Pierwszy serwis na 30 tys. km

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Awatar użytkownika
AROO
Samochód: Kodiaq STYLE 2.0 TSI 4x4 DSG

Pierwszy serwis na 30 tys. km

Post autor: AROO »

Czy ktoś z Was robił już pierwszy wymagany gwarancyjny serwis na 30 tys. km ??

Pytam ponieważ powoli zbliżam się do tej magicznej chwili i w związku z tym mam pytanie.
Wyskakuje mi komunikat że Serwis i Wymiana oleju za 1000 km (pierwszy wyskoczył jak było 1500 km). Do 30 000 km mam jeszcze 2122 km do przejechania !!!
Jak dzwoniłem do serwisu w tej sprawie otrzymałem info że komunikat powinien pokazać się około 500 km przed wymaganą wymianą i świecić do 500 km po wymaganej wymianie tzn dla 30 tys. km od 29500 do 30500 km. W tym czasie należy udać się do serwisu i dokonać przeglądu serwisowego wymaganego dla 30 000 km.
Jak ktoś wybrał bezpłatne serwisy to wówczas ma ten serwis gratis pod warunkiem że przyjedzie w tym przedziale kilometrowym.
Więc jak to jest że mi wyskoczył komunikat o konieczności wymiany oleju i wykonaniu serwisu sporo przed wymaganym przebiegiem ??

Mały update wiadomości. Właśnie wszedłem do aplikacji Skoda Connect i tam małe zaskoczenie. W zakładce Stan pojazdu widnieje wpis.
Wymiana oleju: - 1000 km / 385 dni
Następny przegląd: - 2200 km / 413 dni

Ktoś coś na ten temat ?

Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
Eldar
Samochód: Seat Ibiza FR 2.0 TDI

Re: Pierwszy serwis na 30 tys. km

Post autor: Eldar »

AROO pisze:
21 lut 2018, 20:34
Jak dzwoniłem do serwisu w tej sprawie otrzymałem info że komunikat powinien pokazać się około 500 km przed wymaganą wymianą i świecić do 500 km po wymaganej wymianie tzn dla 30 tys. km od 29500 do 30500 km.
Według mnie w każdym VAG jest 1500 km przed przeglądem informacja i Pan w ASO po prostu nie wiedział.
AROO pisze:
21 lut 2018, 20:34
Mały update wiadomości. Właśnie wszedłem do aplikacji Skoda Connect i tam małe zaskoczenie. W zakładce Stan pojazdu widnieje wpis.
Wymiana oleju: - 1000 km / 385 dni
Następny przegląd: - 2200 km / 413 dni
Wygląda w porządku. Jeśli robiłeś pierwszą wymianę oleju po ok 1000km to pewnie dlatego teraz masz mniej bo wtedy skasowali licznik.

Awatar użytkownika
AROO
Samochód: Kodiaq STYLE 2.0 TSI 4x4 DSG

Post autor: AROO »

Eldar pisze:
22 lut 2018, 12:05

Według mnie w każdym VAG jest 1500 km przed przeglądem informacja i Pan w ASO po prostu nie wiedział.

Wygląda w porządku. Jeśli robiłeś pierwszą wymianę oleju po ok 1000km to pewnie dlatego teraz masz mniej bo wtedy skasowali licznik.
Dzisiaj dzwoniłem do innego serwisu i tam z kolei otrzymałem informację że ważniejszy jest serwis w tym przypadku ten za 2200 km czyli na 30kkm a nie sama wymiana oleju.
Zrobią to razem serwis z wymianą. I jak się przyjedzie ten tysiąc km po wymaganej wymianie oleju ale jeszcze przed wymaganym serwisem to będzie OK.

Nie wymieniałem oleju ani po 2 tys ani po 10 czy 15 tys.
Jak instrukcja mówi że po 30 to tego się trzymam. To nie są lata 80 czy 90 poprzedniego wieku ze trzeba było tak robić.
Teraz mamy inne technologie.

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Post autor: Tomala72 »

Jaki masz obecnie poziom oleju bez wymiany od początku? Dolewek nie robiłeś. Bardzo mnie to ciekawi.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Ja mam 23 kkm i nadal jest przy górnej kresce.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

msolak81
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4

Post autor: msolak81 »

Nie porównujmy silników beznynowych i diesli - diesel zawsze będzie łykał :)

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Raczej benzyna zawsze będzie łykała.

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

Pytanie jak dużo i jak często trzeba tego oleju dolewać bo jak niemało i od samego poczatku to wtedy I diesel i benzyna jak łyka ,,sporo,, oleju to jest to ch...wy silnik.

A odnosnie wskazań kompa- czy nie jest tak ze on rowniez nie bierze pod uwagę stylu jazdy? I względem tego moze np. Przyspieszyć przegląd?

Marcin
Samochód: WRX STI 04'; Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: Marcin »

kamilR pisze:
24 lut 2018, 10:08
A odnosnie wskazań kompa- czy nie jest tak ze on rowniez nie bierze pod uwagę stylu jazdy? I względem tego moze np. Przyspieszyć przegląd?
Dokładnie tak jest. Jeśli auto w pół roku zrobi 500km, nie będzie zbyt często odpalane, to komputer też skieruje Cię na "serwis olejowy".
Sprawdzone i potwierdzone na przykładach starszych klientów, którzy mało jeżdżą.

Znajomego Yeti wezwało na przegląd po nieco ponad roku i 18 000km :)
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

bubuś
Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki

Post autor: bubuś »

kamilR pisze:
24 lut 2018, 10:08
Pytanie jak dużo i jak często trzeba tego oleju dolewać bo jak niemało i od samego poczatku to wtedy I diesel i benzyna jak łyka ,,sporo,, oleju to jest to ch...wy silnik.

Może to dziwne, ale dbam o motor w autku, jak o swoje zdrowie. Wymieniam olej częściej aniżeli stanowi instrukcja, stosując do oleju silnikowego i paliwa specjalne dodatki uszlachetniające (zwłaszcza jest to istotne w przypadku ropy, która będąc odsiarczona jest sucha i zżera gładzie cylindrów szybciej niż próchnica zęby u dzieci obżerających się słodyczami).
W żadnym dotąd aucie, mimo dużych przebiegów nielekkiego ich u mnie życia - ciąganie przyczepy, często w upale, czy też po górach np. w kraju Basków, nie miałem problemu ubywającego oleju silnikowego, czy też wycieków oleju spod uszczelek. Wyznaję stare przysłowie: jak się dba, tak się ma.
Follow your dreams :D
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!

ODPOWIEDZ