Poziom hałasu wewnątrz kabiny
-
skala_77@o2.pl
- Samochód: Kodiaq mk2 selection TDI 2.0 150 km
Re: Poziom hałasu wewnątrz kabiny
Widze panowie ze macie benzynke. Chociaz Rs powinien i tak dawac wiecej halasu niz moj diesel. Czy ma ktos moze 150 tdi naped na przod? Bede wdzieczny za pomiar 
Czytaj mój opis: 1.5 TSI mHEVskala_77@o2.pl pisze: ↑16 maja 2025, 18:25Ja przy 100 mam jakies 73 - 75 db. Przy 120kmh to juz 77db.
A mozna zapytac czy taka sama konfiguracja Kodiaqa jsk u mnie (150km Tdi) ?
Ogólnie w tym samochodzie z podwójnymi szybami jest bardzo cicho, nawet na autostradzie. Małżonka chciała, ale ja serio teraz doceniam
Kris
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Polecam zrobić dobre wyciszenie właśnie, przynajmniej podstawowe, tj drzwi, nadkola, uszczelki. Trochę to kosztuje (5,5tys-8,5tys - w zależności od zakładu), ale warto
-
skala_77@o2.pl
-
skala_77@o2.pl
Problem rozwiazany :-)
No i znalazlem przyczyne halasu a wlasciwie dwie przyczyny.
1. czytalem na forach ze warto nasmarowac silikonem uszczelki. Podczas tej czynnosci znalazlem kawalek gumy w szczelinie uszczelki okiennej tylnych drzwi. Pewnie wpadla podczas montarzu i okno sie nie domykalo. Stad wiekszy halas. Po domknieciu szyby od razu spadlo kilka db.
2. Sam pomiar komorka tez byl zawyzony. Okazuje sie ze moja komorka podlaczona do CarPlay w Kodiaqu pokazywala kilka db wiecej niz nie podlaczona. Dlatego w moim aucie pokazywalo prawie 80db a w innych autach ponizej 70db. Po prostu w innych autach jak testowalem komorka nie byla podlaczona do infotainmentu. Troche to dziwne bo w moim starym Tiguanie takiego blednego pomiaru nie odnotowalem a podlaczony do CarPlay bylem. Moze w skodzie aplikacja testowa przelacza sie na mikrofon auta ktory jest bardziej czuly i przeklamuje? Nie mam pojecia... Tak czy inaczej po domknieciu okna i po odlaczeniu komorki od carplay pomiar glosnosci spada ponizej 67 db!

Nareszcie! bo juz zaczalem watpic w koncern VW.
Wszystkim bardzo dziekuje za porady i wasze pomiary bo utwierdzily mnie w przekonaniu ze warto szukac i rozwiazac problem.
1. czytalem na forach ze warto nasmarowac silikonem uszczelki. Podczas tej czynnosci znalazlem kawalek gumy w szczelinie uszczelki okiennej tylnych drzwi. Pewnie wpadla podczas montarzu i okno sie nie domykalo. Stad wiekszy halas. Po domknieciu szyby od razu spadlo kilka db.
2. Sam pomiar komorka tez byl zawyzony. Okazuje sie ze moja komorka podlaczona do CarPlay w Kodiaqu pokazywala kilka db wiecej niz nie podlaczona. Dlatego w moim aucie pokazywalo prawie 80db a w innych autach ponizej 70db. Po prostu w innych autach jak testowalem komorka nie byla podlaczona do infotainmentu. Troche to dziwne bo w moim starym Tiguanie takiego blednego pomiaru nie odnotowalem a podlaczony do CarPlay bylem. Moze w skodzie aplikacja testowa przelacza sie na mikrofon auta ktory jest bardziej czuly i przeklamuje? Nie mam pojecia... Tak czy inaczej po domknieciu okna i po odlaczeniu komorki od carplay pomiar glosnosci spada ponizej 67 db!

Nareszcie! bo juz zaczalem watpic w koncern VW.
Wszystkim bardzo dziekuje za porady i wasze pomiary bo utwierdzily mnie w przekonaniu ze warto szukac i rozwiazac problem.
Zawsze warto drążyć temat, który Cię nurtuje 
Gratuluję wytrwałości i rozwiązania problemu!
Gratuluję wytrwałości i rozwiązania problemu!
Kris
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Czyli niedomknięta szyba 
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
Kodiaq2025
- Samochód: Skoda Kodiaq 2025 2.0 TSI Sportline
Poniżej pomiar przy 140km/h.
Śr. 65. Jest to dobry wynik?

Śr. 65. Jest to dobry wynik?

-
skala_77@o2.pl
Podejrzanie dobry! Srednia 65 przy 140kmh to dla tego typu auta b dobry wynik. Raczej przyjmuje sie miedzy 67 a 69 dla predkosci autostradowej. A czy moge spytac jaka aplikacja byla wykorzystana i jakim telefonem byl robiony pomiar? Tu moze byc kwestia innej czulosci mikrofonu. No i czy bylo robione jakies dodatkowe wyciszenie w tym aucie?
-
Kodiaq2025
- Samochód: Skoda Kodiaq 2025 2.0 TSI Sportline
Decibel X
Honor magic 6 pro
Wygłuszone nadkola
Honor magic 6 pro
Wygłuszone nadkola