Skoda Kodiaq Scout i Skoda Kodiaq SportLine

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Re: Skoda Kodiaq Scout i Skoda Kodiaq SportLine

Post autor: Mans »

Jednak jest błąd w cenniku wersji SportLine...
http://az749841.vo.msecnd.net/sitesplpl ... ac304c.pdf
...bo w configuratorze skrzynia DSG z silnikiem 1.4 TSI ma tylko 6 biegów
http://cc-cloud.skoda-auto.com/pol/pol/pl-pl/ns7/67418

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

Ciągle też nie poprawili nazewnictwa funkcji automatycznego włączania i wyłączania świateł drogowych - ona się NIE NAZYWA Auto Light Assist tylko Light Assist

Obrazek

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Ale przecież Light Assista masz linię wyżej…
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

Mam. Tyle, że nie zgadza mi się nazewnictwo w cenniku i opis tej funkcji, który jest w nawiasie zaraz obok z tym co podaje instrukcja obsługi. W instrukcji nigdzie nie znalazłem czegoś, co nazywa się Auto Light Assist. Zato jest tam (w instrukcji) Light Assist co objaśnione jest jako funkcja automatycznego włączania świateł drogowych. Wiec pomieszanie pojęć w cenniku w stosunku do instrukcji.

Lobo_M
Samochód: Kodiaq 1.4TSI 150KM DSG SPORTLINE, Audi A3 1.6Pb

Post autor: Lobo_M »

Sportline 1.4TSI FWD DSG moon white zamówiony. Produkcja 3 tydzień 2018 odbiór luty.

Awatar użytkownika
BikeBert
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG

Post autor: BikeBert »

...
Sportline 1.4 TSI - motoryzacyjny oksymoron :)
Kodiaq => Ateca
My other car is a Mountain Bike

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: Mans »

Ja bym powiedział udany kompromis ;)
Różnica mas pomiędzy 1.4 TSI 4X2 a 2.0 TSI 4X4 to aż 150kg niestety :(
1.4 TSI daje radę i 9 s do 100km\h to naprawdę świetny wynik w tak dużym aucie.

Nawet na filmie powyżej 140km/h słychać mocno szum wiatru i jest to moim zdanem największa wada tego modelu.
Z drugiej strony w Polsce nikt szybciej jezdzić i tak nie będzie bo po co :?
Reasumując Kodiaqa SportLine 1.4TSI DSG kupujemy dla lansu i wkurzania np. sąsiada :shock: a jak chcemy ruszać pierwsi spod świateł kupujemy Superba SportLine 2.0TSI DSG 4X4 280KM :o

Lucky
Samochód: Kodiaq SportLine

Post autor: Lucky »

Lobo_M pisze:Sportline 1.4TSI FWD DSG moon white zamówiony. Produkcja 3 tydzień 2018 odbiór luty.
I jak to jest z tą skrzynią DSG w SportLine? Ma 6 biegów, jak do tej pory w 1.4 TSI (i w konfiguratorze), czy zmienili na DSG-7, te sama co w 2.0 (i w cenniku)? Masz jakieś szczegóły w zamówieniu?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

WuWu
Samochód: Kodiaq 1,4

Post autor: WuWu »

Lucky pisze:
22 lis 2017, 19:45
Lobo_M pisze:Sportline 1.4TSI FWD DSG moon white zamówiony. Produkcja 3 tydzień 2018 odbiór luty.
I jak to jest z tą skrzynią DSG w SportLine? Ma 6 biegów, jak do tej pory w 1.4 TSI (i w konfiguratorze), czy zmienili na DSG-7, te sama co w 2.0 (i w cenniku)? Masz jakieś szczegóły w zamówieniu?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Patrząc na film, to potrzebuje (używa) tylko 4 biegi :lol:

Lobo_M
Samochód: Kodiaq 1.4TSI 150KM DSG SPORTLINE, Audi A3 1.6Pb

Post autor: Lobo_M »

BikeBert pisze:
22 lis 2017, 13:21
...
Sportline 1.4 TSI - motoryzacyjny oksymoron :)
Nie sztuką jest kupić, najmocniejszą/najdroższą wersję i jej nie wykorzystywać... auto powinno się "szyć na miarę". Skoro do najbliższej autostrady mam 150km, skoro pomimo przebiegu rocznego 20-25kkm, 75-80% z tego robię na trasie 10km dom (na wsi) - miasto (praca/szkoła), gdzie to prędkość nie przekracza 120km/h, a z reguły <100km/h. Skoro do prędkości 120km/h, co stanowi ponad 90% mojego przebiegu, auto z silnikiem 1,4 jeżdzi bardzo dobrze (testowałem wszystkie silniki w Kodiaq, miałem auta na co najmniej jeden dzień, a wersje 190KM i 180KM na weekend). Skoro nie robię tras po 500-1000km/dobę to jaki jest sens kupowania 190KM diesla, którego przewaga jest zauważalna na autostradzie, natomiast na trasach 5-10km nie zdąży się dobrze dogrzać, przez co spalanie jest z goła większe od danych katalogowych (wiem co mówie bo teściu ma 2,0TDI 170KM superb i mieszka koło mnie, jeżdzi spokojniej a spalanie 6,5-7l, 7,2 to ja mam aktualnie w maździe 2.0pb i jeżdżę z dziećmi, On sam). Zakładam, że jak by ktoś skonfigurował sportline z silnikiem 2.0 150KM to byś nie napisał że jest to oksymoron, pomimo że silnik ten ma gorsze parametry (teoretycznie jak i praktycznie) niż 1,4.
Przed premierą kodiaqa, auto mi się bardzo podobało, jak zobaczyłem je w salonie zauroczenie minęło, bo wygląda jak zwykły banan. Dla mnie kupno Kodiaqa to kompromis, wynikający z faktu, że żona jest w ciąży i z trójką dzieci mazda 6 jest za mała. żeby nie ten fakt, bez dwóch zdań zamówiłbym Mazdę CX-5, która wizualnie rozkłada Kodiaqa na łopatki. Dlatego Sportline to jedyna opcja, bo wizualnie, a szczególnie wnętrze, wersji sportline to zupełnie inny świat w porównaniu do wersji Style, która to ma lepsze wyposażenie (np. 3 strefowa klima, której jednak nie potrzebuję), ale której siedzenia są jak kiepska kanapa z Ikei. Dlatego cierpliwie czekałem, aż wyjdzie sportline, zamawiając wcześniej wersję Style, tylko po to aby mieć zarezerwowaną kolejkę w produkcji.

A co jeszcze bardzo istotne. Dopłata minimum 20tyś zł!!, do mocniejszych wersji, a ponad 30tyś to 190KM, jest dla mnie (subiektywnie), sporo przesadzona. Przez co współczynnik cena/osiągi dla 1,4TSI 150KM jest nie do przebicia przez inne wersje.

ODPOWIEDZ