Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Tami
Samochód: Kodiaq 2024 2,0 tdi 4x4

Re: Awaria Tempomatu ACC / tavel assist

Post autor: Tami »

Powiem tak, to auto co rusz mnie czymś zaskakuje, niestety negatywnie :(.

Tempomat nie działa mi wcale, Jak uruchomię pojazd po uśpieniu, to niby jest włączony, rozpoznaje auto przed mną, ale zero reakcji na dźwignie, po chwili już nie rozpoznaje samochodów. Ja wrócę z delegacji to oddaje auto do serwisu.
Druga sprawa to przycisk odblokowywania zaryglowanych drzwi na konsoli centralnej, podjeżdżam po kogoś klikam i nie działa, jedyna opcja to otwarcie drzwi za klamkę od wewnątrz. Dodam bez znaczenia, czy auto było w trybie P czy D. Oczywiście po zablokowaniu auta i uśpieniu problem ustępuje. Problem wystąpił u mnie już 3 razy.
Trzecia sprawa to zamykanie auta po oddaleniu się od pojazdu, Przestrzegam Właścicieli tego modelu, nie działa to zawsze, kilkakrotnie było tak, że odchodzę od auta na ok 40-50m patrzę a auto nie zamknięte, lusterka nie złożone. Więc wracam i zamykam z pilota.
Czwarta sprawa ostatnio wsiadłem do auta, klikam przycisk start auto sie uruchamia, Ekran na konsoli centralnej czarny, przy kliknięciu przycisku poweroff info na zegarach "system infotainment niedostępny" Radio gra normalnie. Po zamknięciu i uśpieniu auta wszystko wróciło do normy, wystąpiło raz jak na razie.

Czy w waszych autach też macie takie dziwne reakcje ?.

Ja odnoszę wrażenie, że to wady wieku dziecięcego, Model jest świeży może poprawią to w aktualizacjach softu.
Na razie mam mieszane czucia.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

U mnie zdarzało się, że zawieszał się soundsystem. Dźwięk był tylko z małych głośników. To jedynie co się dziwnego działo na początku.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

mosdef7
Samochód: Skoda Kodiaq Selection 2,0 TDI

Post autor: mosdef7 »

Hej.

Ja miałem taki sam problem. Też mi je zresetowali ale powiedzieli, że temat jest producentowi znany i pracuje nad naprawieniem tego.
Oznacza to, że pewnie się to będzie co jakiś czas wykrzaczać póki tego nie znajdą rozwiązania.
Dodatkowo zauważyłem, że często wywala mi błąd czujników i po umyciu szyby wycieraczką znikają, przy czym szyba nie jest jakoś specjalnei brudna.

Daniel
Samochód: kodiaq

Re: Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Post autor: Daniel »

ja tez mam te problemy.
niezamykanie auta potwierdzam, tez tak miałem kilka razy.

systemy jadę zrestartować w przyszłym tygodniu juz 2 raz.

Mam tez usterkę polegającą na tym ze po zamknięciu auta tylne światła nie gasną. musze odpalić ponownie auto i wtedy po zamknięciu gasną.
pisałem do centrali skody. Oto fragment odpowiedzi:
W sprawie zgłaszanych objawów dotyczących asystentów kierowcy ustaliliśmy, że obecnie producent prowadzi analizę. W opinii partnera serwisowego auto może być bezpiecznie użytkowane do czasu zakończenia weryfikacji po stronie producenta. Prosimy o jeszcze trochę cierpliwości w oczekiwaniu na rozwiązanie.

Łączymy wyrazy szacunku

Biuro Obsługi Klienta / Customer Care

Dział Obsługi Posprzedażnej / Group After Sales

Volkswagen Group Polska Sp. z o.o.
ul. Krańcowa 44
61-037 Poznań

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Daniel pisze:
15 lis 2024, 13:46
... auto może być bezpiecznie użytkowane do czasu zakończenia weryfikacji ...
... czyli, proszę bezpiecznie użytkować auto. Dobre i to!
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

Michal_IV
Samochód: Kodiaq iV

Post autor: Michal_IV »

Cześć.
W Kodiaq iV mam regularne problemy z asystentem jazdy. W większości przypadków dzieje się to po lub podczas jazdy po deszczu lub śniegu który w tym roku już się pojawił na drogach. System ACC wyłącza się całkowicie. Przetarcie czujników szmatką (uważam to mówiąc szczerze za kuriozalne działanie z mojej strony) nic nie daje. Jedyne co pomaga to jak samochód postoi, wyschnie i rusza bez usterek jakby w ogóle nic się nie działo. Założę się, że tak będzie jak dojadę do serwisu i spojrzą na mnie jak na idiotę :shock:.
Ale Wasze wpisy utwierdzają mnie, że problem jest globalny. Co ciekawe czytałem na tym forum, że poprzedni Kodiaq tez miał z tym problem i wymieniali całe moduły w ramach akcji serwisowych. Tym bardziej dziwi mnie, że w nowej wersji problem się powtarza.
Szczerze to jeszcze bym zniósł, że to nie działa ale ten dziki pisk w kabinie jak asystent ma usterkę jest dla mnie koszmarem. Liczę na to że VW coś z tym zrobi. Gorzej, że chyba właśnie zaczynają protestować.....
Ku pamięci zamieszczam film - 6 błędów wczoraj wieczorem. Dziś rano ani jednego :D
https://www.dropbox.com/scl/fi/l4kdfk0t ... asyxd&dl=0

pozdrowienia

Michał

Awatar użytkownika
Kluczyk74
Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4

Post autor: Kluczyk74 »

U mnie póki co błędów nie ma...jazda w deszczu zaliczona parokrotnie, w śniegu jeszcze nie...mam nadzieję, że nie będzie usterek. Również może tu problem z początkiem produkcji, mamy już 3 okres produkcyjny a każdy wprowadzał pewnie zmiany i nowe instrukcje obsługi. Mój jest z drugiego okresu (7/2024 rok modelowy 2025, mamy teraz 11/2024 wprowadzone jak pisałem m.in napis zamiast logo na kierownicy i RPA w asystencie IPA +950zł Pakiet Park Assist Plus)

Michal_IV
Samochód: Kodiaq iV

Post autor: Michal_IV »

RPA w asystencie IPA +950zł Pakiet Park Assist Plus
Możesz coś więcej na ten temat napisać.
Ja mam wersję 7/2024. Błędy mam regularnie. Powiedzmy raz w tygodniu.

Michał

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Miałem demówkę na weekend. Przejechane 600 km. W tym czasie dwa razy wywaliło asystentow (zawsze po dłuższym postoju), a po ok 2 minutach wszystko wracało do normy. Raz w trasie zawiesił min się car play i musiałem resetować ekran. Trochę dużo tego, dlatego podjąłem decyzję, że z zakupem wstrzymam się min. do lata, a może i do jesieni. Nie śpieszy mi się. Oprócz tego przy głośnym słuchaniu Cantona szumiały glośniki, a po ponownym uruchomieniu wszystko było ok. Tutaj też widać, że coś z softem się dzieje.

Awatar użytkownika
Kluczyk74
Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4

Post autor: Kluczyk74 »

Michal_IV pisze:
04 gru 2024, 15:11
RPA w asystencie IPA +950zł Pakiet Park Assist Plus
Możesz coś więcej na ten temat napisać.
Ja mam wersję 7/2024. Błędy mam regularnie. Powiedzmy raz w tygodniu.

Michał
W konfiguratorze masz teraz wybierając opcję Park Assist Drive Plus dodano Intelligent Park Assist IPA+RPA i koszt 7600zł. Wcześniej płaciłem za to w październiku 6650zł ale było tylko Intelligent Park Assist IPA

Obrazek

ODPOWIEDZ