W gruncie rzeczy ma rację. Jadąc z dzieciakami wolę poczekać niż na gwałtu rety wyprzedzać. A na polskiej autostradzie żadna przyjemność butować ze 180 km/H jak scenic załadowany po dach nagle z kolumny na prawym pasie wyskoczy na lewy bo chce sprawdzić czy da radę tez cos wyprzedzić.kkriss pisze:kamilR ale ty mnie teraz zaimponowałeś. Poziom wypowiedzi bez komentarza. Bravo ty.
1.4 czy 2.0 TSI
- jankess4
- Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL
Re: 1.4 czy 2.0 TSI
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
kamilR: wyluzuj trochę pls…
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
KamilR poza tymi ch.jami i pier...leniem , to z całą resztą w 100% się zgadzam ☺
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Przepraszam, poniosło mnie. Edytowałem post i usunąłem zbędne treści.
Również co do zasady się zgadzam z KamilR (mam duże wątpliwości co do trwałości silnika przy powerboxie i skuteczności takiego tuningu) natomiast, co do zasady ze sposobem korzystania z dróg się zgadzam, a z obserwacji wynika że równie często jak nie częściej zagrożenie stwarzają kierowcy z mocniejszymi silnikami np. poprzez:
- wymuszanie zjeżdżania na pobocze na drogach jednojezdniowych,
- gwałtowne manewry wyprzedzania z włączaniem kierunku w trakcie manewru,
- niezachowywanie odstępów między samochodami
i co najbardziej irytujące to na autostradzie
- wyprzedzanie prawym pasem
- i tu również ciągłe niezachowywanie odległości między samochodami np siedzenie na tylnym zderzaku i mruganie gdy na prawym jadą tiry, a z przodu sznur samochodów osobowych na lewym, albo wjeżdżanie na styk po wyprzedzaniu prawym pasem w krótkiej przerwie między tirami,
Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie że jak trzymam przed sobą odległość 2-3 samochodów jadąc z prędkością 130-150 to nie po to aby zrobić miejsce na manewry dla kozaka, tylko po to aby bezpiecznie i niemęcząco przejechać kawałek drogi.
Wiem, że to nie na temat, ale jak czytam o rozpędzaniu starej Astry do 180km/h to jest jazda, która stwarza zagrożenie jak kolumna MON.
- wymuszanie zjeżdżania na pobocze na drogach jednojezdniowych,
- gwałtowne manewry wyprzedzania z włączaniem kierunku w trakcie manewru,
- niezachowywanie odstępów między samochodami
i co najbardziej irytujące to na autostradzie
- wyprzedzanie prawym pasem
- i tu również ciągłe niezachowywanie odległości między samochodami np siedzenie na tylnym zderzaku i mruganie gdy na prawym jadą tiry, a z przodu sznur samochodów osobowych na lewym, albo wjeżdżanie na styk po wyprzedzaniu prawym pasem w krótkiej przerwie między tirami,
Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie że jak trzymam przed sobą odległość 2-3 samochodów jadąc z prędkością 130-150 to nie po to aby zrobić miejsce na manewry dla kozaka, tylko po to aby bezpiecznie i niemęcząco przejechać kawałek drogi.
Wiem, że to nie na temat, ale jak czytam o rozpędzaniu starej Astry do 180km/h to jest jazda, która stwarza zagrożenie jak kolumna MON.
wracajac do tematu 1.4 vs 2.0. Czy wiecie gdzie w północnej częsci Polski jest do jazdy testowej Kodiaq w wersji 1.4tsi 150KM i/lub 2.0tsi 180KM ?
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Jeśli nikt nie będzie wiedział, to zadzwoń na infolinię Skody, tam mają info o wszystkich samochodach demo.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
Podobno w Gdyni jest 1.4. 2.0 też chciałbym wiedzieć.
Zapraszam na mojego bloga ogrodniczego: www.rosnij.pl
-
krotz
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI
Nie chciałbym, aby temat przeniósł się na grunt stylów jazdy, ale:

Na autostradzie według statystyk co trzeci kierowca jeździ więcej niż 140 km/h
Do tego dochodzą względy komfortu i akustyki. Jadąc autem co wysila się przy 160km/h a takim co odpuszcza przy ok 210-230 jest ogromna różnica. 7 sekund do 100 to dla Ciebie sportowe osiągi ? No to pięknie...

Co mają takie silniki do takich prędkości. Moje ostatnie auto Avensis 2.2 177km D4D latało bez problemu 170 i więcej i nie potrzebuję do tego S4. 200 też latała bez specjalnych katów, a było to zwykły diesel D4D. Nie wiem skąd podejście, że żeby jeździć 170km/h trzeba mieć potwora pod maską
Szok...ja mam znajomych dwóch co mają jeden S3 drugi A45 AMG i nadają się na co dzień, co więcej użytkownicy nie wyobrażają sobie życia bez nich
A gdzie w PL można jeździć ponad 50km/h w terenie zabudowanym (poza nocą) - 66,6% kierowców przekracza dozwolone predkości w terenie zabudowanym.kamilR pisze: ↑13 kwie 2017, 2:11po trzecie gdzie w PL można jeździć powyżej 140km/h? wkurza już mnie trochę podejście że każde auto- przynajmniej wg realiów forumowych/treści wypisywanych w komentarzach pod filmami motoryzacyjnymi różnej treści musi mieć niemal sportowe osiągi(nawiasem pisząc ile jest aut na ulicach które mają około- 6 -7 sek. do 100km/h haha)
Na autostradzie według statystyk co trzeci kierowca jeździ więcej niż 140 km/h
Do tego dochodzą względy komfortu i akustyki. Jadąc autem co wysila się przy 160km/h a takim co odpuszcza przy ok 210-230 jest ogromna różnica. 7 sekund do 100 to dla Ciebie sportowe osiągi ? No to pięknie...
jak to gdzie..wszędzie tam gdzie ich być nie powinno. Na lewych pasach tras szybkiego ruchu itp. Tiry to zmora na naszych drogach. Ciekawe czy dodatkowa moc z mocniejszego silnika nie przydaje się jak zaczynasz wyprzedzać tira i nagle okazuje się, że przed nim kolejny baran co jedzie zderzak w zderzak...Ty jako osoba robiąca przeciętną ilość kilometrów rocznie powinieneś wiedzieć, że od mocy samochodu zależy także Twoje bezpieczeństwo w wielu sytuacjach.
U naszych sąsiadów na wielu odcinków nie ma limitów i ilość wypadków tam jest mniejsza. Mózg włączony i przewidywanie na dużą odległość i będzie lepiej. To nie autostrady są u nas niebezpieczne czy samochody, tylko patologia co z gminnej drogi wyjedzie pierwszy raz na autostradę i jak ciele po omacku. Najlepiej lewym albo środkowym pasem.
Może Ty i tak, ja wyprzedzam tira średnio pare razy w tygodniu i jak jeden jedzie tylko to się ciesze.
Chciałbym na tej drodze publicznej o której piszesz zapakować Cię do takiego Kodiaqa z silnikiem 1.4 125KM dorzucić ze 3 osoby i bagaż i puścić Cię w trase W-wa w kierunku Terespola itp dróg. Nikt nie potrzebuje toru wyścigowego by korzystać z mocy dobrego silnika. To własnie wypowiedzi takich osób, których gryzie fakt, że ktoś może przycisnąć bo ma czym powoduje frustracje oraz zazdrość najczęściej poparte argumentem, że u nas nie można, że trzeba jeździć z przepisami (a mocny silnik na to nie pozwala), że jak się przekroczy 170 to już święto itp. Kogo stać kupuje dobre auta z dobrym silnikiem, jak nie stać to się wypisuje takie farmazony.
Jak się wlecze jeden z drugim lewym z niewiadomych przyczyn to się delikwenta bierze prawym pasem. On też nie jest bez winy.
Rozumiem, że na prawym pasie trzymasz tę odległość a nie gnasz w sznurku lewym pasem niczym kolumna BORu ?
Starszej napisałem nie starej. Astra z 2014r. Huula jak ta lala powyżej 170 km/h tylko ile to trwa rozpedzenie jej do tej predkości. Ale to była tylko taka dygresja.
Ktoś mówił że jest tylko 1 sztuka 1.4 ale gdzie to musisz przewertować forum.
- jankess4
- Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL
Bydgoszcz Gdańsk sa benzynychrapek pisze:wracajac do tematu 1.4 vs 2.0. Czy wiecie gdzie w północnej częsci Polski jest do jazdy testowej Kodiaq w wersji 1.4tsi 150KM i/lub 2.0tsi 180KM ?