Spalanie
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Re: Spalanie
U mnie średnia z prawie 1 tys km 7,2. Od ostatniego tankowania 6,8. Autostrada/miasto 50/50.
Kolega prosił o średnie spalanie z dystrybutora.
Jazda mieszana.
1.4 TSI, przebieg 8 800 km
Średnie spalanie 9,0 l/100 km
Najlepsze spalanie: 8,01
Najgorsze: 10,34 (autostrada)
Jazda mieszana.
1.4 TSI, przebieg 8 800 km
Średnie spalanie 9,0 l/100 km
Najlepsze spalanie: 8,01
Najgorsze: 10,34 (autostrada)
-
karbab
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 7DSG
Dziś miałem okazję sprawdzić, jak wygląda spalanie Kodiaqa (wersja 2.0 TSI 180 KM) na odcinku 132 km z Lanckorony do Gliwic. Najpierw przejazd przez wioski (40-70 km/h), potem obwodnica Krakowa (70-90 km/h), następnie główna część autostradą A4 (100 km/h, a na krótkich odcinkach do 130 km/h, raczej bez ścigania się) i ostatnie kilometry po mieście w Gliwicach.
Średnie spalanie z całej trasy 6,2. To bardzo fajny wynik w moim odczuciu.
Przystępując do "testu" ciekaw byłem na ile niskie spalanie uda mi się osiągnąć, więc np. zwracałem uwagę, żeby dłuższe zjazdy pokonywać w trybie żeglowania. Z drugiej strony starałem się jechać w granicach przyzwoitości i bez nadmiernego ociągania się.

Przystępując do "testu" ciekaw byłem na ile niskie spalanie uda mi się osiągnąć, więc np. zwracałem uwagę, żeby dłuższe zjazdy pokonywać w trybie żeglowania. Z drugiej strony starałem się jechać w granicach przyzwoitości i bez nadmiernego ociągania się.

Ostatnio zmieniony 10 mar 2018, 11:44 przez karbab, łącznie zmieniany 2 razy.
-
marcin wroclaw
- Samochód: Superb ii fl 1,8tsi liftbag
To chyba za tirem całą drogę jechałeś. Inni podają, ze z odrobiną większa prędkością średnia mają ok 10-11L... chyba że są zepsute:)
Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
-
karbab
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 7DSG
TIRy trzymają prędkość 90 km/h (jeżdżą na tempomatach).
Wiem, co podają inni, ale zwykle brakuje w tych doniesieniach istotnych informacji, np. jak przebiegała trasa, jaka była prędkość na poszczególnych odcinkach - to kwestie, które dają wyobrażenie o stylu jazdy (a od tego spalanie zależy w bardzo dużym stopniu).
Kiedy się czyta tego typu okrojone informacje, człowiek może odnieść wrażenie, że zejście poniżej np. 8 litrów w 2-litrowej benzynie jest w zasadzie niemożliwe.
A tu mamy średniej długości trasę, na dosyć obciążonej ruchem autostradzie, przy prędkości, która nie jest ani bardzo emerycka, ani specjalnie agresywna. Pokonałem ją w sposób, w jaki jechałbym wioząc z tyłu swoje dziecko. I okazało się, że da się zejść nie tylko poniżej 8, ale nawet poniżej 7 litrów, żeby wręcz zbliżyć się do 6.
Dla porównania - codziennie dojeżdżam do pracy drogą średnicową. Całość trasy to 27 km, z czego średnicówka to ok. 19. Średnie spalanie (liczone od uruchomienia), wynosi ok 7.5 litra rano (niskie temperatury w nocy, samochód stoi na zewnątrz, ale przed wyjściem z domu odpalam na ok. 15 minut webasto) i ok. 6.8 litra po południu (przez kilka godzin samochód stoi na parkingu podziemnym, gdzie temperatura otoczenia to ok 9-13 stopni. W obie strony spokojna jazda z prędkościami 70-90 km/h (tryb individual, z zawieszeniem ustawionym na COMFORT, napęd i klimatyzacja na ECO, reszta NORMAL).
Kiedyś jeździłem do pracy z nieco większymi prędkościami (wiecie, Honda Jazz - król szos
), ale teraz cieszy mnie luźna jazda przy muzyce, aktywowanym tempomacie i adaptacyjnym prowadzeniu po torze. Zapierniczam w pracy. Droga do niej i z powrotem do domu, to czas na mój odpoczynek.
Wiem, co podają inni, ale zwykle brakuje w tych doniesieniach istotnych informacji, np. jak przebiegała trasa, jaka była prędkość na poszczególnych odcinkach - to kwestie, które dają wyobrażenie o stylu jazdy (a od tego spalanie zależy w bardzo dużym stopniu).
Kiedy się czyta tego typu okrojone informacje, człowiek może odnieść wrażenie, że zejście poniżej np. 8 litrów w 2-litrowej benzynie jest w zasadzie niemożliwe.
A tu mamy średniej długości trasę, na dosyć obciążonej ruchem autostradzie, przy prędkości, która nie jest ani bardzo emerycka, ani specjalnie agresywna. Pokonałem ją w sposób, w jaki jechałbym wioząc z tyłu swoje dziecko. I okazało się, że da się zejść nie tylko poniżej 8, ale nawet poniżej 7 litrów, żeby wręcz zbliżyć się do 6.
Dla porównania - codziennie dojeżdżam do pracy drogą średnicową. Całość trasy to 27 km, z czego średnicówka to ok. 19. Średnie spalanie (liczone od uruchomienia), wynosi ok 7.5 litra rano (niskie temperatury w nocy, samochód stoi na zewnątrz, ale przed wyjściem z domu odpalam na ok. 15 minut webasto) i ok. 6.8 litra po południu (przez kilka godzin samochód stoi na parkingu podziemnym, gdzie temperatura otoczenia to ok 9-13 stopni. W obie strony spokojna jazda z prędkościami 70-90 km/h (tryb individual, z zawieszeniem ustawionym na COMFORT, napęd i klimatyzacja na ECO, reszta NORMAL).
Kiedyś jeździłem do pracy z nieco większymi prędkościami (wiecie, Honda Jazz - król szos
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Szokujące to spalanie jak na 2.0 TSI.
U mnie wczoraj autostrada i spalanie z dystansu 140 km 5,9. Prędkość 110-150 km/h.
U mnie wczoraj autostrada i spalanie z dystansu 140 km 5,9. Prędkość 110-150 km/h.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Mi się udało zejść poniżej 7 jadąc z Poznania do Torunia zwykłymi drogami.
Dystans: 140km.
Vmax: 90km/h
styl jazdy: bez spinki
Dystans: 140km.
Vmax: 90km/h
styl jazdy: bez spinki
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
autostradą 100km/h??karbab pisze: ↑09 mar 2018, 20:49Dziś miałem okazję sprawdzić, jak wygląda spalanie Kodiaqa (wersja 2.0 TSI 180 KM) na odcinku 135 km z Lanckorony do Gliwic. Najpierw przejazd przez wioski (40-70 km/h), potem obwodnica Krakowa (70-90 km/h), następnie główna część autostradą A4 (100 km/h, a na krótkich odcinkach do 130 km/h, raczej bez ścigania się) i ostatnie kilometry po mieście w Gliwicach.
piszesz, że to nie jest prędkość emeryta - a ile brakuje Ci do tego wieku??- na autostradzie 100??
Chwila, chwila, nie obrażajcie emerytów. Mój tato emeryt jeździ szybciej tzn tyle ile można (140). Zauważalne jest natomiast że niezależnie od płci i wieku są osoby które osobówką jadą 100 autostrada (i niech jadą jak lubią) tylko niestety prawie z tą samą prędkością wyprzedzają ciężarówki spowalniajac ruch lewego pasa i tworzą się niebezpieczne sytuacje. Wiem wiem lewy pas służy do wyprzedzania ale podczas dużego natężenia ruchu przy dwóch pasach jest tak, że prawym jadą około 100 Ci którzy muszą (ciężarówki) i Inni, a lewym jadą Ci którzy chcą jechać tyle ile mogą (140) popędzani przez tych którzy chcą jechać 160+. I dlatego niejednokrotnie na autostradzie auto pali więcej niż oczekiwaliśmy.
Co to wogole za pytanie o prędkość 100km/h przy jeździe autostradowej? Każdy jedzie tak jak mu pasuje a nie tyle ile znaki wskazują. Chwała mu za to ze opisał dokładnie jak jechał i podał wynik spalania, swoją droga znakomity.Rafał pisze: ↑09 mar 2018, 23:11autostradą 100km/h??karbab pisze: ↑09 mar 2018, 20:49Dziś miałem okazję sprawdzić, jak wygląda spalanie Kodiaqa (wersja 2.0 TSI 180 KM) na odcinku 135 km z Lanckorony do Gliwic. Najpierw przejazd przez wioski (40-70 km/h), potem obwodnica Krakowa (70-90 km/h), następnie główna część autostradą A4 (100 km/h, a na krótkich odcinkach do 130 km/h, raczej bez ścigania się) i ostatnie kilometry po mieście w Gliwicach.
piszesz, że to nie jest prędkość emeryta - a ile brakuje Ci do tego wieku??- na autostradzie 100??
Drogi Rafale, każdy kierowca jest inny i potrzeba chwili inna. Jeden ciagle ma but w podłodze a inny raz jeździ szybciej raz wolniej. Zamiast offtopować na forum przedstaw jakieś konstruktywne stanowisko w kwestii spalania a nie dochodź czy ktoś jest beneficjentem ZUS czy ledwo co zdał prawo jazdy. Kończąc - to temat o spalaniu. Dziękuje.