CANTON soundsystem - czy warto?

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
msolak81
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4

Re: CANTON soundsystem - czy warto?

Post autor: msolak81 »

Biorąc pod uwagę jak rozmieszczone są głośniki i wolumen powietrza w pustym samochodzie to test odsłuchowy "czy się podoba" chyba jest jedynym miarodajnym dla potencjalnego kupującego. Odbiór dzwięku jest rzeczą indywidualną. Miliony osób słuchają mp3 z bitrate 320 i więcej na swoich iphonach przez tragiczne słuchawki appla i są zadowoleni - wzsystko zależy od włsnych preferencji. Dla mnie sony w mondeo mkV z sony premium grało fajnie - ale inny samochód, inne rozmieszczenie głośników, mniejszy wolumen powietrza etc. Ale nadal jest to wrażenie subiektywne.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Rozumiem. Ja słuchałem raz Cantona ale wtedy byłem zbyt zajęty jazdą i poznawaniem auta w ruchu. Drugi raz na jeździe próbnej już Cantona nie było :( więc średnio zapamiętałem jak to gra. Na YT jest parę filmików i wydaje się nieźle, ale wiadomo t YT i nie ma co się tym sugerować. Naprawdę liczę, że jednak Canton zagra lepiej niż Sony, bo Sony w mkV to jakaś porażka.

Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

CANTON soundsystem - czy warto?

Post autor: jankess4 »

Odsłuch czegokolwiek to bardzo indywidualna sprawa. Jak wybierałem głośniki do domu to odsłuchiwałem wzmacniacz zawsze ten sam miałem nagrany jeden utwór i zawsze ten sam słuchałem zeby wykluczyć jakiekolwiek zmiany dźwięku w tym samym pomieszczeniu. Moi drodzy tu mamy auto które nigdy jakością dźwięku nie zbliży sie dla audiofili do sali koncertowej. W skali 6 stopniowej system CANTON w Kodiaqu oceniam na mocne 4. Jeździłem testowką bez tego systemu i Moj wniosek to brać Cantona

Malenstwo8

Wziąłem i mam nadzieję, że się nie zawiodę.

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Post autor: Tomala72 »

Zewnętrzne głośniki komputera niezbędne do odsłuchu.

Malenstwo8

Widziałem ten film, ale ciężko coś z niego wywnioskować 🙂

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

Film nigdy nie odda tego co dzieje się wewnątrz auta w czasie odsłuchu. Nie odbierzesz tego tak jak jest to w rzeczywistości. Wsiąść, posłuchać, potem wsiąść do kodiaq bez canton i posłuchać tego samego utworu, z tego samego źródła, z tymi samymi ustawieniami. To jest najlepszy test. Zadecydować czy warto. Ja nie odsłuchiwałem, pomyślałem inaczej: Lubię słuchać muzyki w samochodzie, jest to dla mnie nie tylko tło w czasie jazdy, to pewna dodatkowa frajda. Chciałbym mieć prawdziwe car audio, ale mnie nie stać na taki poziom jaki bym chciał. Dlatego wybieram cantona, bo nawet jeśli gra tylko trochę lepiej niż standard, to i tak moje uszy będą zadowolone. I nie zawiodłem się. Może dlatego, że przesiadłem się z samochodu, w którym chałupniczo robiłem w samochodzie audio i wyszło mi średnio.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

W moim przypadku jest tak iż wolę nowo zakupione płyty odsłuchać sobie w samochodzie niż na domowym sprzęcie.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Malenstwo8

MałGorzata pisze:
27 gru 2017, 19:46
W moim przypadku jest tak iż wolę nowo zakupione płyty odsłuchać sobie w samochodzie niż na domowym sprzęcie.
O to dobra informacja, chyba, że w domu masz „jamnika” 😉

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Samochód łatwiej nagłośnić :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

ODPOWIEDZ