Przymierzam się do zakupu Skody Kodiaq. Marki, której jeszcze niedawno w ogóle nie brałem pod uwagę
Dość długo zbierałem pytania do tego posta, od jakiegoś czasu przeglądam forum i w końcu zdecydowałem się napisać pierwszy post. Z góry bardzo przepraszam za ilość pytań, ale tylko od Was mogę je uzyskać w obiektywnym świetle.
Do tej pory jeżdżę Nissanem Qashqai z 2010 roku w wersji 4x4 z silnikiem diesla 2.0 320Nm (Renault). Chciałbym się jeszcze pochwalić, że na forum Nissanklub Polska otrzymałem tytuł eksperta z uwagi na liczne tutoriale i czynny udział na forum. Mam nadzieję, że po zmianie samochodu zostanę z Wami i tu będę się udzielał.
Na razie rozważam Kodiaqa z obowiązkowym napędem 4x4, silnikiem 2.0 TSI ze skrzynią DSG w wersji Style. Samochodem jeszcze nie jeździłem, bo nie mieli akurat wersji demo w salonie.
Teraz cała masa pytań, z góry przepraszam, że są nie po kolei tematycznie:
1. Jak z elastycznością tego silnika (jak się zbiera) powiedzmy od prędkości 100km/h przy próbie wyprzedzania? Chyba nie zdecyduję się już na Diesla. Dużo jeżdżę na krótkich dystansach i mam problem z filtrem DPF, który muszę często wypalać.
2. Czy jest ktoś z miejscowości górskich, aby wypowiedzieć się jak sprawuje się napęd na cztery koła? W Nissanie jest świetny, tu trochę boję się haldexa. Sąsiad ma Mokkę i tam gdzie ja ruszam bez problemu, on nie jest w stanie ruszyć.
Może to kwestia opon i napęd u niego odbiera nieprawidłowe informacje, bo czasami kręci mu się tylko jedno koło
3. Jaki system multimedialny wybrać? Czy jest szansa odtwarzać YouTube podczas jazdy?
4. Jak działa zdalna komunikacja z samochodem? Czy musi mieć na stałe włączony zewnętrzny router WiFi, czy to dotyczy tylko wersji wyposażonych w kartę SIM w schowku?
5. Czy w każdej wersji jest klimatyzowany schowek?
6. Czy w gniazdkach 12v jest cały czas napięcie, czy tylko "po stacyjce", w bagażniku również?
7. Pytanie do osób mających dwa foteliki z tyłu zapięte w ISOfix. Czy na środkowym miejscu jeszcze ktoś jakoś (ciasno) usiądzie? W Nissanie nie ma szans, w Jeepie Grand Cherokee z 2005 roku jest miejsce. Ciasne, ale jest. Wiem że to zależy od fotelika, ale różnica nie powinna być duża w innych modelach fotelików. Mile widziane zdjęcie
8. Ile rabatu uzyskaliście konfigurując samochód na powiedzmy 160 tysięcy złotych? Czy w samochodzie, na który trzeba czekać pół roku, a fabryka pracuje na granicy wydajności, można w ogóle liczyć na jakąkolwiek zniżkę?
9. Czy macie problemy z silnikami TSI? Chodzi mi główie o słynne dolewanie oleju.
10. Czy trzeba domawiać osobno spryskiwacz do kamery cofania? Nie znalazłem takiej opcji w konfiguratorze, a coś czytałem, że trzeba osobno domówić.
W tej cenie Kodiaq wydaje mi się w miarę dobrym wyborem. Potrzebuję pakowny samochód.
Już dostaję oczopląsu od czytania forum i już nie wiem czy trafne wnioski wysunąłem, ale część osób nie chce czarnego i wychodzą drobne problemy wieku dziecięcego. Ciężki wybór
W Qashqaiu II generacji też wychodziły różne rzeczy, głównie spasowanie plastików (Angielska precyzja) ale tu wydaje mi się, że jest ich mniej?!
Pozdrawiam Serdecznie, Michał