OPCJE WYPOSAŻENIA - tapicerka i panoramiczny dach
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: OPCJE WYPOSAŻENIA - tapicerka i panoramiczny dach
Z tego forum.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Mam dach panoramiczny, a waga samochodu to 1620kg z dowodu. Chyba nie możliwe, żeby ważył 300kg?
300kg to 30m2 szkła o grubości 4mm, z którego zazwyczaj wykonane są panoramiczne dachy. Zdaję sobie sprawę, że szkło to tylko jeden z elementów pano, ale na pewno nie waży on 300kg. Pano w Audi Q5 to ok. 30-40 kg.MałGorzata pisze: ↑04 sty 2018, 20:41Dach waży 300kg więc w zasadzie to tylko dobra opcja dla najmocniejszych silników.
Osobiście jestem przeciwnikiem pano, m.in. z tych powodów:
http://www.motoringbox.com/cars/your-ca ... amic-roof/
Ostatnio zmieniony 06 sty 2018, 13:21 przez BikeBert, łącznie zmieniany 1 raz.
- MałGorzata
Nie mogę odnaleźć źródła. Wycofuję się więc z tych informacji o wadze 300kg.
----
- MałGorzata
U mnie 1663kg bez dachu.
----
To skąd taka różnica? 3 rząd siedzeń? Bo silniki mamy identyczne.
- MałGorzata
Tak - 7 osób. Do tego DCC i 4x4
----
Na pewno dach ze szkła troche wagi dodaje, ale nie tyle co piszecie. Wg mnie i tego co szukałem najbardziej prawdopodobna wartość to ok 35kg. Tyle twierdzą, że jest różnicy w SQ5 inżynierowie Audi. Link do dyskusji http://www.audizine.com/forum/showthrea ... oof-weight
A odnośnie fajności to jest bardzo fajna opcja, chociaż oczywiście da się żyć bez niego.
Aha, oczywiście zamowiłbym jeszcze raz, na razie żadne wady się nie ujawniły.
A odnośnie fajności to jest bardzo fajna opcja, chociaż oczywiście da się żyć bez niego.
Aha, oczywiście zamowiłbym jeszcze raz, na razie żadne wady się nie ujawniły.
Ja osobiscie nie wzielem dachu tylko dlatego ze w poprzednim aucie mialem taki I wiem ile jest tego plusow I minusow.
Dodatkowo decyzje pomogla mi podjac ta fieraneczka ktora sluzy jako oslona. W poprzednim aucie mialem panelowy dach twardy ktory zakrywal mi szyber, a mimo wszystko I tak halas byl dosc uciazliwy przy autostradowych predkosciach.
Inzynierowie Skody postawili na zwijana zaslonke wiec tym bardziej halas bedzie slyszalny przy prekosciach autostradowych. I tak bylo jak jezdzilem testowym modelem.
Co do tapicerki to jedyny sluszny wybor padl na skora z alkantara, niestety juz wycofany z oferty.
I tutaj jak widzialem po wpisach wada fabryczna. Zaoszczedzili na materiale I przy mocowaniach ISOFIX material mi powylazil z pod spodu. Nie wyglada to za dobrze wiec bedzie reklamacja przy wizycie w salonie.
Dodatkowo decyzje pomogla mi podjac ta fieraneczka ktora sluzy jako oslona. W poprzednim aucie mialem panelowy dach twardy ktory zakrywal mi szyber, a mimo wszystko I tak halas byl dosc uciazliwy przy autostradowych predkosciach.
Inzynierowie Skody postawili na zwijana zaslonke wiec tym bardziej halas bedzie slyszalny przy prekosciach autostradowych. I tak bylo jak jezdzilem testowym modelem.
Co do tapicerki to jedyny sluszny wybor padl na skora z alkantara, niestety juz wycofany z oferty.
I tutaj jak widzialem po wpisach wada fabryczna. Zaoszczedzili na materiale I przy mocowaniach ISOFIX material mi powylazil z pod spodu. Nie wyglada to za dobrze wiec bedzie reklamacja przy wizycie w salonie.