2.0 TSI pali olej

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Czarny księżyc
Samochód: Kodiaq 2017' 2.0 TSI 4x4

2.0 TSI pali olej

Post autor: Czarny księżyc »

Czołem, niestety chyba się wkopałem. Kodiaq z 2017 roku, 180km 4x4, obecny przebieg 145k, kupiony dwa lata temu, silnik według tego co znalazłem po vinie to EA888 CZPA. Pierwsze 10 000 kilometrów było ok, niestety po wymianie oleju w zeszłym roku dosyć szybko zaczęły się dolewki, póki co nie wiem o jakich ilościach dokładnie mówimy ponieważ zbagatelizowałem problem i tylko dolewałem :oops: Pewne jest jednak że olej jest spalany, wydech jest osmolony i widać biały dym jak się go piłuje na luzie, dodatkowo jest lekki wyciek z górnej obudowy rozrządu, żeby tego było mało to mechanik teraz przy serwisie olejowo filtrowym znalazł rozerwany woreczek w układzie chłodzenia...

Majster twierdzi że według niego winne są uszczelniacze zaworów, znajomy który remontuje silniki powiedział ze tych się w ogóle nie dotyka ponieważ "naprawisz z góry to zaraz będzie ciekło z dołu" :D Z kolei warsztat zajmujący się typowo tego typu usterkami w tych silnikach powiedział od razu 20 000zł za remont. Czy ktoś przerabiał podobne problemy i może doradzić jak najlepiej z tego wybrnąć? Czy jest jakaś szansa że jednak jest to usterka nie wymagająca rozmontowywania całego silnika i tak kosztownego remontu?

Dziękuję z góry za wszelkie sugestie i podpowiedzi :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Re: 2.0 TSI pali olej

Post autor: Marcelus »

Po pierwsze przykro mi z powodu tej sytuacji, generalnie to są pod tym kątem ponoć poprawione jednostki. Po drugie może napisz jeszcze na jakim oleju jeździło auto przed zakupem i po zakupie, co ile tyś. była robiona wymiana? U nas auto z 2022r. inne oznaczenie silnika ale też 2.0 TSI więc będę obserwował wątek. No i w końcu po trzecie napisz jak naprawiles auto.

Edit. Jeździsz z przyczepą?

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Re: 2.0 TSI pali olej

Post autor: RobertG7 »

Woreczek w układzie chłodzenia, czyli rozerwał się w zbiorniczku i granulat poszedł w układ. Pozatykał/zalepił kanały. Może szukaj bloku silnika używanego. Wyjdzie taniej niż remont
przykłady:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

2.0 TSI pali olej

Post autor: maq »

Robert jak zawsze w punkt Obrazek

Tu było nieco o tej sprawie. Jak ktoś ma zbiornik płynu z granulatem, to zająć się tym w try miga.

Problem z ogrzewaniem w samochodzie - Skoda Kodiaq (NS7) 2017
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app

ODPOWIEDZ