Ustawienia synchronizacji konta użytkownika

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Re: Ustawienia synchronizacji konta użytkownika

Post autor: mjoniec »

Też jestem ciekaw co Ci powiedzą lub zrobią w kwestii czujników.
Ja musiałem wyłączyć hamowanie awaryjne przy parkowaniu, bo czujniki odstawiały takie kwiatki jak opisane tu viewtopic.php?p=55977#p55977
Na środku garażu auto stawało dęba, tak że dzieciaki prawie z fotelików wypadały :?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

mjoniec pisze:
21 paź 2025, 10:34
Też jestem ciekaw co Ci powiedzą lub zrobią w kwestii czujników.
Ja musiałem wyłączyć hamowanie awaryjne przy parkowaniu, bo czujniki odstawiały takie kwiatki jak opisane tu viewtopic.php?p=55977#p55977
Na środku garażu auto stawało dęba, tak że dzieciaki prawie z fotelików wypadały :?
W skrócie: spędziłem dziś w serwisie 2h czekając na aktualizację, która "wysypała się" pod koniec i w końcu nic nie zrobili:).

U mnie Czujniki z przodu i z boku (przód) są, ale jakby ich nie było (bardzo późne wzbudzanie przy parkowaniu), natomiast tył hamuje jak szalony przy cofaniu

Mam czekać na kolejny telefon, bo zgłosili błąd aktualizacji do centrali.
Przemilczę już kwestię straconego czasu w czwartek i dziś (łącznie 5h).

Piotr1982

Update: byłem w serwisie w czwartek (bo podobno był nowy soft na serwerze), który miał poprawić działania czujników i przejmowanie ustawień konta.
Efekt? Informacja o nowych ustawieniach już się nie pojawia, ale za to pod wieczór przestały działać czujniki parkowania tył i asystent wyjazdu z miejsca parkowania (błędy na desce i faktycznie brak reakcji/sygnału podczas cofania i wyjeżdżania tyłem).
Najbliższa możliwa wizyta w ASO 05.12. także bez komentarza.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2025, 22:19 przez Piotr1982, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Niedawno był odcinek „Naprawy nie do naprawy” w TVN Turbo. Kolesiowi w rocznym Tiguanie świrował jeden z modułów i była choinka na desce. Komunikaty ostrzegały o niedziałających systemach asystentów kierowcy. Autoryzowane serwisy się poddały.
Ja bym zerknął czy coś nie kradnie prądu na postoju w samochodzie.

Piotr1982

Temat z błędami sam się rozwiązał.
Samochód nie przypomina już o przejmowaniu nowych ustawień, więc chyba już temat faktycznie zakończony. Podjedzcie do ASO na aktualizację softu, u mnie w tym konkretnym temacie (nowe ustawienia), pomogło. Czujniki nadal tak samo raczej lub nie widzę różnicy.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2025, 22:20 przez Piotr1982, łącznie zmieniany 1 raz.

mjoniec

Piotr1982 pisze:
08 lis 2025, 20:57
Temat z błędami sam się rozwiązał.
Samochód nie przypomina już o przejmowaniu nowych ustawień, więc chyba już temat faktycznie zakończony. Podjedzie do ASO na aktualizację softu, u mnie w tym konkretnym temacie (nowe ustawienia), pomogło. Czujniki nadal tak samo raczej lub nie widzę różnicy.
Czy dobrze rozumiem że te błędy z czujnikami miałeś przed aktualizacją? I po aktualizacji nic się nie zmieniło?
Pytam, bo u mnie błędów czujników czy asystentów nie ma, ale trochę się obawiam jeśli miały by się pojawić po aktualizacji.

Piotr1982

[/quote]
Czy dobrze rozumiem że te błędy z czujnikami miałeś przed aktualizacją? I po aktualizacji nic się nie zmieniło?
Pytam, bo u mnie błędów czujników czy asystentów nie ma, ale trochę się obawiam jeśli miały by się pojawić po aktualizacji.
[/quote]

Nie. Błędy z czujnikami pojawiły się po aktualizacji i wyszło, że to ja je spowodowałem podczas wygłuszenie drzwi (opowiem o tym w osobnym pościel odnośnie wygłuszania).
Sama aktualizacja na pewno pomogła w tym, że nie pojawia się informacja o przejęciu ustawień w infotainment po uruchomieniu silnika, natomiast różnicy w czujnikach (czyli ich nadwrażliwości z tyłu a z przodu późna reakcjaL raczej nie widzę a jeśli jest to drobna poprawa. Słowem-warto zrobić dla usunięcia samego komunikatu o przejęciu ustawień użytkownika. Całość trwała 30min.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2025, 22:21 przez Piotr1982, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Ja już dwukrotnie byłem w serwisie z nawigacją - pokazuje mi często pozycję z czapy, oddalona nawet o kilka km od miejsca w którym rzeczywiście jestem. Dowiedziałem się, że jeden moduł do wymiany po diagnozie logów i filmów przez producenta. Nie ma go w Niemczech, wiec czekam aż ściągną.
Dziś odpalam samochód (stał na ulicy, kiedy byłem w restauracji) - infortainment pokazuje "Jeszcze chwila". Ale nie uruchomił się wcale, rado przestało działać, kółka się kręciły i nic. Nawet wyłączenie samochodu nie pomagało. Dopiero jak wróciłem do domu, zostawiłem go na 10 minut zamknięty, to się zrestartował i już działa normalnie. Ale mam zdjęcia i filmy, znów pokażę w serwisie.
Echhhhh...
Kris

yorqe
Samochód: Kodiaq rs

Post autor: yorqe »

Byłem dzisiaj w serwisie umówić się na jakąś diagnostyke odnośnie nadwrażliwych czujników szczególnie bok auta i potwierdzam że 13.11 na serwerze w aso pojawiła się informacja o aktualizacji softu w sprawie komunikatu o nowych ustawieniach konta użytkiwnika. Serwisant pokazywał mi na monitorze co tam ma za informacje i co dziwne problem ten jest powiązany z błędem w oprogramowaniu systemu parkowania. Niebardzo widzę powiązanie ale może to "wyższa matematyka". Umówiony jestem na 1 grudnia na aktualizacje. Ciekaw jestem czy działanie czujników się poprawi skoro w systemie parkowania są jakieś błędy.

mjoniec

Ja mam za tydzień (26.11) pierwszą wymianę oleju w ASO (po 15kkm), przy zakupie auta dałem się namówić na pakiet olejowy :|
Już mi zapowiedzieli że będą przy okazji wymieniać manetkę tempomatu, no chyba że dam radę im to wybić z głowy. Nigdy nie miałem z tym problemu, więc nie rozumiem po co to ruszać.
Pewnie jak jest jakiś update softu to też wrzuca.
Ciekawe czy to coś zmieni.

ODPOWIEDZ