Opony

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Re: Opony

Post autor: Dual »

To ja też dzisiaj zamówiłem 4 szt. opon Nokian WR3 235/50R19.
Tylko z Finlandii, bo z Rosji ponoć po paru sezonach bija.

Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Annubis
Samochód: Octavia

Post autor: Annubis »

Tak sobie czytam o tym nokianie wr suv 3 i nie moge wyjsć z podziwu
http://wulkanista.pl/nokian-wr-suv-3/

Znałem wcześniej wr d4 i d3 i wiedziałem że są świetne, a suv 3 miałem na przeciętniaka, a tu pierwsza opona zimowa z etykietą AA :shock:
Przydałby się jakiś test opon do suvów i ciekawe na kórym miejscu jest nokian wr suv 3 i czy w ogóle jest.

Koniecznie dajcie znać jak wrażenia z jazdy na tych oponach, a ci którzy zrobili już parę tys. km proszę o opinie.
"Mój też pali 5 litrów na... 50 km"

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

to będzie ciężkie w najbliższym czasie bo to zimówki, ale spoko jak tylko je założę i pojeżdżę trochę dam znać - już nie mogę się doczekać zimy!

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

Dostałem nareszcie zimówki Nokian. Co ciekawe na oponie jest info Made in Finland i są tegoroczne. Znalazłem na jednej z opon mały guz od środka. Ktoś wie czy wypukłość od środka wielkości 2 na 3 cm i wysokości około pół centymetra, ot taki jakby bąbel twardy może znacząco utrudnić wyważanie lub sprawiać jakieś problemy? Czy to jakaś wada fabryczna "normalna"?

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

Annubis pisze:
05 sie 2017, 23:59
Tak sobie czytam o tym nokianie wr suv 3 i nie moge wyjsć z podziwu
http://wulkanista.pl/nokian-wr-suv-3/

Znałem wcześniej wr d4 i d3 i wiedziałem że są świetne, a suv 3 miałem na przeciętniaka, a tu pierwsza opona zimowa z etykietą AA :shock:
Hmm, ciekawe jak z tym AA. Wszedłem na oponeo i mają napisane przy tej oponie, że C/C: https://www.oponeo.pl/model-opony/nokian-wr-suv-3. (dla 235/50 R19).
DO developer

Annubis
Samochód: Octavia

Post autor: Annubis »

No w tym rozmiarze faktycznie jest CC, mi chodziło że po prostu ten model WR SUV 3 wyprodukował pierwszą opone na świecie z ocenami AA, ale nie we wszystkich rozmiarach :)

BTW. Minuta do urlopu :D
"Mój też pali 5 litrów na... 50 km"

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

Dzisiaj przyszły do mnie łańcuchy więc wrzucę parę słów i fotek na forum. Po pierwsze oferta łańcuchów śniegowych pod rozmiar 235/50R19 jest niezwykle uboga. Np. znana i ceniona firma Weissenfels nie posiada w swojej ofercie takowych. Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć łańcuchy w cenie około 1300-1400 zł. a także na Allegro takie za 199 zł. Z racji tego, że w poprzednich autach przez prawie 10 lat łańcuchy tylko ze mną jeździły i nigdy ich nie użyłem wybór padł na te z Allegro. Są to łańcuchy Taurus w rozmiarze 246 i grubości 16 mm. Nie powiem wyglądają całkiem, calkiem, zapakowane są w odpowiednie solidne pudełko, ale ich założenie nie należy do łatwych i przyjemnych (może to kwestia wprawy). Zabrało mi to jakieś 10-15 minut gdyż przy tak dużych oponach jest niezwykle mało miejsca aby prawidłowo spiąć wszystkie elementy. Dodatkowo za kołem, czego nie widać jest mnóstwo przewodów hamulcowych, kabli i mechanizmów które pozostawiają niewiele miejsca by swobodnie manewrować przy montażu. Osłona sprężyny dosłownie na milimetry pozostawia luz łańcuchowi i zapewne będzie się na początku zahaczała i rysowała. Przy maksymalnie skręconych kołach w jedną czy w druga stronę łańcuch oprócz wspomnianej osłony o nic już nie ociera. Poza tym instrukcja montażu, a raczej opis i podawane kolory spinsnych łańcuszków totalnie od czapy, REASUMUJĄC... łańcuch znalazł się na kole, udało się go założyć i przejechać kilka metrów tak więc za te 199 zł. Nie ma co narzekać. Mogę śmiało polecić, choć nie wiem jak będzie się sprawował na białym puchu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Jak wygląda montaż z tyłu?
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

Niebieska z czerwoną linką spinają się klamra po wewnętrznej stronie opony. Trzeba to precyzyjnie ułożyć gdyż przy 19" oponach miejsca jest naprawdę mało. Na zewnątrz zasadnicze łańcuchy spina się plastikowymi i metalowymi klamrami po czym zabezpiecza żółtym łancuchem.

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

a po co to kupowałeś, skoro jak piszesz przez ostatnich 10 lat nie korzystałeś z tego rozwiązania?

ODPOWIEDZ