Skoda Kodiaq Scout i Skoda Kodiaq SportLine

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Re: Skoda Kodiaq Scout i Skoda Kodiaq SportLine

Post autor: kamilR »

1,4 1471kg
2,0tsi 1620kg
2,0tdi 190KM, 1692kg

ale masa robi swoje i stosunek mocy do masy jest podobny w każdej wersji silnikowej- stad i czasy podobne. Owszem najlepiej jakby tu był silnik ten 240/280 konny. ale są silniki jakie są i żaden nie powala osiągami aczkolwiek każdy z nich ma bardzo przyzwoite osiągi i należy pamiętać ze to rodzinny SUV a nie mały popierd...cz :D - i racja że diesel pasuje do takiego auta i to najlepiej ten 190 kojni- tylko pojawia się pytanie czy warto po prostu dopłacać kilkanaście tysi albo i więcej do 2.0 tdi/tsi... jak i tak max prędkości podroży to powiedzmy do tych 150km/h na autobahnie...
Powiem tak zrobiłem tucsonem(a ogólnie jako kierowca to już nawet nie zlicze ilości pokonanych kilometrów) w niecałe 2 lata ponad 80 tkm po Polsce- z północy na południe ze wschodu na zachód od Bałtyku po góry i na mazury i abarot...- wszystkimi możliwymi rodzajami i kategoriami dróg z silnikiem 1.7 crdi 115koni, katalogowo 13 sekund do 100- w rzeczywistości ponad 10 sek. i jeżdżąc w miarę zgodnie z przepisami(zazwyczaj delikatnie przekraczam o te 10/20 km/h dozwoloną prędkość na danej drodze) i powiem wam że zazwyczaj to ja wyprzedzam wszystkich a rzadko ktoś mnie...

I też z tym bykiem nie przesadzaj 1471 do 1692 kg to nie jest aż tak duża masa auta...

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

envies
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI Style/Business Grey/Crater

Post autor: envies »

Opłaca się, jeżeli bierzesz mocno doposażone auto z automatem i napędem na 4 koła. Moc do masy swoje, ale należy też pamiętać o momencie obrotowym, który w tych największych jednostkach jest wyższy i w dłuższym zakresie - to dla osób, które chcą aby manewr wyprzedzania trwał krótko. Ogółem masa całkowita jest podawana z rozbierznościa, a ta faktyczna to co mamy, lub będziemy mięć w dowodzie rej.

Jeżeli kupujesz 1.4 z napędem na przód i doposażysz go we wszystko co się da to wiadomo, że będzie się zbierał gorzej. Taka sama sytuacja dotyczy się dodania automatycznej skrzyni i napędu 4x4 do tego silnika. Dodatkowo dla mnie to jest po prostu zbyt wysilona jednostka, a kupiłem z zamiarem dłuższej eksploatacji. Jeżeli ktoś wybiera auto na okres jego gwarancji to 1.4 to jaknajbardziej dobry wybór.

Ze wszystkich tych filmików wiemy tylko tyle, że czasy mają podobne, ale nie znamy wielu innych czynników, które są istotne. Dalej to nie zmienia faktu, że każdy wybiera auto pod siebie i te przepychanki i dyskusje są po prostu śmieszne.

Dla mnie przykładowo różnica w przyspieszeniu 2.0 TDI a TSI była nie duża, jednak z korzyścią dla TSI ze względu na dłuższy zakres max momentu, ale wybrałem go głównie ze względu na krótkie odcinki w codziennej jeździe.

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: Mans »

SportLine w realu 8-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

Jakby jeszcze w te klosze lamp tylnych wrzucili więcej czarnego to było by fajnie. Czyli to jest felga triglav antracyt.

Ethel
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI DSG Style

Post autor: Ethel »

Z praktycznego punktu widzenia to ja wolę te nasze czarne plastiki... Ale atrapy wydechu są fajne :)

Mans

Skoda Kodiaq Scout ;)

http://xurl.pl/b7bw

Mans

Lucky
Samochód: Kodiaq SportLine

Post autor: Lucky »

Jast już najnowszy cennik SportLine 2018. Na pierwszy rzut oka nic się nie zmieniło, poza jedną pozycją:
"Obręcze kół ze stopu metali lekkich VEGA antracytowe 8J x 20'' z oponami 235/45". Dopłata do nich wynosi teraz 2600, czyli podobnie jak w cennikach na innych rynkach. W tym przypadku obniżka z 4600 to już duża zmiana.

Lobo_M
Samochód: Kodiaq 1.4TSI 150KM DSG SPORTLINE, Audi A3 1.6Pb

Post autor: Lobo_M »

Zdjęć sportline w kolorze innym niż czerwony jest w internecie mało, więc podrzucę link strony, na której jest ich sporo. Różne kolory, nawet jeden biały biały z real photo się trafił, kontrat biel i czerń, super. Boję się tylko brudzenia w przy naszych pogodach. Szary jest również bardzo ładny, ale teraz mam szarą mazdę 6 (ps. Do sprzedania, ktoś chętny;-) ). Czerwony, za mało bordowy jak dla mnie i stanowczo za drogi.
Zdjęcia wnętrza tylko mnie utwierdziły w przekonaniu, że sportline to był dobry wybór.
https://www.reezocar.com/en/search/skod ... tline.html

Lucky
Samochód: Kodiaq SportLine

Post autor: Lucky »

Mój SportLine też będzie biały i utrzymanie mnie nie przeraża. To będzie już drugie białe auto w rodzinie :) Czarne kontrastujące akcenty przy tej bieli... super wygląd :)

Obrazek

Lobo_M zdecydowałeś się na felgi VEGA 20", czy zostajesz przy standardowych antracytowych TRIGLAV 19"?

ODPOWIEDZ