach.
Wszystko też pasuje z terminami produkcji - czyli 4-5 miesięcy (czyli już po wymianie linii produkcji 31ty).
Jeśli ktoś jeszcze poczeka z zamówieniem to wkrótce będzie MY2019 :P
Może ktoś potwierdzi informację u swojego sprzedawcy...

ODPOWIEDZ