KESSY FULL- bezkluczykowy system obsługi
Re: KESSY FULL- bezkluczykowy system obsługi
To nie problem a raczej ciekawostka bo wszyscy pisali dotykamy palcem, jakby conajmniej czytał linie papilarne. Większym problemem był Kessy ale jak pisałem wyżej można już zaprogramować "2017" i nie trzeba już używać futerałów. A i jeszcze niedokladne zamknięcie futerału który na początku działał zawsze na 100% a teraz się trochę powycieral powodowalo że czasem mimo iż kluczyk był w futerale to auto dało się otworzyć. Teraz pilot, łapa i wydaje się że jest bezpieczniej a napewno prościej niż z futeralem. Chyba że ktoś lubi podwójne zabezpieczenia.
Czyli teraz działa w ten sposob ze jak zamkniesz auto przycikiem na pilocie to otworzyc go mozna tylko przyciskiem? Nie zareaguje jak bede mial kluczyk w kieszeni i bede szarpal za klamke?
Tak, tyle że po naciśnięciu przycisku na pilocie w ciągu 5sek musisz jeszcze dotknąć klamki, kierunkowskazy się zaświecą i jest zamknięte tak że możesz otworzyć tylko przyciskiem na kluczyku. Ciagniecie klamki nic nie da.
Druga opcja otwierania i zamykania tylko ręką jest nadal możliwa także kto ma model 2017 warto sobie podjechać do serwisu i aktywować tą funkcję (bo jak piszecie 2018 to już ma fabrycznie)
Druga opcja otwierania i zamykania tylko ręką jest nadal możliwa także kto ma model 2017 warto sobie podjechać do serwisu i aktywować tą funkcję (bo jak piszecie 2018 to już ma fabrycznie)
A da się tak jak by się nie miało Kessy ? Czyli otwieranie i zamykanie tylko i wyłącznie przyciskiem na pilocie ?
Według serwisu w modelu 2017 nie.
a wiadomo coś odnośnie MY2018 ?
Dla mnie taka opcja byłaby logiczna i najlrpstsza... jak zamknę kluczykiem to otworzę tylko kluczykiem..
A jeśli Kessy jest aktywne, to czy oddalenie się od auta spowoduje, że auto samo się zarygluje, nawet jeśli zapomnę dodknąć klamki wychodząc ?
Dla mnie taka opcja byłaby logiczna i najlrpstsza... jak zamknę kluczykiem to otworzę tylko kluczykiem..
A jeśli Kessy jest aktywne, to czy oddalenie się od auta spowoduje, że auto samo się zarygluje, nawet jeśli zapomnę dodknąć klamki wychodząc ?
Trzeba jeszcze złapać się za nos i stojąc na prawej nodze podrapać się za lewym uchem
Sorry, nie mogłem się powstrzymać.
Smutne to, że Kessy, zgodnie z zamysłem producenta, zamiast ułatwiać nam życie, przez złodziei, nam je komplikuje...
Jak wspomniałem, osobiście korzystam w pełni z tej funkcji i nie wyjmuję nawet kluczyków z mojej męskiej torebki, chyba że idę na rower... Kessy, wśród tych wszystkich udogodnień, jest moim ulubionym.
A prawa noga to ta, gdzie duży palec jest po lewej stronieBikeBert pisze: ↑17 gru 2017, 15:05Trzeba jeszcze złapać się za nos i stojąc na prawej nodze podrapać się za lewym uchem
Sorry, nie mogłem się powstrzymać.![]()
Smutne to, że Kessy, zgodnie z zamysłem producenta, zamiast ułatwiać nam życie, przez złodziei, nam je komplikuje...![]()
Jak wspomniałem, osobiście korzystam w pełni z tej funkcji i nie wyjmuję nawet kluczyków z mojej męskiej torebki, chyba że idę na rower... Kessy, wśród tych wszystkich udogodnień, jest moim ulubionym.
A na poważnie, na codzień stosuje tylko Kessy z racji miejsca parkowania ale jak zostawiam auto pod hipermarketem itp to wolę mieć wybór i dodatkowo kliknąć przycisk nawet nie wyciągając pilota z kieszeni. Te 5 sek to takie z instrukcji. Zamykam drzwi klikam w kieszeń, przykladam łapę i wydaje się że jest bezpieczniej. A jak ktoś naprawdę będzie chciał ukraść to i tak znajdzie pewnie ze 2 inne metody.
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
i to jest sedno, ten system ma ułatwiać korzystanie z auta.
dopóki ubezpieczyciele nie będą więcej wołać za AC dla aut z tym systemem to mamy spokój (zakładam, że przy nowym aucie raczej większość wykupuje AC), a jeśli przyjdzie fala kradzieży to zawsze mamy opcję wrócić do "wyłączenia" systemu i zamykanie auta jak dawniej - pilotem
Uważaj tylko, żeby ta dbałość o bezpieczeństwo połączone z kluczykiem w kieszeni nie skończyła się otwartym bagażnikiem lub oknami po powrocie z hipermarketu
Na brytyjskim forum opisanych jest kilka podobnych przypadków, kiedy właściciele budzili się rano, aby zobaczyć Kodiaqi z otwartymi bagażnikami lub oknami [w jednym przypadku z zalanym wnętrzem po nocnej ulewie]. A wszystko to poprzez noszenie kluczyków w kieszeni i przypadkowe uruchamianie powyższych opcji otwierania bagażnika/okien. Ja zazwyczaj trzymam kluczyki w torbie, ale raz podczas woskowania auta, kiedy miałem kluczyki w kieszeni otworzył mi się bagażnik
Po przeczytaniu powyższych historii i moim osobistym doświadczeniu, postanowiłem kupić sztywne etui na kluczyk, by uniknąć niemiłej niespodzianki.