Zaryzykowałem i zainwestowałem. Niestety w starych Amundsenach (6,5”) to działało (tak twierdzi sprzedawca), a w nowych (8”) jest jakiś problem i nie idzie wgrać POI. Sprzedawca zaproponował że za pośrednictwem Skoda Connect wgra mi POI, ale mam mu udostępnić dane do logowania do Skoda Connect. Odmówiłem i zaproponowałem żeby przesłał mi pliki z POI, a ja sam to zrobię z poziomu Skoda Connect. Nie odezwał się więcej.
Jest inna metoda którą właśnie sprawdzam:
1. Zaloguj się (załóż konto) na stronie
http://www.poipoint.pl/
2. Klikasz na „MÓJ POIPOINT”
3. Następnie „POBIERZ naraz punkty POI”
4. Na następnej stronie jest lista POI. Musisz wybrać które POI cię interesują i dla których krają chcesz je pobrać.
5. Następnie klikasz „Pobierz wybrane”
6. Wybierasz rodzaj nawigacji i klikasz. W następnym oknie jest plik ZIP który należy pobrać. Niestety tu trzeba zapłacić.
7. Można również wybrać opcję automatycznej aktualizacji i co miesiąc dostawać uaktualnioną paczkę wybranych przez siebie POI. Ta przyjemność kosztuje 25zł. Ja pobrałem POI jednokrotnie (też odpłatnie) tylko że musiałem kupić paliwo.
8. Trzeba trochę pogrzebać w Internecie i znaleźć Logo do każdego POI. Następnie pliki w formacie *.csv dodajesz za pośrednictwem Skoda Connect. Tak to wygląda na stronie Skoda Connect.
9. Niestety nie wiem czy operacja się udała. Dziś cały dzień auto nie mogło się połączyć z serwerem. Najpierw był komunikat że „aktualizacja jest w toku” (czy coś w tym stylu), a następnie że „usługa jest niedostępna”.