Spalanie

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
karbab
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 7DSG

Re: Spalanie

Post autor: karbab »

WuWu pisze:
19 mar 2018, 20:18
Hmmm. Autostradą 130-150 i mieć średnią prędkość rzędu 84 km/h? Ja jak jadę autostradą z tą samą prędkością + dojazd i zjazd po kilkanaście km to wychodzi mi średnia około 100-110km :).
Sprawdź może najpierw jak wygląda trasa Nidzica-Gliwica, a potem dorzuć do tego warunki pogodowe. Życzę powodzenia w zrobieniu na takiej trasie i przy tych warunkach średniej prędkości 100 km/h. W tym przypadku autostrada stanowi pewnie około połowy drogi (o ile nie mniej). Reszta to albo innego rodzaju drogi, albo wręcz wsie i miasteczka.
marcin wroclaw pisze:
19 mar 2018, 20:34
Hehe, Panie, bo przy normalnej, nie emeryckiej jeździe poniżej dychy mało kiedy da się zejść w 2,0 tsi :)

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
Jedni jadą, żeby dojechać, np. do pracy i przy okazji nie zabić siebie, innych i nie złapać 3 fotek z promocyjnymi punktami, a innym się drogi ogólnodostępne lekko pierniczą z torem wyścigowym, a nieco budżetowy SUV z Evo Lancerem. Jak kiedyś walniesz 4 fikołki przy 130 km/h tak jak ja i nawet sobie kostki nie skręcisz, to pogadamy o byciu kozakiem. :)
(to się napiąłem! ;p)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2018, 21:32 przez karbab, łącznie zmieniany 1 raz.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

marcin wroclaw pisze:
Hehe, Panie, bo przy normalnej, nie emeryckiej jeździe poniżej dychy mało kiedy da się zejść w 2,0 tsi :)
No nie gadaj :-) Latem u mnie było ca.8 a teraz jest 9 na long-term.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

marcin wroclaw
Samochód: Superb ii fl 1,8tsi liftbag

Post autor: marcin wroclaw »

Ok. Każdy ma swoje racje. Ja jeżdżę samochodem o ok 200kg lżejszy, z lepsza aerodynamika, mniejszym i słabszym silnikiem), napędem 2x4, ale za to z takim samym układem wtryskowym o podobnym zaawansowaniem technologicznym i mam spalanie ok 8,5L licząc z dystrybutora, a jeżdżę wg mnie normalnie. Nie za szybko nie za wolno, po prostu normalnie. Więc jak ktoś robi mniejsze spalanie cięższym, mocniejszym, z 4x4, i mniej oplywowym wozem to śmiem sądzić że jedzie emerycko:)... albo zaklina rzeczywistość: )

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka

marcin wroclaw

Ps mandatu nie miałem od ok 3 czy 4 lat:)

Awatar użytkownika
MałGorzata

Emerycko czy nie najważniejsze, że jazda Kodiaqiem sprawia radość a że pali trochę mniej niż przeciętna to też fajnie.
----

marcin wroclaw

O to to! :)
Jak jest radość z jazdy to jest wszystko :)
Ale błagam, przeczytajcie to na spokojnie za pół roku i zrozumiecie jakie komiczne i żenujące jest udowadnianie jaki to się najlepszy samochód wybrało. Nic nie pali, komfortowy jak s klasa, prestiżowy jak Passat b5:)

Awatar użytkownika
MałGorzata

Z tym komfortem to słabo. Po mojemu w C4 GP fotele są zdecydowanie wygodniejsze :)

Jednak pali mniej od Citroena 1,6 i tylko zdziebko więcej od yeti 1,2
----

WuWu
Samochód: Kodiaq 1,4

Post autor: WuWu »

karbab pisze:
19 mar 2018, 21:19
WuWu pisze:
19 mar 2018, 20:18
Hmmm. Autostradą 130-150 i mieć średnią prędkość rzędu 84 km/h? Ja jak jadę autostradą z tą samą prędkością + dojazd i zjazd po kilkanaście km to wychodzi mi średnia około 100-110km :).
Sprawdź może najpierw jak wygląda trasa Nidzica-Gliwica, a potem dorzuć do tego warunki pogodowe. Życzę powodzenia w zrobieniu na takiej trasie i przy tych warunkach średniej prędkości 100 km/h. W tym przypadku autostrada stanowi pewnie około połowy drogi (o ile nie mniej). Reszta to albo innego rodzaju drogi, albo wręcz wsie i miasteczka.
marcin wroclaw pisze:

Jedni jadą, żeby dojechać, np. do pracy i przy okazji nie zabić siebie, innych i nie złapać 3 fotek z promocyjnymi punktami, a innym się drogi ogólnodostępne lekko pierniczą z torem wyścigowym, a nieco budżetowy SUV z Evo Lancerem. Jak kiedyś walniesz 4 fikołki przy 130 km/h tak jak ja i nawet sobie kostki nie skręcisz, to pogadamy o byciu kozakiem. :)
(to się napiąłem! ;p)

ok, ok tylko nie piszcie " Żadnego pilnowania ekonomii, jazda po autostradach z prędkościami 130-150 km/h i tak dalej" bo jeśli z tego odcinka jak sam piszesz jest POŁOWA autostrady a POŁOWA tzw i tak dalej to już zmienia postać info o prędkości autostradowej vs spalanie i tyle w temacie.

Ja bez pilnowania ekonomii :
- po autostradzie palę 10-12 l
- po i tak dalej palę 7-9 l
- na mieście krótki odcinek 1km potrafię nawet 19,5 l ;)
- na mieście średnie odcinki 10km 8-10 l

Obrazek

i jeszcze obrazek 2 przejazdy autostradą na prawie tym samym odcinku - średnia prędkość vs spalanie

2 km różnicy w średniej prędkości i 0,4l/100km więcej

Obrazek

karbab
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 7DSG

Post autor: karbab »

Właśnie dlatego wklejam swoje dane z przejazdów. Ludzie jeżdżą różnie i fajnie jest wiedzieć, że niekoniecznie spalanie w 2.0 TSI to 9 lub więcej litrów. Sam czytając forum przed odbiorem Kodiaqa byłem pewien, że poniżej 10 litrów nie ma szans zejść. A tu się okazuje, że się da i to bez strasznego kombinowania. Natomiast kombinowania przekładające się na jazdę eko-emerycką z pilnowaniem żeglugi na odcinkach z górki, utrzymywaniem w miarę stałych prędkości w okolicach 90 km/h, unikanie hamowań i przyspieszeń itp. daje wyniki na poziomie 5.7-6,5 litra na 100 km. Ale to rzeczy ze względów oczywistych nieosiągalne w mieście.

I warto o takich rzeczach pamiętać, bo potem ludzie porównują spalanie diesla na trasie ze spalaniem benzyny w mieście i wychodzą im różnice po 5 litrów na 100 km, co w oczywisty sposób przekłada się na decyzje zakupowe. Ja wolałem benzynę i widzę, że przy moim trybie życia to był dobry wybór. Przy moim codziennym spalaniu, odległościach dojazdowych itp. kupując diesla wyszedłbym z kosztami na zero dopiero po ok. 4 latach używania, a o jakimś zysku mógłbym mówić po kolejnych 4. A to wszystko tylko przy założeniu, że nie musiałbym po drodze robić poważniejszych remontów.

Carl
Samochód: Skoda Octavia 2, 2:0 TDI

Post autor: Carl »

z doświadczenia wiem, że ciężko jest badać spalanie zimą, gdy różnica temperatur jest odczuwalna dla silnika oraz gęstosci paliwa. Raz jest -10, a raz +10, w takim przypadku silnik inaczej spala paliwo, a komputer nie zawsze pokaże wiarygodne informacje.
Ekonomiczna i spokojna jazda, zwalnianie obrotów silnika robią robotę nawet w pojazdach, które nie są fabrycznie ekonomicznie przystosowane.
Pamiętajcie, oszczędność pieniędzy na paliwo to też zły pomysł, skoro stać was na lepsze auto, to i stać powinno was na paliwo.

ODPOWIEDZ