CANTON soundsystem - czy warto?

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
msolak81
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4

Re: CANTON soundsystem - czy warto?

Post autor: msolak81 »

karbab pisze:
21 sty 2018, 23:01
Jest.
https://www.canton.de/en/skoda-en
Jeśli się nie mylę to NCS jest mocno ograniczony i działa wyłącznie przy włączonym presecie Canton w opcjach profili dzwięku, i reukuje odłogsy silnika w kabinie. Takie rozwiązanie jest znacznie prostrze i tańsze w istalacji mikofronów we wnętrzu auta (jedyne mikofony znajdują się w panelu kotrnolnym do oświetlenia z przodu (góra szyba). Moja osobista opinia jest taka, że silnik TSI2.0, bo rozgrzaniu, jest i tak względnie cichy i nie czuje różnicy z i bez włączonego Cantona.
PS. Czy wam też wydaje się, że opis funkcjonalności (generelnie) w instrukcjach skody jest mocno ograniczony? :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

msolak81 pisze:
22 sty 2018, 11:10
PS. Czy wam też wydaje się, że opis funkcjonalności (generelnie) w instrukcjach skody jest mocno ograniczony? :)
Może dlatego że jest to instrukcja obsługi a nie dokumentacja techniczna :-)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

Post autor: jankess4 »

Czyli rozumiem że do tego wystarczy grający CANTON czy cos trzeba jeszcze w ustawieniach włączyć specjalnie?

msolak81

Na to wygląda - w weekend zrobię test, bo w tygodniu nie jeżdzę kodiakiem. No i nie używam uprofilu Canton :) więc postestujemy i sprawdzimy jak to działa :) chyba że ktoś pokusi się o wcześniejszy test

msolak81

Dobra jestem po wikendzie - pojeździłem i .... chyba cośtam jednak jest z tego noise canelation system. Testowane na 2.0TSI180KM, Columbus + Canton. Nie zauważyłem ogromnej róznicy, ale przy wyłączonym systemie odłosy silnika były ciut głośniejsze, po włączeniu profilu Canton jakby trochę ciszej (ale jakby) - i wygląda mi na to, że system może działać tylko kiedy cośtam z tych głośników leci (a nie ciasza podkręcona na maksa :)). Może to być złudzenie jedak - uważam że silnik w kodiaqu jest wyciszony całkiem dobrze. Przy okazji odkryłem parę nowości w ustwieniach i ... wyłązącą skurę z miejsca, w którym mococwany jest zagłówek kierowcy :(

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Canton gra bardzo fajnie, ale equaliser jest słaby. To moje pierwsze spostrzeżenie. Ciężko znaleźć optymalne ustawienie.
Jakbym miał ocenić jednym zdaniem, to przez equalizer zduszony jest cały potencjał tego audio. Czuć, że może sporo, ale nie ma go jak wycisnąć. Muszę pokombinować z zewnętrzym equalizerem. .

msolak81

No i ja się pytam gdzie te basy? - niby w bagazniku siedzi potężny subwoofer a tu piszczy jak myszy w kościele.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

msolak81 pisze:
26 lut 2018, 13:19
No i ja się pytam gdzie te basy? - niby w bagazniku siedzi potężny subwoofer a tu piszczy jak myszy w kościele.
Masz ustawiony bas na max w equalizerze oraz w ustawieniach suba?
Jeżeli tak ustawisz, to bas jest bardzo dobry. Akurat basu nie brakuje, najsłabsza strona to tony średnie. Dobrze jest też nie szaleć z surruandem, bo on daje takie niepotrzebne echo.
Ja dzisiaj pogrzebałem i jest już zdecydowanie lepiej :) natomiast ciężko jest wysterować. Powiedzmy, że jestem w połowie.

msolak81

Bass prawie na maxa, przy włączonym surroundzie praktycznie go nie słychać. Ze średnimi tonami masz racje - kiepsko niestety

karbab
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 7DSG

Post autor: karbab »

Mintez brakuje nieco środka i wrażenia sceny. Nad środkiem można popracować w indywidualnym equalizerze.

ODPOWIEDZ