GWARANCJA CENY Z ZAMÓWIENIA

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
DJsmile
Samochód: Zamówiony: KODIAQ Style 1,5 DSG

Re: GWARANCJA CENY Z ZAMÓWIENIA

Post autor: DJsmile »

Xeor^ pisze:Ja miałem zamówienie zarejestrowane w fabryce dlatego mam utrzymaną cenę, gdybym nie miał to też by mi podwyższyli. Ja ich rozumiem bo jak zrealizują Ci to zamówienie to będą stratni.

Moim zdaniem nie jest w porządku takie cwaniakowanie prawnikami i niezrozumienie drugiej strony że to nie ich wina tylko producenta i takiej sytuacji na świecie.

Wiadomo Twoja kasa, rób co uważasz, ale ja kieruje się empatią w tym przypadku.
Kolego "zaproszenie" do rozmów przez prawnika padło z ust handlowca. Więc empatii wypada tutaj wypada życzyć drugiej stronie. Uwierz, że ja mam jej do ludzi wręcz momentami zbyt wiele.
Co do tego czy będą stratni czy nie - wiele razy dopłaciłem do swoich interesów. W ustroju w którym żyjemy, obecny stan nazywa się wolnym rynkiem, a każda umowa niesie tzw. ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej.
A na koniec; tak, moje zamówienie nie zostało przyjęte przez fabrykę przed zmianą cennika. Czy ja powinienem się czuć temu winny? Tym bardziej, że przed podpisaniem zamowienia zapytałem o możliwość zmiany ceny. Odpowiedź była przecząca.

"Cwaniakowanie" - przemyśl proszę czy nadal tak uważasz.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Xeor^
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4 L&K

Post autor: Xeor^ »

Nie znam sytuacji w pełni i z dwóch stron więc nie będę ciagnąć tego tematu, odebrałem to trochę inaczej, być moze źle. 😉

chris24
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: chris24 »

Luzar nie daje obecnie niestety gwarancji ceny.
Zamówienie auta jest obostrzone tyloma kruczkami prawnymi że nie odpowiadają za nic: ani termin, ani wyposażenia ani cena.
Prawnik przemielił ich wzór zamówienia więc w zasadzie gwarancja czegokolwiek jest tylko w przypadku jak producent nic nie zmieni ...

Sontiusz
Samochód: Skoda

Post autor: Sontiusz »

Witam
Za radą Longmanpl pojawiam się w tym wątku.
Dla przypomnienia moja sytuacja jest następująca:

Sprzedawca poinformował mnie że musi podnieść cenę auta o 3000 zł. Samochód został wyprodukowany taki jaki był zamówiony.
Jedynym argumentem Kierownika salonu (później rozmawiałem już z kierownikiem) jest taki że auto miało być z roku 2021 a jest 2022 oraz że Kodiaqa od ręki mogę sprzedać za 150 000 zł.
Jak rozmawiać z salonem? Dla zasady nawet złotówki bym nie dał. Ktoś miał podobny przypadek? Wiem że jak nie wezmę Kodiaqa to i tak znajdzie się chętny na drugi dzień i kupi za większe pieniądze.

Ech można powiedzieć że zrobili mi dzień, dawno nikt mnie tak nie zagotował.

chris24

Po takim tekście zacząłbym rozmawiać z dealerem ostro żeby się obudził i od razu sugeruj drogę prawną ( nie musisz mówić co zamierzasz na tym etapie)
Nie może sprzedać auta które zamówiłeś, to że tak długo trwała produkcja to nie Twoja wina, dostałeś auto z rocznikiem produkcji takim samym jak rok odbioru to takie dziwne dla dealera ? Jakbys odbierał zeszłoroczne też by chciał dopłatę ?
Jaką miałeś umowę zamówienia ? z gwarancją ceny ? Nie rozmawiaj ze sprzedawcą tylko od razu eskaluj do jego szefa , kierownika salonu, Skoda auto Polska itp
Powiedz że będziesz grał z grubej rury, nagłaśniał sprawę wszędzie gdzie się da z podaniem nazwy dealera, my Ci w tym pomożemy,
Może zrozumie że mu się to nie opłaca.

Sontiusz
Samochód: Skoda

Post autor: Sontiusz »

Na Kodiaqa czekam od czerwca zeszłego roku. Zakup prywatny. Umowa podstawowa z zapisami że cena zmienia się tylko na podstawie VAT lub akcyzy.

Do tej pory kontakt ze Sprzedawcą był idealny naprawdę nie kupuję pierwszego nowego auta i powiem że był najlepszy. Dziś nawet odniosłem wrażenie że było mu normalnie w świecie głupio jak mi komunikował o dopłacie. W listopadzie zapewniał mnie że cena będzie taka jak na zamówieniu. Nie minęło 20 minut od rozmowy ze sprzedawcą a dzwonił kierownik salonu i mówił takie brednie że nawet nie potrafię tego powtórzyć.

Nie chodzi tutaj o pieniądze ale o zasady napewno nie odpuszczę. Najgorsze że auto miało być dla Żony i Dzieci pierwsze duże bezpieczne. Żona sama wybierała kolor i wszystko tak jak sobie wymarzyła konfigurowała, a teraz wszystko zepsuli panowie z salonu. Bo jak mamy jechać po odbiór auta i udawać że wszystko jest dobrze po takiej atrakcji.

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Sontiusz i inni Państwo w podobnej sytuacji, proszę zobaczyć moje wpisy (szczególnie druga strona tego tematu). Wczoraj odebrałem długo wyczekiwany "poród" już mojego Miśka.
Pisałem tam m.in. o tym:
WaC pisze:
10 gru 2021, 22:58
...................W przypadku akceptacji tej zmiany pomniejszamy wartość samochodu z zamówienia o kwotę brutto 4.100,00zł(jeżeli uznacie Państwo, że opcja ta jest zbędna - to wartość samochodu z zamówienia zostanie pomniejszona brutto: 6.650,00zł)..."
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

chris24

Sontiusz: możesz powiedzieć co to za dealer ? U mnuie też na razie jest idealnie ale do odbioru auta droga daleka. Mam nadzieję że nie "wylosowałem" tego samego

longmanpl
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI

Post autor: longmanpl »

Jestem zdania aby wskazywać który dealer i salon ma takie zagrywki jak u @Sontiusz i wcześniej @WaC .
Może się okazać, że jest więcej przypadków gdzie cena przestaje być gwarantowana bądź zmieniana w ostatniej chwili.
Być może sam fakt, że dealer nie gwarantuje nawet ceny w dniu zamówienia, narusza zbiorowe prawa konsumenta a dealerzy przerzucają ryzyko prowadzonej przez nich działalności na klientów.

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Jak by nie było:
WaC pisze:
18 lut 2022, 0:19
Polecam z całą odpowiedzialnością.
Moim handlowcem był/jest pan Grzegorz. W sierpniu 2021 roku, podczas składania przeze mnie zamówienia, mówił bez ściemy: "rabat tyle i tyle", więcej nic nie dam, bo nie mam, a nie chcę obiecywać czegoś, z czego będę musiał wycofać się. Termin produkcji październik 2021 - później weryfikacja, ze względu na przerwę w produkcji w Kvasinach. Następnie "kastracja" bez obniżenia ceny:
viewtopic.php?f=17&t=2196&start=10
Reasumując: na prawdę polecam, w mojej skromnej opinii, PIA jest odpowiedzialną firmą dbającą, mimo obiektywnych komplikacji, o dobro klientów (przynajmniej takich jak ja - zwykłych, indywidualnych).
Może to drobiazg, lecz gratisowo dostałem gumowe wykładziny na zimę (o czym nie wiedziałem do chwili odbioru), oprócz tych standardowych tekstylnych. Mała rzecz, a cieszy.
viewtopic.php?uid=2328&f=33&t=143&start=0
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

ODPOWIEDZ