Mamy w domu Golfa 4 letniego Comfortline 1.2 TSI, dla mnie jakość wykończenia, komfort jest wystarczający. Zrobione ma 50 tys głównie po mieście i okolicach i mam go od nowości, drugie auto w domu to rok starsze BMW F30 136 koni benzyna w dosyć skromnej opcji wyposażenia.
Różnica w cenie zakupu była 2 krotna. Auta podobnie żwawe, na trasie F30 trochę lepiej zbiera się powyżej 120km/h, w obu jak się jedzie spokojnie nic nie puka, nic nie trzeszczy. Ale jak się przyczepić i na siłę ruszać plastiki albo jadąc po dziurach to coś tam będzie trzeszczeć, w BMW tunel środkowy w Golfie drzwi. Zużycie po podobnym okresie porównywalne, tapicerki nie mają przetarci, ogólnie oba zadbane i wyglądają jak nowe. Wygłuszenie też podobne (na forum BMW 3 właściciele narzekają na kiepskie wygłuszenie, bo myśleli, że kupując jedno z tańszych BMW przesiadają się do Rolce-Royca).
Przy Kodiaq na cuda się nie nastawiam, bo to praktycznie najtańszy SUV w swojej klasie. Jest dużo tańszy w serwisie i utrzymaniu niż premium. Jak dla mnie to niezadowolenie właścicieli Kodiaq raczej wynika z tego, że zamawiając w ciemno skodę zostali doradca klienta skody sprzedał im go jako fenomalne auto lepsze niż q7 a połowę tańsze...
Kodiaq nigdy nie miał być i nie będzie Q7, tak samo jak Superb nie jest tańszym A6, a Octavia nie jest tańszym A4...
Jak ktoś potrzebuje i stać go, żeby płacić miesięczną ratę 5 tysięcy netto zamiast 2 tysiące netto za Kodiaq to będzie miał wykonanie premium i nie będzie rozczarowań.... albo będą inne bo tutaj znowu sprzedawca obieca gruszki na wierzbie i złote klamki, których nie będzie.
Co was denerwuje w Kodiaqu ?
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Re: Co was denerwuje w Kodiaqu ?
Ale Poly- Kodiaq autem tanim nie jest. Oczywiście że tańszym niż Suv-y klasy premium- ale tu się rozbija o JAKOŚĆ WYKONANIA- tu nie chodzi o to że ktoś oczekuje materiałów premium i z najwyższej półki - to że są gorsze materiały(zresztą w klasie aut premium jak już BMW padło na tapetę to też jest ogromna różnica w materiałach zastosowanych w 1,2,3, x1,x3 a w modelach 5,6,7,x5,x6- mało tego weź sobie golasa np. serii 3 i porównaj z doposażonym egzemplarzem również będzie kolosalna różnica- ale w zastosowanych materiałach a to co ingego niż JAKOŚĆ wykończenia).
Tu chodzi o BYLEJAKOŚĆ wykonania/spasowania i żądania za to niemałych pieniędzy- jeżeli cena Kodiaqa byłaby na poziomie Dacii to to wszystko na co użytkownicy tu się skarżą byłaby jakoś do przełknięcia ale nie w aucie za 120-180 tpln- bo mało kto przynajmniej z forum ma Kodiaqa poniżej tej sumy.
Jednym zdaniem - jak puka/ trzeszczy/ grzechocze/ paruje, jest coś gdzieś niedorobione, brakuje materiału itp. jak najwięcej męczyć dilera póki jest gwarancja- reklamować do bólu.
Przecież to woła o pomste do niebios!

Tu wrzucam dla porównania robione fotki przed chwilą w Koleosie i w nowej Megance(plus zdjęcia tylnego fotela po złożeniu) :

Tu chodzi o BYLEJAKOŚĆ wykonania/spasowania i żądania za to niemałych pieniędzy- jeżeli cena Kodiaqa byłaby na poziomie Dacii to to wszystko na co użytkownicy tu się skarżą byłaby jakoś do przełknięcia ale nie w aucie za 120-180 tpln- bo mało kto przynajmniej z forum ma Kodiaqa poniżej tej sumy.
Jednym zdaniem - jak puka/ trzeszczy/ grzechocze/ paruje, jest coś gdzieś niedorobione, brakuje materiału itp. jak najwięcej męczyć dilera póki jest gwarancja- reklamować do bólu.
Przecież to woła o pomste do niebios!

Tu wrzucam dla porównania robione fotki przed chwilą w Koleosie i w nowej Megance(plus zdjęcia tylnego fotela po złożeniu) :

-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
Ostatnio zmieniony 07 lis 2017, 22:12 przez Tomala72, łącznie zmieniany 2 razy.
Masz 100% racji Kamil... tu chodzi o tandetne wykonanie i koniec kropka. Mógłby kosztować Kodiaq 50000 zł ale psim obowiązkiem Skody jest wykonanie auta na 100% a nie po łebkach i jak leci. To jest fuszerka i partactwo rodem z komuny. Po co zatem kontrola jakości, ISO i inne takie tam procedury...
Właśnie teraz spostrzegłem na Onecie taki oto artykuł i pusty śmiech mnie ogarnia...
http://moto.onet.pl/aktualnosci/skoda-z ... v-y/fnteg8
o kant tyłka potłuc rzetelność dziennikarską, ale co tu się dziwić jak się wyjeżdża na sponsorowane testy na Majorkę, to i Skodę można opisać jak Maybacha. Żaden dziennikarz nie pokusił się jak do tej pory o konstruktywną krytykę Kodiaq i pokazanie słabych stron, jest tylko gloryfikacja i zachwyt bez końca, a to hipokryzja. Nie twierdzę, że Skoda Kodiaq to bardzo złe auto, ale też nie tak dobre jak się o niej pisze w mediach
Właśnie teraz spostrzegłem na Onecie taki oto artykuł i pusty śmiech mnie ogarnia...
o kant tyłka potłuc rzetelność dziennikarską, ale co tu się dziwić jak się wyjeżdża na sponsorowane testy na Majorkę, to i Skodę można opisać jak Maybacha. Żaden dziennikarz nie pokusił się jak do tej pory o konstruktywną krytykę Kodiaq i pokazanie słabych stron, jest tylko gloryfikacja i zachwyt bez końca, a to hipokryzja. Nie twierdzę, że Skoda Kodiaq to bardzo złe auto, ale też nie tak dobre jak się o niej pisze w mediach
Ostatnio zmieniony 07 lis 2017, 22:02 przez Skorek, łącznie zmieniany 2 razy.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Tandeta to lekka przesada. Fakt - nie wszystko gra ale bez przesady 
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Ale ja Ci mogę jeszcze i z hyundaia zdjęcie zrobić- i tam nie ma takich baboli. A tak jeszcze wracając do francuza- ja naprawdę jestem jak narazie pod wrażeniem francuskiej motoryzacji...hehe
Tak jak Skorek napisał tu chodzi o tandetne wykonanie...o nic więcej. Jeżeli ktoś jest to w stanie przełknąć za 180 koła-to czapki z głów.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Ja... to chyba jednak kwestia charakteru - babole mam już naprawione
----
-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
~Zbyś 13 :Skorek pisze: ↑07 lis 2017, 21:49Masz 100% racji Kamil... tu chodzi o tandetne wykonanie i koniec kropka. Mógłby kosztować Kodiaq 50000 zł ale psim obowiązkiem Skody jest wykonanie auta na 100% a nie po łebkach i jak leci. To jest fuszerka i partactwo rodem z komuny. Po co zatem kontrola jakości, ISO i inne takie tam procedury...
Mam Vw Passata comfort. z 2007 r. i też ma schowek na parasolkę w drzwiach kierowcy oraz schowek na kwity pod kierownicą z lewej strony. Schowków też ma pod dostatkiem. A wyposażenie standardowe niekiedy przewyższa ten prezentowany model skody z 2017 r. ( ekran dotykowy i telefon pokładowy z dodatkową chowaną klawiaturą, sprzężony z komputerem) . Ta skoda to nie taka rewelacja. Spalanie 10,4 benzyny nie zamienię na moje 5,8 ropy przy 170 KM. zwiń
dzisiaj 20:03 | ocena: 86
Tomala72
Wszystko rozbija się o to, że czytasz takich frustratów i to Ciebie ustawia.
Ja mam to od lat przerobione. Coś mi w aucie nie odpowiada to serwis i mają robić do skutku.
Poczytaj forum nowych Volvo i BMW to ci szczęka opadnie jakie ludzie mają problemy.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2017, 22:46 przez Tomala72, łącznie zmieniany 4 razy.
-
rafalhtc
- Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi
Tucson może i twardszy gdzie nie gdzie ale spasowany bardzo dobrze i aż szkoda patrzeć kokedzy bo wiem, że daliście za auto dużo więcej niż ja.
Twardość plastików itp to nic złego jeśli są dobrze złożone i nie skrzypią i nie trzeszczą. Podobnie materiał może być o wyglądzie mniej efektownym ale ważne że się nie wyciera i nie pęka i jest go na tyle na ile trzeba na danym elemencie.
Można mieć więc jak powyżej bo od macania/ dotykania jest sory, że to powiem ale żona lub dziewczyna. Ale jak już poza tym są takie babole o jakich piszecie to aż żal bo kurde to jakby nie było co najmniej 100tysi.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Twardość plastików itp to nic złego jeśli są dobrze złożone i nie skrzypią i nie trzeszczą. Podobnie materiał może być o wyglądzie mniej efektownym ale ważne że się nie wyciera i nie pęka i jest go na tyle na ile trzeba na danym elemencie.
Można mieć więc jak powyżej bo od macania/ dotykania jest sory, że to powiem ale żona lub dziewczyna. Ale jak już poza tym są takie babole o jakich piszecie to aż żal bo kurde to jakby nie było co najmniej 100tysi.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka