Spalanie
Re: Spalanie
Dajcie wynik z 10 kilometrowej trasy w mieście startując z zimnego silnika. Tak dla porównania 
Proszę bardzo - wczorajszy poranny dojazd do pracy przy temperaturze -2℃:

-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Wynik super, ale moja trasa do pracy 10km to średnia prędkość 25km/h, 25 minut jazdy i w efekcie zużycie 11.4l/100km. Nie do końca da się to porównać. Niemniej różnica olbrzymia.
Diesel 190KM, droga do pracy zimą, 13km, średnia prędkość ok.25, spalanie 7.8
Ta sama trasa w niedzielę (mały ruch) - 6.8
Rekord na tej trasie - 6.3
Antyrekord na tej trasie (ostra jazda w trybie sport - bardzo mi się śpieszyło w mega ważnej sprawie) - spalanie 14.0
Jak widać, jeśli ktoś chce niskie spalanie to niech bierze 150konnego diesla
Ta sama trasa w niedzielę (mały ruch) - 6.8
Rekord na tej trasie - 6.3
Antyrekord na tej trasie (ostra jazda w trybie sport - bardzo mi się śpieszyło w mega ważnej sprawie) - spalanie 14.0
Jak widać, jeśli ktoś chce niskie spalanie to niech bierze 150konnego diesla
-
Malenstwo8
Ja wziąłem właśnie 150 konnego diesla i zobaczymy jak to będzie 
Może się ktoś pochwalić spalaniem 2.0tsi jak wypada na podobnych dojazdach do pracy?
Wyniki wynikami, ale dane z komputera pokładowego wydają się odbiegać od rzeczywistości... moje np. są podejrzanie zaniżone.
Wiem, że trudno porównać Kodiaqa do mojego poprzedniego auta [Clio Grandtour 1.5 dCi / 86 KM], mimo że stosunek masa/moc jest lepszy o 180% w Kodiaqu; ale przy mieszanej jeździe na pełnym baku Clio przejeżdżało nawet 1200km. Kodiaq na baku robi standardowo ok. 850km, ponad 900km to już wartości rekordowe
Wiem, że trudno porównać Kodiaqa do mojego poprzedniego auta [Clio Grandtour 1.5 dCi / 86 KM], mimo że stosunek masa/moc jest lepszy o 180% w Kodiaqu; ale przy mieszanej jeździe na pełnym baku Clio przejeżdżało nawet 1200km. Kodiaq na baku robi standardowo ok. 850km, ponad 900km to już wartości rekordowe
-
Malenstwo8
To i tak niezły zasięg jak na takie auto.
U mnie z powodu "grzania" spalanie wzrosło z ok. 8,7 do 9,5 a nawet 9,7 (dane z tankowania).