Moj był w serwisie na tych felgach i sie nikt nie czepiał. Zreszta wcześniej sie pytałem w salonie i nie robili żadnego problemu z innych felg. A różnice w szerokości felgi niweluje sie odsadzeniem i to nie jest żaden problem. Tez mam 8”michalmiko pisze:Wydaje mi się, że Kodiaq powinien na nich ładnie wyglądać.
Jak już będę konkretnie na kupnie to zadzwonię, jak piszesz. Tylko mam wątpliwości jak się mają takie felgi do gwarancji samochodu / ubezpieczenia? One są szersze. Fabryczne z tego co znalazłem mają 7 cali.
W poprzednich samochodach nikt się nie czepiał, tu może być inaczej?
Felgi / Koła
- jankess4
- Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL
Felgi / Koła
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Re: Felgi / Koła
W serwisie nikt się nie przyczepi. Przy wypłacaniu ubezpieczenia teoretycznie może, ale nie musi. Oficjalnie trzeba zakładać felgi i opony wymienione w homologacji (znajdziesz na forum).
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
- michalmiko
- Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm
Opony będą zgodne z homologacją bo nie ma z tym najmniejszego problemu, ale aby znaleźć felgi identyczne z homologowanymi to już gorzej.
Root, czy masz na myśli homologacje z tego wątku: viewtopic.php?t=240 ?
Dla felg 18" Jest homologacja tylko na wymiar 7J ET43
Kompletnie nie wiem co zrobić. Zaryzykować z innym wymiarem niż w homologacji, czy kupić oryginalne
Root, czy masz na myśli homologacje z tego wątku: viewtopic.php?t=240 ?
Dla felg 18" Jest homologacja tylko na wymiar 7J ET43
Kompletnie nie wiem co zrobić. Zaryzykować z innym wymiarem niż w homologacji, czy kupić oryginalne
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Jeżeli masz auto w leasingu ubezpueczone przez bank, to ja bym nie ryzykował. Każdy pretekst będzie dobry, żeby odpukać wrazie czego nie wypłacić Ci ubezpueczenia.
- jankess4
Tak i przepłacaj za felgi fabryczne. Wtedy jak jest aż taka obawa trzeba zmieniać opony na felgach fabrycznychMalenstwo8 pisze:Jeżeli masz auto w leasingu ubezpueczone przez bank, to ja bym nie ryzykował. Każdy pretekst będzie dobry, żeby odpukać wrazie czego nie wypłacić Ci ubezpueczenia.
- michalmiko
Ale cena fabrycznych 18” jest prawie taka sama jak tych np. z oponeo
Znaczy nie pytałem jeszcze w ASO, ale w jakimś sklepie z częściami do Skody widziałem 
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Rozmiar felgi nie wymusza zakupu felg fabrycznych. Ogranicza tylko nieco wybór (ale wciąż na całym rynku). Ale każdy robi co chce.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
- michalmiko
Czyli podsumowując, jeżeli mam identyczny wymiar zamienników, jak fabryczne to ubezpieczyciel nie ma podstaw do nie wypłacenia (w razie czego) odszkodowania 
- jankess4
Osobiście się z tym jeszcze nie spotkałem. Może macie inne doświadczenia ale każdy casus trzeba rozpatrywać indywidualnie.michalmiko pisze:Czyli podsumowując, jeżeli mam identyczny wymiar zamienników, jak fabryczne to ubezpieczyciel nie ma podstaw do nie wypłacenia (w razie czego) odszkodowania
- jankess4
Osobiście wyszedłem 1,5 K taniej niż w salonie na podobnej jakości i wzorze felgi.michalmiko pisze:Ale cena fabrycznych 18” jest prawie taka sama jak tych np. z oponeoZnaczy nie pytałem jeszcze w ASO, ale w jakimś sklepie z częściami do Skody widziałem