Infotainment w Amundsenie

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Awatar użytkownika
dawajrapa
Samochód: Kodiaq TSI

Re: Infotainment w Amundsenie

Post autor: dawajrapa »

root pisze:
21 mar 2017, 21:50
Albo wepnij modem + router LTE w port USB, najwygodniej w bagażniku. Tylko uważaj, bo nie każdy będzie działał (ważne też, żeby się sam się uruchamiał ponownie jak straci zasilanie, bo po zamknięciu samochodu po jakimś czasie zasilanie zostanie odcięte).
Czy w bagazniku jest gniazdo usb??!!! ;)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Zakładam, że jest gniazdo zapalniczki, a od tego do USB już niedaleko ;)
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
dawajrapa

<facepalm> no tak..... :)))

NB bardzo fajny pomysl z tym modemem/routerem. Sam nad tym pomysle.

root
Administrator

To polecam ten wątek: http://forum.vw-passat.pl/threads/143707-Car-net

Tam ludzie wspominają konkretne urządzenia, które działają w samochodzie.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

root pisze:
Albo wepnij modem + router LTE w port USB, najwygodniej w bagażniku. Tylko uważaj, bo nie każdy będzie działał (ważne też, żeby się sam się uruchamiał ponownie jak straci zasilanie, bo po zamknięciu samochodu po jakimś czasie zasilanie zostanie odcięte).
to chyba takie trochę na siłę szukanie problemu. od dawna można z komórki udzielać netu każdemu - włączasz funkcję routera i masz net bez dodatkowej karty (oczywiście, jeżeli masz jakiś rozsądny pakiet danych w telefonie)

Awatar użytkownika
dawajrapa

Rafał pisze:
22 mar 2017, 9:57
root pisze:
to chyba takie trochę na siłę szukanie problemu. od dawna można z komórki udzielać netu każdemu - włączasz funkcję routera i masz net bez dodatkowej karty (oczywiście, jeżeli masz jakiś rozsądny pakiet danych w telefonie)
no wlasnie- nie kazdy ma taki pakiet danych w abonamencie, pozatym osobiscie nie chcialooby mi sie za kazdym razem robic hotspota, podawac hasla nowym uzytkownikom etc. Za rozsadne pieniadze mozna kupic karte sim z abonamentem na net bez limitu (czesto tez z bezplatnym roamingiem w EU), wsadzic w taki router, podpiac w aucie na stale i wtedy przypisujac taka siec wifi do zaufanych sieci w smartfonach- wsiadajac do samochodu masz juz dzialajace wifi, bez zbednej rzezby w hotspoty, i dziala wszystkim- Tobie, czy pasazerom (zona, dzieci itd) takze uwazam, ze nie jest to szukanie problemu, tylko rozsadne rozwiazanei i fajny pomysl.

root
Administrator

Tak, rozdzielenie kosztów to jedno, poza tym hotspot w telefonie dość znacząco obciąża baterię, więc możesz nie chcieć go mieć cały czas włączonego, a w samochodzie musiałbyś od razu podłączać telefon do ładowania.

Rafał

ja tak robię już od dawna (włączenie funkcji routera trwa sekundę lub dwie- mam skrót w menu) i jest to dla mnie wygodne, w aucie jeżdżę z rodziną i nie muszę za każdym razem dawać hasła do netu, bo każdy ma dodaną moją sieć. co do kosztów, to chyba lepiej dopłacić np 10 zł do abonamentu w telefonie niż brać nową aktywację.
wszelkie kombinacje z modemem, routerem to już druciarstwo i tyle. nie lepiej dobrać pakiet biznes i mieć oryginalne gniazdo sim w aucie ? - przecież to koszt tylko 500

Awatar użytkownika
dawajrapa

Rafał pisze:
22 mar 2017, 10:37
wszelkie kombinacje z modemem, routerem to już druciarstwo i tyle. nie lepiej dobrać pakiet biznes i mieć oryginalne gniazdo sim w aucie ? - przecież to koszt tylko 500
hehe, zaraz zaczniemy sie wyzywac od badylarzy, pieknie :)

nie lepiej przestac oceniac wszystkich swoja miara?

Rafał

przepraszam, nie to miałem na myśli. nie chcę i nie chciałem nikogo urazić. miałem na myśli to, że skoro są oryginalne rozwiązania to po co sobie komplikować i dokładać coś na zasadzie patentu
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, 12:40 przez Rafał, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ