Dokladnie krotz, porownujac z 6biegowym DSG z Passata w Kodiaqu mam pewne braki.
W trybie sport jest to ciut zblizone ale za pozno sa zmiany biegow na wyzsze - silnik kreci obrotami ale auto juz tak nie przyspiesza bo potrzeba zmiany biegu.
Pobawie sie trybem indywidualnym.
1.4 czy 2.0 TSI
-
Dil
- Samochód: Kodiaq Sportline Szary Steel
1.4 tsi dsg vs. 2.0 tsi 4x4 dsg
Hej potrzebuje porady w wyborze silnika z tematu.
Skoda Kodiaq Sportline z tymi silnikami plusy minusy??
Ogólnie nie robię dużych przebiegów ok 10-12 tys rocznie głównie miasto i niedalekie okolice.
Bardziej jestem skory na 1,4 tsi gdyż :
- może ma mniej koni ale jest lżejszy i nie traci się przy 4x4
- jazda głównie w prędkościach w mieście
- Tańsze OC
- cena auta
- różnica spalania na plus
Czy macie jeszcze jakieś spostrzeżenia ? Jak z awaryjnością ?
Skoda Kodiaq Sportline z tymi silnikami plusy minusy??
Ogólnie nie robię dużych przebiegów ok 10-12 tys rocznie głównie miasto i niedalekie okolice.
Bardziej jestem skory na 1,4 tsi gdyż :
- może ma mniej koni ale jest lżejszy i nie traci się przy 4x4
- jazda głównie w prędkościach w mieście
- Tańsze OC
- cena auta
- różnica spalania na plus
Czy macie jeszcze jakieś spostrzeżenia ? Jak z awaryjnością ?
Re: 1.4 tsi dsg vs. 2.0 tsi 4x4 dsg
równica w momentach to 70Nm na korzyść 2.0
, różnica w koniach niby "tylko" 30KM ale inna kultura pracy silnika na plus dla 2.0 , do miasta wystarczy 1.4 150KM bo do 140km/h wiele nie ustępuje 2.0 ( no może poza przyśpieszeniem) , Sam miałem dylemat ale zostałem przy 1.4 tylko z manualem aby mieć "wpływ" na auto
, co do awaryjności to tylko VW i wyjdzie w praniu ale jak zadbasz o częstsze wymiany oleju i najlepiej syntetyk to nie powinno być problemu (1.4 TSI to już "poprawiony" kilka razy silnik i każdy liczy na bezawaryjność więc do 100tys nie masz się o co martwić a przy przebiegu ok 10tys rocznie masz 10 lat na ruchy aby coś zaradzić)
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
Re: 1.4 tsi dsg vs. 2.0 tsi 4x4 dsg
1.4 jest idealny do Twoich potrzeb. w mieście dynamika silnika zaskakuje na +
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Re: 1.4 czy 2.0 TSI
Przeniosłem do właściwego wątku. Ludzie, szukanie nie boli…
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
Może trochę ułatwię wybór. Weszła restrykcja na silnik 1.4 TSi. Planowane wznowienie zbierania zamówień to lipiec / sierpień..
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
608-870-520
Będzie 1.5 TSI, który zastąpi 1.4. Ja mam 1.4, daje radę. Irytujący jest dźwięk podczas przyspieszania, ale zużycie paliwa rekompensuje doznania dźwiękowe 
1.5 TSi będzie już trochę bardziej skomplikowany (ACT - wyłączanie cylindrów przy spokojnej jeździe, prawdopodobnie GPF), ale nie mam informacji czy będzie już wprowadzany w roku modelowym 2019 i czy jednocześnie "wytnie" jednostkę 1.4 TSI (w Octavii w 2018 roku modelowym idą oba silniki równolegle).
Dil - ciężko mi odpowiedzieć co jest przyczyną, ale patrząc na to ile aut z tymi silnikami się sprzedaje to obstawiam zbyt dużo zamówień. Jak dostanę jakąś konkretną odpowiedź to się z Wami podzielę
Dil - ciężko mi odpowiedzieć co jest przyczyną, ale patrząc na to ile aut z tymi silnikami się sprzedaje to obstawiam zbyt dużo zamówień. Jak dostanę jakąś konkretną odpowiedź to się z Wami podzielę
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
608-870-520
-
Dil
- Samochód: Kodiaq Sportline Szary Steel
Hej napisałem do was na Kontakt@carly.pl zapytanie o wycenę miśkaCarly_pl pisze: ↑23 mar 2018, 10:061.5 TSi będzie już trochę bardziej skomplikowany (ACT - wyłączanie cylindrów przy spokojnej jeździe, prawdopodobnie GPF), ale nie mam informacji czy będzie już wprowadzany w roku modelowym 2019 i czy jednocześnie "wytnie" jednostkę 1.4 TSI (w Octavii w 2018 roku modelowym idą oba silniki równolegle).