Rabaty przy kupnie Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
miro.t
Samochód: Misiek 2.0TDI

Re: Rabaty przy kupnie Kodiaqa

Post autor: miro.t »

Widać w tym roku już łatwiej osiągnąć rabaty w okolicy 9%.
W zeszłym roku zamówienie auta z szybkim terminem odbioru było sukcesem (do 3 miesięcy), a jak przy okazji udało się uzyskać rabat powyżej 6-7% to był już duzy sukces.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

tomek1974
Samochód: kodiaq, style 2,0 tsi

Post autor: tomek1974 »

Witam forumowiczów
Ja w lutym zamówiłem kodiaczka w wersji STYLE z silnikiem 2.0 TSI, cena wyjściowa (po doposażeniu w kilka gadżetów) 152 400 rabat
10 900, finalnie 141 500. Da się zejść z ceny pomimo zapewnień sprzedawców, że na samochody z 2018 rabat 5000 zł to max. Pozdrawiam i życzę sukcesów w negocjacjach.
PS
Rabat uzyskałem w Katowicach Auto-Śliwka a negocjacje prowadziłem w Szczecinie i Gdańsku.

Svaigas
Samochód: Rozważam zakup Skody Kodiaq

Post autor: Svaigas »

Dla ludków poszukujących informacji na temat rabatów, samochód zamówiony w piątek :-) :
2.0 TSI 4x4 Style plus dodatki - cennikowo 186990.
Rabat 17690 9,46%
Cena 169300

I już się nie mogę doczekać na odbiór, który mam nadzieję że będzie przynajmniej przed wakacjami..

Fatboy

Post autor: Fatboy »

Svaigas pisze:
06 mar 2018, 11:06
Dla ludków poszukujących informacji na temat rabatów, samochód zamówiony w piątek :-) :
2.0 TSI 4x4 Style plus dodatki - cennikowo 186990.
Rabat 17690 9,46%
Cena 169300

I już się nie mogę doczekać na odbiór, który mam nadzieję że będzie przynajmniej przed wakacjami..
W jakim miescie/u ktorego dealera ? Dorzucili jakies gratisy ?

Svaigas

Zimny Auto Łódź.
Delear z mojego miasta dawał max 5%.
Brak gratisów - prócz wycieraczek.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Svaigas pisze:
06 mar 2018, 12:49
Zimny Auto Łódź.
To jest jakaś paranoja. Mnie diler z Łodzi mojego miasta dawał wyższą cenę niż z Bydgoszczy, gdzie kupiłem.
Tak sobie jeździmy wszyscy, bo komuś z Krakowa zrobią lepszą cenę niż u niego w Gdańsku i na odwrót.
To działa chyba tak, że jak klient jest z daleka to siędaje dobrą ofertę, żeby go zachęcić. Ze swojego podwórka zakłada się, że kupi na miejscu, bo nie będzie mu się chciało jeździć po auto, więc daje się wyższą cenę.

Fatboy

Post autor: Fatboy »

Mi Zimny proponowal 9% + dywaniki, dwoch innych dealerow przedstawilo jeszcze lepsze oferty.

Svaigas

Malenstwo8 - dokładnie, paranoja. Ale tak naprawdę to jest jedna wycieczka po odbiór, max 2 na podpisanie umowy. Nie rozumiem tego totalnie

Marcin
Samochód: WRX STI 04'; Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: Marcin »

Malenstwo8 pisze:
06 mar 2018, 13:10
Svaigas pisze:
06 mar 2018, 12:49
Zimny Auto Łódź.
To jest jakaś paranoja. Mnie diler z Łodzi mojego miasta dawał wyższą cenę niż z Bydgoszczy, gdzie kupiłem.
Tak sobie jeździmy wszyscy, bo komuś z Krakowa zrobią lepszą cenę niż u niego w Gdańsku i na odwrót.
To działa chyba tak, że jak klient jest z daleka to siędaje dobrą ofertę, żeby go zachęcić. Ze swojego podwórka zakłada się, że kupi na miejscu, bo nie będzie mu się chciało jeździć po auto, więc daje się wyższą cenę.

Szczerze? Rabat nie jest obowiązkiem. Moim zdaniem, powinni zakazać w ogóle rabatowania i zrobić jedną sztywną cenę. Byłoby po sprawie. Z tego co zostanie po "rabacie" sprzedawca zazwyczaj ma liczone premie z marży - jaki ma sens przebijanie się między dealerami ofertami? Jak wysyłam przebijającą ofertę do Szczecina, czy Bydgoszczy z Krakowa, to mam pewność, że i tak ktoś kupi ten samochód w Szczecinie, czy Bydgoszczy w cenie z mojej oferty :)

Tym samym marnuję w ciągu dnia na takiego oferty ~2-3 godzin, w których mogę sprzedać "na miejscu" samochód czy dwa.
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Prawo wolnego rynku. Diler w Bydgoszczy powiedział wprost, że gdyby chcieli zrobiliby w Łodzi identyczną cenę. Nie chcieli. Mieli jakiś powód. Gdyby producent narzucił jedną cenę, to ok, ale byłoby to nierynkowe zachowanie. Gdyby dilerzy ustalili jedną cenę, to byłaby już zmowa, a chyba wiesz, że jest to zabronione. Z punktu widzenia sprzedawcy byłoby dla Was lepiej. Z punktu widzenia klienta już niekoniecznie. Problem jest mi znany, bo też działam w handlu i bardzo byłoby mi na rękę „ustawienie” rynku, z drugiej strony ja też jestem klientem...

ODPOWIEDZ