Spalanie

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Awatar użytkownika
milesia
Samochód: KODIAQ Style 1,4 TSI 150kM

Re: Spalanie

Post autor: milesia »

Tak sobie podczytuję Wasze spalania i trochę mi przykro, że mój MISIACZEK dość dużo spalił przez te 2400km.
Jednak biorąc pod uwagę, że około 800km zrobił z załadowanymi przyczepami, kilka setek jadąc z towarem, plus fakt, że kręci się po miasteczku i najdłuższy przejazd od włączenia do wyłączenia to 3km - to chyba w normie. Zimą pewnie te krótkie odcinki na zimnym silniku będą jeszcze bardziej paliwożerne :(

Obrazek

Do miłego
Milesia :P

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

Zdecydowanie masz rację milesia. 3 km to bardzo krótkie odcinki i wtedy, gdy auto jest np. niedogrzane (czyt. zima) raz ze nie jest to zbyt zdrowe dla silnika, który nie osiąga optymalnej temperatury pracy (i tutaj dobrze że kupiłaś 1.4 TSI - dobry wybór i z oferowanych silników najszybciej sie rozgrzeje), a dwa że spalanie jest wyższe. Plus benzynki jeszcze będzie taki że nie będzie się studził na postojach - no chyba że SS jest aktywne.
Oczywiście ciągnięcie przyczepy napewno ma wpływ na zwiększone spalanie.;)
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

Kurcze to niskie!!! Mnie żadnym samochodem nie udało się w mieście bez przyczep i ładunku zejść poniżej 11l, a różnymi autami jeździłem! Chyba że coś jest nie tak z moim "ecodrivingiem" ...

Dual

Ja niestety mam podobnie i jak juz wczesniej pisałem w miescie nie spodziewam sie mniej niż 11-12 l/100 km przy 2.0TSI.
Chyba że Kodiaq mnie jednak czymś zaskoczy ;)
Pozdrawiam
Dual

Awatar użytkownika
milesia

ojojoj... czyli nie jest aż tak źle, skoro zakładacie 11-12 litrów po mieście ufff....

Dziękuję @Dual za dobre słowo :D dużo rozmawiałam nt.z różnymi ludźmi przedstawiając moje zapotrzebowanie...jeździłam tdi2,0 przez 3 lata i ciągle miałam problem z dpf-em, w który zanim się włączyła kontrolka, że następuje wypalanie to spalał 20 litrów tymczasowych. Po wypaleniu wracało do normy (średnia 9-10litrów) i tak raz w miesiącu się to odbywało. Zimą przy minus 15 czy minus 20 spalanie skakało do 18-20 litrów wszystko przez te króciutkie odcinki.

@Dual co to jest SS?
Do miłego

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Start-Stop.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
milesia

root pisze:
15 cze 2017, 15:53
Start-Stop.
aaaa no to tak, włączony
na początku nie mogłam się przyzwyczaić, że ciągle się wyłącza, miałam wrażenie, że podczas odpalania silnika za każdym razem jest pobierana większa ilość paliwa na rozruch, więc dla testów wyłączyłam na jakiś czas - spalanie wyraźnie podskoczyło w cyferkach
Do miłego

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Post autor: Tomala72 »

Dla wprawionych kalkulatorów.
Wczoraj Lukoil trasa Radom-Tomaszów Maz. cena ON 4,09 a na niefirmowej 3,98.

Dual

Lukoil zazwyczaj miał obniżki cen na weekendy i swieta, kiedy sie mniej jezdzi i tankuje. Moze dzisiaj byłoby jeszcze taniej.
Pozdrawiam
Dual

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

2.0 tsi, mode - normal
na dzień dzisiejszy przejechane ponad 2kkm.
do tej pory spalanie po każdym tankowaniu na poziomie poniżej 10l/100km - 9.7-9.9 - typowa jazda to 50km/dziennie 30% trasa i 70% miasto - wg mnie na akceptowalnym poziomie i jeszcze z zapasem ;)
dziś zaliczona pierwsza "trasa" - 270 km (3 dorosłe osoby, jeden nastolatek plus bagażyk na 3 dni) - spalanie na poziomie 8.5 - prędkość: jak się dało 110, 90, czasem na słabych drogach 70 (na haku bagażnik i 4 duże rowery więc nie chciałem kusić losu na dziurach). w większości z tempomatem.

ODPOWIEDZ