Umiejscowienie gaśnicy

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
JaroFon
Samochód: KODIAQ 2.0 TDI 4x4 DSG

Umiejscowienie gaśnicy

Post autor: JaroFon »

Witam wszystkich.
Jako świeżo upieczony posiadacz Kodiaq-a pewnie będę miał wiele pytań, ale w tej chwili mam jedno ważne związane z polskimi przepisami. Mianowicie chodzi o gaśnicę. Mam samochód zakupiony w Czechach, tam też jest zarejestrowany i ubezpieczony. Niestety w Czechach w samochodzie nie ma fabrycznie dodawanej gaśnicy a chciałbym ją dodać i mam dylemat, gdzie fabrycznie taka gaśnica powinna być zamontowana. Mój samochód to KODIAQ 2.0 TDI 4x4 DSG z roku 2017. Próbowałem pytać wujka Google ale jakoś nie bardzo mi chce pomóc. Znalazłem uchwyt niby dedykowany do tego samochodu pod fotel, jednak z rysunku opisowego widać że taki uchwyt powinien być zamontowany na stelażu którego nie ma pod moim fotelem i do tego nie widzę możliwości zakupu takiego stelażu, mało tego, mam obawy czy ten stelaż da się zamontować pod moim fotelem bo tam jest zamontowana skrzynka elektroniczna do sterowania fotelem. Proszę o podpowiedź, gdzie w moim samochodzie fabrycznie powinna być zainstalowana gaśnica.
Poniżaj podaję rysunek opisowy tego uchwytu:

Obrazek

...na rysunku widać uchwyt który można bez problemu kupić, ale co z tym stelażem widocznym na rysunku? Raczej profil stelażu nie powinien być problematyczny w zamontowaniu gdzie jest tam już skrzynka elektroniczna. Proszę o pomoc

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Re: Umiejscowienie gaśnicy

Post autor: WaC »

Mój salon wsadził mi gaśnicę do prawego schowka w bagażniku i zabezpieczona jest plastikową taśmą. Zgodnie z prawem: to temat rzeka. Powinna być dostępna... i jest, gdy w bagażniku graty jej nie zasłaniają.

Obrazek
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

JaroFon

No ja tam akurat dałem apteczkę której też nie było w moim aucie. Jestem raczej zwolennikiem aby gaśnica była pod ręką i najlepiej pod siedzeniem kierowcy (moje wcześniejsze auta jakie posiadałem zawsze miały gaśnice pod siedzeniem) gdzie jako tako miejsce by się nawet znalazło, chociaż na szczęście nie miałem jeszcze okazji używać gaśnicy i aby tak już zostało, w moim przypadku ogólnie nie muszę mieć gaśnicy bo mam zarejestrowany samochód w Czechach to jednak gaśnicę muszę posiadać z powodu przebywania również w Polsce. Zostanie chyba mi wsadzenie gaśnicy do schowka w bagażniku jak u Ciebie, chciał ten uchwyt o którym wspomniałem bardzie by mnie interesował, tylko czy w ogóle w tym aucie jest taka możliwość

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

WaC pisze:
11 sie 2025, 23:46
Mój salon wsadził mi gaśnicę do prawego schowka w bagażniku i zabezpieczona jest plastikową taśmą. Zgodnie z prawem: to temat rzeka. Powinna być dostępna... i jest, gdy w bagażniku graty jej nie zasłaniają.

Obrazek
Tak samo zrobili u mnie i tak mam.

RoznieBywa
Samochód: Kodiaq

Post autor: RoznieBywa »

JaroFon pisze:
11 sie 2025, 5:54
Znalazłem uchwyt niby dedykowany do tego samochodu pod fotel, jednak z rysunku opisowego widać że taki uchwyt powinien być zamontowany na stelażu którego nie ma pod moim fotelem i do tego nie widzę możliwości zakupu takiego stelażu, mało tego, mam obawy czy ten stelaż da się zamontować pod moim fotelem bo tam jest zamontowana skrzynka elektroniczna do sterowania fotelem.
Ten metalowy uchwyt ma ozn. 3T0860359B, jest dostępny i kosztuje 170 zł, ale przeznaczony jest wyłącznie do samochodów bez elektryki w fotelach. Jak bardzo chcesz trzymać gaśnicę w środku to są takie pokrowce z rzepem, niewiele kosztują, można popróbować gdzieś to przyczepić np. w nogach (tylko nie kierowcy :lol: ). Ja wożę w bagażniku jak wyżej.

JaroFon

No trudno, zostaje mi zastosować sposób wożenia gaśnicy w bagażniku. Zamówiłem już zestaw, jak zaproponował kolega powyżej, zestaw zawiera uchwyt i pokrowiec, coś z tym już wymyślę :D

Obrazek

ODPOWIEDZ