To ja też dzisiaj zamówiłem 4 szt. opon Nokian WR3 235/50R19.
Tylko z Finlandii, bo z Rosji ponoć po paru sezonach bija.
Opony
Re: Opony
Tak sobie czytam o tym nokianie wr suv 3 i nie moge wyjsć z podziwu
http://wulkanista.pl/nokian-wr-suv-3/
Znałem wcześniej wr d4 i d3 i wiedziałem że są świetne, a suv 3 miałem na przeciętniaka, a tu pierwsza opona zimowa z etykietą AA
Przydałby się jakiś test opon do suvów i ciekawe na kórym miejscu jest nokian wr suv 3 i czy w ogóle jest.
Koniecznie dajcie znać jak wrażenia z jazdy na tych oponach, a ci którzy zrobili już parę tys. km proszę o opinie.
Znałem wcześniej wr d4 i d3 i wiedziałem że są świetne, a suv 3 miałem na przeciętniaka, a tu pierwsza opona zimowa z etykietą AA
Przydałby się jakiś test opon do suvów i ciekawe na kórym miejscu jest nokian wr suv 3 i czy w ogóle jest.
Koniecznie dajcie znać jak wrażenia z jazdy na tych oponach, a ci którzy zrobili już parę tys. km proszę o opinie.
"Mój też pali 5 litrów na... 50 km"
Dostałem nareszcie zimówki Nokian. Co ciekawe na oponie jest info Made in Finland i są tegoroczne. Znalazłem na jednej z opon mały guz od środka. Ktoś wie czy wypukłość od środka wielkości 2 na 3 cm i wysokości około pół centymetra, ot taki jakby bąbel twardy może znacząco utrudnić wyważanie lub sprawiać jakieś problemy? Czy to jakaś wada fabryczna "normalna"?
Hmm, ciekawe jak z tym AA. Wszedłem na oponeo i mają napisane przy tej oponie, że C/C: https://www.oponeo.pl/model-opony/nokian-wr-suv-3. (dla 235/50 R19).Annubis pisze: ↑05 sie 2017, 23:59Tak sobie czytam o tym nokianie wr suv 3 i nie moge wyjsć z podziwu
Znałem wcześniej wr d4 i d3 i wiedziałem że są świetne, a suv 3 miałem na przeciętniaka, a tu pierwsza opona zimowa z etykietą AA![]()
DO developer
No w tym rozmiarze faktycznie jest CC, mi chodziło że po prostu ten model WR SUV 3 wyprodukował pierwszą opone na świecie z ocenami AA, ale nie we wszystkich rozmiarach
BTW. Minuta do urlopu
BTW. Minuta do urlopu
"Mój też pali 5 litrów na... 50 km"
Dzisiaj przyszły do mnie łańcuchy więc wrzucę parę słów i fotek na forum. Po pierwsze oferta łańcuchów śniegowych pod rozmiar 235/50R19 jest niezwykle uboga. Np. znana i ceniona firma Weissenfels nie posiada w swojej ofercie takowych. Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć łańcuchy w cenie około 1300-1400 zł. a także na Allegro takie za 199 zł. Z racji tego, że w poprzednich autach przez prawie 10 lat łańcuchy tylko ze mną jeździły i nigdy ich nie użyłem wybór padł na te z Allegro. Są to łańcuchy Taurus w rozmiarze 246 i grubości 16 mm. Nie powiem wyglądają całkiem, calkiem, zapakowane są w odpowiednie solidne pudełko, ale ich założenie nie należy do łatwych i przyjemnych (może to kwestia wprawy). Zabrało mi to jakieś 10-15 minut gdyż przy tak dużych oponach jest niezwykle mało miejsca aby prawidłowo spiąć wszystkie elementy. Dodatkowo za kołem, czego nie widać jest mnóstwo przewodów hamulcowych, kabli i mechanizmów które pozostawiają niewiele miejsca by swobodnie manewrować przy montażu. Osłona sprężyny dosłownie na milimetry pozostawia luz łańcuchowi i zapewne będzie się na początku zahaczała i rysowała. Przy maksymalnie skręconych kołach w jedną czy w druga stronę łańcuch oprócz wspomnianej osłony o nic już nie ociera. Poza tym instrukcja montażu, a raczej opis i podawane kolory spinsnych łańcuszków totalnie od czapy, REASUMUJĄC... łańcuch znalazł się na kole, udało się go założyć i przejechać kilka metrów tak więc za te 199 zł. Nie ma co narzekać. Mogę śmiało polecić, choć nie wiem jak będzie się sprawował na białym puchu.

- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Jak wygląda montaż z tyłu?
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Niebieska z czerwoną linką spinają się klamra po wewnętrznej stronie opony. Trzeba to precyzyjnie ułożyć gdyż przy 19" oponach miejsca jest naprawdę mało. Na zewnątrz zasadnicze łańcuchy spina się plastikowymi i metalowymi klamrami po czym zabezpiecza żółtym łancuchem.