Tryb snow

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Re: Tryb snow

Post autor: Tomala72 »

W takim razie miałem dobre odczucia, że system jak napisałem "lekko przymula" i mimo aktywnego ASR nie zrywa przyczepności.
Plus oczywiście w takim momencie cztery koła ciągną.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Tak wyglądają parametry trybu snow w przypadku DCC, ACC i DSG
Obrazek
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

Dwa dni temu jadąc w góry na imprezę integracyjną autokar z ludźmi z pracy podczas podjazdu na nieposypanej oblodzonej drodze zsunął się nam do rowu. Ja na moje szczęście jechałem swoim autem i Kodiaq nie sprawił zawodu. Niby nie ma się czym chwalić, że auto z napędem na cztery koła pokonało 10-cio krotnie cięższy autokar ale nie odczułem prawie żadnego uślizgu przy bardzo małej prędkości w tamtym miejscu, a faktycznie było strono, pieszo ciężko było zejść. Nie wiem czy to zasługa trybu snow, haldexu, Nokianów czy czego tam ale byłem zaskoczony, nawet Panowie Policjanci na miejscu się zachwycali jak to Kodiaq wdrapał się na oblodzony podjazd.

Tomala72

Na pewno wszystkiego po trochu plus rozsądek kierowcy.

woocky
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 150KM TDI

Post autor: woocky »

dziewicza droga, pierwszy raz jechałem.

Awatar użytkownika
AROO
Samochód: Kodiaq STYLE 2.0 TSI 4x4 DSG

Post autor: AROO »

Przez ostatni tydzień testowałem "Miśka" w warunkach ostro zimowych. Przed wjazdem kolega ostro mnie nastraszył abym zakupił łańcuchy na koła bo tam będą mi potrzebne. Byłem tydzień we Francuskich Alpach na nartach. Podczas mojego pobytu spadło ponad 50 cm śniegu w tym rejonie. Muszę przyznać że jadąc tam biłem się z myślami na temat tych łańcuchów ale wydatek 1,5 tys PLN jakoś skutecznie mnie powstrzymał. I całe szczęście bo byłyby to wywalone pieniądze w błoto.
Otóż szanowni forumowicze naszym Miśkom nie straszne śnieżne czy lodowe podjazdy nawet pod dość strome górki. Ani przez chwilę nie miałem problemów z utrzymaniem trakcji na podjazdach i zjazdach nawet w miejscach gdzie inne auta na łańcuchach poruszały się dużo wolniej lub zawracały bo i takie widziałem przypadki. Po nocnych opadach gdzie śniegu napadało około 30 cm wiec ponad połowę koła pokusiłem się o eksperyment i nawet nie próbowałem odśnieżać wyjazdu. Odpaliłem silnik, tryb SNOW i ruszyłem. Na chwilkę jedno może 2 koła lekko się zakręciły w miejscu po czym Misiek ruszył jak po szynach bez najmniejszych problemów.
Jestem pod bardzo wielkim wrażeniem Miśka i tego jak sprawuje się w warunkach zimowych.
Poniżej 2 zdjęcia pokazujące w jakich warunkach Misiek musiał jeździć.

Obrazek

Obrazek

Tomala72

Jakbym chciał potestować to porządnie w Polsce. Na razie testowałem raz a tu zimy brak. Mnie to nie cieszy.

Gordon
Samochód: Kodiaq 2.0Tsi DSG

Post autor: Gordon »

MAM 2.0 TSI STYLE DSG MY18
Pytanie dlaczego nie mam Opcji COMFORT???
Pozdrawiam

batura
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: batura »

Gordon pisze:
02 sty 2018, 0:48
MAM 2.0 TSI STYLE DSG MY18
Pytanie dlaczego nie mam Opcji COMFORT???
Pozdrawiam
Bo nie masz DCC.

ODPOWIEDZ