W takim razie miałem dobre odczucia, że system jak napisałem "lekko przymula" i mimo aktywnego ASR nie zrywa przyczepności.
Plus oczywiście w takim momencie cztery koła ciągną.
Tryb snow
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: Tryb snow
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Dwa dni temu jadąc w góry na imprezę integracyjną autokar z ludźmi z pracy podczas podjazdu na nieposypanej oblodzonej drodze zsunął się nam do rowu. Ja na moje szczęście jechałem swoim autem i Kodiaq nie sprawił zawodu. Niby nie ma się czym chwalić, że auto z napędem na cztery koła pokonało 10-cio krotnie cięższy autokar ale nie odczułem prawie żadnego uślizgu przy bardzo małej prędkości w tamtym miejscu, a faktycznie było strono, pieszo ciężko było zejść. Nie wiem czy to zasługa trybu snow, haldexu, Nokianów czy czego tam ale byłem zaskoczony, nawet Panowie Policjanci na miejscu się zachwycali jak to Kodiaq wdrapał się na oblodzony podjazd.
-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
Na pewno wszystkiego po trochu plus rozsądek kierowcy.
dziewicza droga, pierwszy raz jechałem.
Przez ostatni tydzień testowałem "Miśka" w warunkach ostro zimowych. Przed wjazdem kolega ostro mnie nastraszył abym zakupił łańcuchy na koła bo tam będą mi potrzebne. Byłem tydzień we Francuskich Alpach na nartach. Podczas mojego pobytu spadło ponad 50 cm śniegu w tym rejonie. Muszę przyznać że jadąc tam biłem się z myślami na temat tych łańcuchów ale wydatek 1,5 tys PLN jakoś skutecznie mnie powstrzymał. I całe szczęście bo byłyby to wywalone pieniądze w błoto.
Otóż szanowni forumowicze naszym Miśkom nie straszne śnieżne czy lodowe podjazdy nawet pod dość strome górki. Ani przez chwilę nie miałem problemów z utrzymaniem trakcji na podjazdach i zjazdach nawet w miejscach gdzie inne auta na łańcuchach poruszały się dużo wolniej lub zawracały bo i takie widziałem przypadki. Po nocnych opadach gdzie śniegu napadało około 30 cm wiec ponad połowę koła pokusiłem się o eksperyment i nawet nie próbowałem odśnieżać wyjazdu. Odpaliłem silnik, tryb SNOW i ruszyłem. Na chwilkę jedno może 2 koła lekko się zakręciły w miejscu po czym Misiek ruszył jak po szynach bez najmniejszych problemów.
Jestem pod bardzo wielkim wrażeniem Miśka i tego jak sprawuje się w warunkach zimowych.
Poniżej 2 zdjęcia pokazujące w jakich warunkach Misiek musiał jeździć.

Otóż szanowni forumowicze naszym Miśkom nie straszne śnieżne czy lodowe podjazdy nawet pod dość strome górki. Ani przez chwilę nie miałem problemów z utrzymaniem trakcji na podjazdach i zjazdach nawet w miejscach gdzie inne auta na łańcuchach poruszały się dużo wolniej lub zawracały bo i takie widziałem przypadki. Po nocnych opadach gdzie śniegu napadało około 30 cm wiec ponad połowę koła pokusiłem się o eksperyment i nawet nie próbowałem odśnieżać wyjazdu. Odpaliłem silnik, tryb SNOW i ruszyłem. Na chwilkę jedno może 2 koła lekko się zakręciły w miejscu po czym Misiek ruszył jak po szynach bez najmniejszych problemów.
Jestem pod bardzo wielkim wrażeniem Miśka i tego jak sprawuje się w warunkach zimowych.
Poniżej 2 zdjęcia pokazujące w jakich warunkach Misiek musiał jeździć.

-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
Jakbym chciał potestować to porządnie w Polsce. Na razie testowałem raz a tu zimy brak. Mnie to nie cieszy.
MAM 2.0 TSI STYLE DSG MY18
Pytanie dlaczego nie mam Opcji COMFORT???
Pozdrawiam
Pytanie dlaczego nie mam Opcji COMFORT???
Pozdrawiam