Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Marcin
Samochód: WRX STI 04'; Corolla TS 02', Scala 19'

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: Marcin »

Na chwilę obecną hak i jasny środek :) A najszybciej produkują sie 2.0TSI :)

Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

bubuś
Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki

Post autor: bubuś »

Marcin pisze:
24 lut 2018, 11:24
Bo chyba motor 2,0 TSI jest najczęściej wybieranym (zachodni europejczycy chyba nie skąpią grosza na furmankę i więcej jeżdżą).

Ja z niepokojem czekam, czy czasem nie wpadną na pomysł wyznaczenia mi dłuższego terminu produkcji, od obecnie ustalonego (19 tydzień).
Jest to prawdopodobne, gdyż zamówiłem TDI190KM, DSG, hak, jasną tapicerkę MIX, kamery 360 stopni, podgrzewaną kierownicę, fotele elektrycznie sterowane, gniazdko 230V, podgrzewane dysze spryskiwacza, parkowanie, martwe pole i jeszcze trochę innych pierdółek.
Doświadczenie nauczyło mnie, by zamawiając auto wybierać zawsze najwyższe wersje wyposażenia. Otóż producent do taki zawsze montuje lepszy jakościowo osprzęt i elektronikę. Przykładowo w Megance 1,5 16V zamówionej w max wyposażeniu miałem japońskie cewki zapłonowe DENSO (jak się okazało jedna kosztowała ok. 300 zł) i przez 380 tys. km nie było z nimi najmniejszych problemów. Tymczasem w niższych wersjach montowane były cewki francuskie Sagema i one sypały się ludziom, jak mąka z dziurawej tytki. Podobnie w Lagunie 2,2 dCi w najwyższej wersji INITIALE nie miałem powodów narzekania na cokolwiek, a przejechała 225 tys. km.
Follow your dreams :D
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!

Vibor
Samochód: Skoda Superb kombi 1.8 TSI STYLE

Post autor: Vibor »

bubuś pisze:
24 lut 2018, 12:06
Przykładowo w Megance 1,5 16V zamówionej w max wyposażeniu miałem japońskie cewki zapłonowe DENSO (jak się okazało jedna kosztowała ok. 300 zł) i przez 380 tys. km nie było z nimi najmniejszych problemów. Tymczasem w niższych wersjach montowane były cewki francuskie Sagema i one sypały się ludziom, jak mąka z dziurawej tytki.
cewki w Renault nie zależały od wersji , na początku montowali Sagem-y ale zaczęły szybko padać więc była akcja i wymieniali komplet na DENSO, jako ,że DENSO były drogie ( ale najtrwalsze ) to kolejne partie były od BERU ;)

Marcin

bubuś pisze:
24 lut 2018, 12:06
Marcin pisze:
24 lut 2018, 11:24
Bo chyba motor 2,0 TSI jest najczęściej wybieranym (zachodni europejczycy chyba nie skąpią grosza na furmankę i więcej jeżdżą).

Ja z niepokojem czekam, czy czasem nie wpadną na pomysł wyznaczenia mi dłuższego terminu produkcji, od obecnie ustalonego (19 tydzień).
Jest to prawdopodobne, gdyż zamówiłem TDI190KM, DSG, hak, jasną tapicerkę MIX, kamery 360 stopni, podgrzewaną kierownicę, fotele elektrycznie sterowane, gniazdko 230V, podgrzewane dysze spryskiwacza, parkowanie, martwe pole i jeszcze trochę innych pierdółek.
Doświadczenie nauczyło mnie, by zamawiając auto wybierać zawsze najwyższe wersje wyposażenia. Otóż producent do taki zawsze montuje lepszy jakościowo osprzęt i elektronikę. Przykładowo w Megance 1,5 16V zamówionej w max wyposażeniu miałem japońskie cewki zapłonowe DENSO (jak się okazało jedna kosztowała ok. 300 zł) i przez 380 tys. km nie było z nimi najmniejszych problemów. Tymczasem w niższych wersjach montowane były cewki francuskie Sagema i one sypały się ludziom, jak mąka z dziurawej tytki. Podobnie w Lagunie 2,2 dCi w najwyższej wersji INITIALE nie miałem powodów narzekania na cokolwiek, a przejechała 225 tys. km.
Wręcz przeciwnie :) Najczęściej wychodzi Diesel 190 i 1.4TSI 150.

Sam hak opóźnia o jakieś 10-15 tygodni...
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

Awatar użytkownika
Robert65
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TSI

Post autor: Robert65 »

Marcin pisze:
24 lut 2018, 13:07

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą tezą, jak już pisałem wcześniej, auto zamawiane 28 grudnia, 2,0 TSI i z hakiem, jest już w Poznaniu, czekają teraz na transport do Lublina... ;), może to wina koloru...zamawiałem lava blue. :roll:

Marcin

Robert65 pisze:
24 lut 2018, 14:48
Marcin pisze:
24 lut 2018, 13:07

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą tezą, jak już pisałem wcześniej, auto zamawiane 28 grudnia, 2,0 TSI i z hakiem, jest już w Poznaniu, czekają teraz na transport do Lublina... ;), może to wina koloru...zamawiałem lava blue. :roll:
Oczywiście. Możesz się nie zgodzić, ja z kolei wiem jaką mam informację z fabryki o zamawianiu samochodów na dzień dzisiejszy i estymowanym terminie produkcji. :) Samochody zamówione x tygodni wstecz od dawna miały zaplanowane terminy produkcyjne. Przy czym w Twoim wypadku pomaga najrzadziej wybierany silnik. Zamawiając dzisiaj auto z tym silnikiem, bez jakichś zbędnych dodatków powinno się wyprodukować w okolicach połowy kwietnia.
Dużo dostępnych!

kedzier
Samochód: Skoda

Post autor: kedzier »

2,0 tsi ma wypełnione zamówienia/ brakuje w tygoniu 10,12-17,20.

Haków brakuje/wszyskie zakolejkowane na 10,14-18,20 tydzień.

Marcin

kedzier, a 1.4TSI na kiedy jest zakolejkowany dla porównania? ;)
Dużo dostępnych!

kedzier
Samochód: Skoda

Post autor: kedzier »

Nie wiem ale w stosunku do mojego chyba z 2 tyg wcześniej.
Ale dla przykładu możesz wrzucić na produkcję:
Skoda ID 120463272 ID grupy C2N4WZEX
I zobaczysz, że przed 21 tygodniem nie ma szans :P Więc nie będzie kwiecień tylko maj...
Ja już miałem produkcję 9 tydzień wg systemu ... a już zjechała do 21 :P

Lolek
Samochód: Kodiaq 1.4

Post autor: Lolek »

Mi sie osobiscie wydaje, ze jak jest duzy popyt na 2.0 to z tymi samochodami bedzie problem I terminy sie beda przesuwac, ale to moje domysly ja czekam na 1.4 tsi I termin na 15 tydz narazie kolor bialy ten drugi bodajze candy

ODPOWIEDZ