Tytuł trochę zaczepny bo każdy silnik chyba trochę się męczy poniżej 1500 obrotów, ale denerwuje mnie trochę to, że nawet po wciśnięciu gazu (do pewnego stopnia) DSG nie robi redukcji tylko próbuje rozpędzać się z tych np. 1200 obrotów (nawet, gdy trochę jest pod górkę). Przy takim rozpędzaniu silnik warczy głośniej basowo (co jeszcze jest ok) i pojawiają się wyczuwalne wibracje - no generalnie męczy się i zrobiłbym redukcję na manualu, ale nie o to chodzi w końcu w automacie. Oczywiście, gdy mocniej wciśnie się gaz DSG robi redukcję i w trybie Sport też nie ma tego problemu. Problem jest oczywiście pod obciążeniem i najbardziej jest widoczny na wyższych biegach.
Moje pytania są następujące:
a) czy u Was też tak działa skrzynia (próbując rozpędzać samochód z 1200 obrotów)?
b) czy u Was tez silnik się w takim przypadku "męczy", czyli pracuje głośniej i wyczuwalnymi wibracjami?
c) czy Was to tez denerwuje?
2.0tsi męczy się poniżej 1500 obr/min.
-
Otium
- Samochód: Kodiaq style 2.0 TSI
Re: 2.0tsi męczy się poniżej 1500 obr/min.
Faktycznie skrzynia dla redukcji przy wyprzedzaniu potrzebuje bardziej gwałtownego naciśnięcia gazu niż stopniowego dociskania. To z czasem każdy użytkownik przyswoi. Przy jeździe pod górkę, gdy dsg trzyma zbyt wysoki bieg, "pykam" raz lub dwa lewą łopatką, bo bieg dobierany automatycznie zbyt obciąża cały układ. A paliwa wtedy i tak dużo wypala więc lepiej zredukować ręcznie.
To się nazywa wymuszenie norm spalania i spalin . Po prostu tak jest zakodowany pedał gazu . Pomaga jazda na sporcie .
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
To fakt. Wkurzające jest rozpędzanie na 5 biegu. Ja „kopię” w gaz i wtedy skrzynia zrzuca bieg nawet w trybie normal. Eco jest dla ludzi cierpliwych 
Zamierzam to zgłosić przy okazji w serwisie. Pewnie nic nie poradzą, ale chociaż niech wiedzą, że się to klientom nie podoba.