Aktualny bieg

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Re: Aktualny bieg

Post autor: WaC »

Tak też robię! Chyba nawet dzięki Twoim (Waszym) radom.

Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Wobec tego dodam również swoje obserwacje.
Wielkanoc spędzaliśmy w Karkonoszach. Góry niby nie wysokie, ale podjazdy dość długie i czasami strome. Nasza Balbina nie ma asystenta zjazdu ze wzniesienia, ale i z tym łatwo sobie poradzić. Oprócz trybu sport włączałem tempomat. Samochód pięknie hamował silnikiem, spalanie 0,0, klocki hamulcowe tak nie dostawały i widać było bieg, na którym jadę. Zazwyczaj dość niski i duże obroty - super. Do tego na samych zakrętach zwalniał do bezpiecznej prędkości. Proste i skuteczne.
Pół roku mam samochód i ciągle się go uczę, ale coraz bardziej go lubię :)
Kris

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Aktualny bieg

Post autor: maq »

Ostatnio jeżdżę z takim samym licznikiem jak Ty WaC. Poprzednio z dwoma obręczami, prędkości i obrotów. Ale za jakiś czas znowu przestawię na inny. No bo po co to dali, żeby nie korzystać? Obrazek
A w górach nie jeździcie z manualnym ustawieniem skrzyni? W sumie to nie ciężarówka, ale hamulce można przypalić.
Z kumplem tak kiedyś zjeżdżaliśmy Kadetem w Szwecji po szutrach. Niedaleko miasteczka Sysslebäck. Na luzie, ze sporej góry. Na samym dole, gdzie nasza droga dochodziła do głównej z ogonka litery T, a za nią był głęboki wąwóz z rzeką, hamulce odmówiły posłuszeństwa. Bokiem braliśmy skrzyżowanie i na koniec zrobiliśmy oberka. Dziewczyny piszczały.

Obrazek

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Gdy pod koniec zimy byłem w górach, "kończyły" mi się klocki, często z na długich zjazdach manualnie redukowałem biegi i mniej więcej "drugie tyle" ustawiałem ACC na 70-80 km/h. Ten długi zjazd to odcinek Zieleniec - Kudowa-Zdrój, ok. 20 km.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Oprócz hamowania silnikiem w trybie sport zyskujemy brak żeglowania oraz większy moment obrotowy co podczas pokonywania zakrętów sprzyja sprawniejszemu równoważeniu siły odśrodkowej.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

yorqe
Samochód: Kodiaq rs

Post autor: yorqe »

WaC pisze:
06 cze 2025, 22:12
Maq, jak zwykle zgadzam się z Tobą, lecz jest pewien wyjątek: lubię wiedzieć czy jadę na 6, czy 7 biegu, oraz w górach też spoglądam na którym biegu pracuje Michu.
Z reguły jeżdżę na tych wskaźnikach, lecz prawie zawsze w trybie indywidual - tło niebieskie.
Obrazek

Obrazek
Mam podobnie dlatego też zadałem Wam takie pytanie bo superb przyzwyczaił mnie do tego że widzę aktualny bieg. No nic, trzeba się będzie obyć bez tego

ODPOWIEDZ