Pokazuje:MałGorzata pisze: ↑12 mar 2025, 21:20Kilka pytań do właścicieli drugiej generacji:
Czy radar pokazuje Wam jezdnię 3 pasmową i rodzaj pobocza?
- jezdnię jednopasmową z pasami na środku i poboczu
- jezdnię dwupasmową z pasami
- jezdnię trójpasmową z pasami
- jezdnię z pasami i krawężnikiem
- jezdnię z pasami osi i poboczem (fajne zanikające kropki na poboczu)
- jezdnię bez pasów lub z nieczytelnymi pasami (jako droga, ot co)
- jezdnie bez pasów osi i poboczem
Rozpoznaje gabaryt samochodu, tj.:
- osobowe
- ciężarowe
- ciągnik siodłowy
Autobusy rozpoznaje jako ciągnik siodłowy. Nie pamiętam, jak widzi ciężarowe z przyczepą, sprawdzę i uzupełnię post.
Radar tego nie wizualizuje, ale skutecznie wykrywa zarówno motocykl, skuter jak i rower, jeśli jest zbyt ciasno, aby go wyminąć. Mam na myśli, ze jeśli np. rower jedzie przed nami, powiedzmy na wysokosci prawego reflektora, to skutecznie zostanie wykryty. Jesli jedzie np. pasem dla rowerów, samochód płynnie go wyprzedza
Tego nie miałem okazji przetestować, ale zwrócę na uwagę na zachowanie w strefie zamieszkania.
Nie, nie czyta, ALE... np. w Czechach często pojawiały mi się znaki "Skrzyżowanie z drogą podporządkowaną" raz nawet "Prace drogowe". Sądzę jednak, że to pobierał z nawigacji, ale pewności nie mam żadnej.
Na 100% dobrze czyta zakaz wyprzedzania, ograniczenia prędkości dość późno - na przykład 30 km/h przed progiem pokazuje mi najczęściej już na progu, czyli z włączona opcją reakcji na prędkość zbyt późno. Na ekspresówce czy autostradzie to nie ma znaczenia, ale w mieście już tak.