Uruchomienie tempomatu bez ograniczenia prędkości

RaV
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TDI 4x4

Re: Uruchomienie tempomatu bez ograniczenia prędkości

Post autor: RaV »

maq pisze:
20 maja 2025, 19:39
W jedynce nie można wyłączyć rozpoznawania znaków. Ale w sumie, mi pasuje, że to robi, bo niczego człowiek nie przegapi.
Ciekawe czy w dwójce tak samo można manetką przywrócić wcześniej ustaloną prędkość tempomatu?
W jedynce przedliftowej można wyłączyć rozpoznawanie znaków w ustawieniach ;)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Jacekbo
Samochód: Skoda Kodiaq II 1,5 TSI mHEV Selection

Post autor: Jacekbo »

AndyBundy pisze:
18 mar 2025, 11:07

Za to fajnie działa druga opcja w tym menu, dostosowanie prędkości do przebiegu drogi, zwalnia przed rondami i skrzyżowaniami ale dość sensownie, nie hamuje jak na kotwicy. Czasem na świeżo oddanych trasach są w systemie mylne dane i chce zwalniać tam gdzie nie trzeba, ale wtedy wystarczy przytrzymać gaz. Ta funkcja również jest dostępna z mniejszym ekranem 10" bez nawigacji Skody.
ja wyłączyłem tę opcję bo jadąc na autostradzie tempomat hamował na wniesieniach i łukach co doprowadzało mnie do szewskiej pasji zwalniając z 120-140km/h do 80km/h, muszę sprawdzić czy naprawili jakąś aktualizacją

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Tak to działa, oblicza mniej więcej bezpieczną prędkość na skrzyżowaniu czy łuku drogi. Na to mam prosty patent - podpowiadam mu wciskając pedał przyspieszenia i potem puszczam, prędkość sama się stabilizuje.
W większości przypadków działa to dobrze, ale przy skręcie w lewo na skrzyżowaniu, pomimo włączonego kierunkowskazu, czasami nie reaguje. Na szczęście rzadko.
Kris

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

To mój na autostradach nie zwalnia na łukach czy wzniesieniach. Czasem mu wpadnie ograniczenie prędkości, którego już nie ma. Ale to tylko na A1. Na A2 ani razu się nie gubi. Za to fajnie się jeździ po Mazurach. Wszystkie zakręty bierze sam, bez naciskania na hamulec.

Kodiaq2025
Samochód: Skoda Kodiaq 2025 2.0 TSI Sportline

Post autor: Kodiaq2025 »

itepe pisze:
15 mar 2025, 19:34
Zostaje wyłączone na stałe. Ja tak mam i włączam tylko jak jadę do obcego miasta, żeby się na coś nie nadziać.
Ale Yanosik i tak zawsze czuwa :D

Wysłane z mojego Pixel 9 Pro XL przy użyciu Tapatalka
Czy Yanosik działa w tle jak jedziesz z mapami google?

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

maq pisze:
23 maja 2025, 20:34
Wszystkie zakręty bierze sam, bez naciskania na hamulec.
To jest tak ułatwiające podróżowanie i zmniejszające zmęczenie, że nawet kilkugodzinna jazda jest jak spacer w porównaniu to tradycyjnej jazdy.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
itepe

Obecnie mam Yanosika XS (sprzętowy), ale to nie problem. Jak to zrobić:
w AA uruchamiasz Yanosika, potem odpalasz Mapy Google. I wtedy w tle gada i ostrzega Y, a mapy pokazują co trzeba :)
Aha - i muzyka w tle też może lecieć z AA i wszystko działa :)
Powodzenia!
Kris

Awatar użytkownika
itepe

MałGorzata pisze:
24 maja 2025, 23:03
maq pisze:
23 maja 2025, 20:34
Wszystkie zakręty bierze sam, bez naciskania na hamulec.
To jest tak ułatwiające podróżowanie i zmniejszające zmęczenie, że nawet kilkugodzinna jazda jest jak spacer w porównaniu to tradycyjnej jazdy.
No to dodajmy, że nawet jeśli opcja "Reaguj na ograniczenia prędkości" jest WYŁĄCZONA, to i tak sam dla bezpieczeństwa zwolni.
Kris

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Bardzo niebezpieczne jest jednak, kiedy auto poprzedzające zmieni pas do lewoskrętu na przykład, a ja zostaję na dotychczasowym, na którym nieco dalej stoją auta na czerwonym świetle. Kodiaq przyspiesza do prędkości z ograniczenia i nie widzi tego co się już dawno zatrzymało. Druga generacja, mam nadzieję już wie co robić w takim przypadku. Moim zdaniem pierwsza wtedy przywali jak baran w drugiego capa. Czujniki robią swoje, a ja przy braku reakcji komputera zawsze mam nogę w pogotowiu. Tak czy siak, jeździ się z tym bardzo wygodnie.
Druga sprawa, to na zatłoczonej autostradzie nie należy pomagać autu gazem i zmniejszać dystansu. Jak ma jechać z ACC, to nie ingerujmy. System zachowuje bezpieczny dystans i to nic, że ktoś wjedzie przed nas w sznur aut. Oszczędzimy minutę czy dwie na powrocie do domu? Właśnie z jazdy na zderzaku są przecież kolizje, a i poważne wypadki. Tutaj Skoda doskonale wie co robi. Nawet jak widzisz, że pięć aut przed tobą ktoś hamuje, a nasz samochód oczywiście tego nie wie, to i tak ma taki zapas, że nie będzie trzeba wymieniać przedniego pasa z poduszkami włącznie.

Awatar użytkownika
itepe

Pełna zgoda maq!
Co do zachowania samochodu, jeśli poprzedzający pojazd zmieni pas - radar dość dobrze to wykrywa i z ok. 200m już "widzi" kolejny, jeśli taki na światłach stoi lub zwalnia. w 2gen działa to znakomicie, przetestowałem w wielu sytuacjach. Raz nawet z pełnymi gaciami (serio) pozwoliłem na awaryjne hamowanie - działa bez pudła. Pasy si e zaciskają, system piszczy, że kolizja, ale hamuje super :) Jest jednak jeden wyjątek - jeśli światła są za łukiem drogi, to niestety trzeba uważać, lub przygotować się na awaryjne hamowanie. Taki minusik ;)
Kris

ODPOWIEDZ