Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
spook
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI DSG 4x4

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: spook »

herman00 pisze:
03 gru 2021, 7:53
No ciekawe podejście. Ja w ogóle nie rozważałem przy zakupie jakichś Lane Assist. Samochód to nie zabawka i wymaga od kierowcy koncentracji i jego reakcji a nie kontrreakcji jakiegoś systemu.
Mój kuzyn kupił miśka w 2019 ze stoku i ma na pokładzie te gadżety - wyłączone prawie od razu, kiedy jego żona po tym jak zareagowało Lane Assist odmówiła prowadzenia pojazdu, który przejmuje kontrole nad kierownicą.
Mogę odpowiedzieć to samo: ciekawe podejście.

Przed chwilą, gdy wracałem do domu, zobaczyliśmy auto w rowie. Może kierowca zasnął, może zasłabł, trudno powiedzieć, bo specjalnie ślisko tam nie było. Czy w takiej sytuacji też byś nie chciał, żeby samochód przejął kontrolę i potencjalnie oszczędził Tobie i Twoim pasażerom ciężkich obrażeń?

Jeżeli ktoś traktuje Lane Assist jako automatycznego pilota, to powodzenia. Assist - jak sama nazwa jest asystentem, czyli pomaga w prowadzeniu samochodu. To oczywiste, że kierowca musi zawsze uważać na to, co dzieje się na drodze, ale są sytuacje, gdy tego nie może zrobić i wtedy - przynajmniej według mnie - dobrze jest mieć automat, który uratuje pasażerom zdrowie, a może i życie.

Pozdrawiam -- Spook.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Xeor^
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4 L&K

Post autor: Xeor^ »

Ja chciałem wziąć emergency assist, ale okazuje się że emergency assist działa tylko jak masz włączony Lane assist + ACC, jeżeli jedziesz na samym line assist i zasłabniesz to auto zostanie utrzymane w torze tylko przez chwilę, a potem z tego co rozumiem lane assist się wyłączy (jak nie przejmiesz kierowania), ale emergency assist nie zadziała jak jedziesz bez ACC i i tak wylądujesz w rowie.

Awatar użytkownika
herman00
Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG

Post autor: herman00 »

spook pisze:
03 gru 2021, 10:48
herman00 pisze:
No ciekawe podejście. Ja w ogóle nie rozważałem przy zakupie jakichś Lane Assist. Samochód to nie zabawka i wymaga od kierowcy koncentracji i jego reakcji a nie kontrreakcji jakiegoś systemu.
Mój kuzyn kupił miśka w 2019 ze stoku i ma na pokładzie te gadżety - wyłączone prawie od razu, kiedy jego żona po tym jak zareagowało Lane Assist odmówiła prowadzenia pojazdu, który przejmuje kontrole nad kierownicą.

Przed chwilą, gdy wracałem do domu, zobaczyliśmy auto w rowie. Może kierowca zasnął, może zasłabł, trudno powiedzieć, bo specjalnie ślisko tam nie było. Czy w takiej sytuacji też byś nie chciał, żeby samochód przejął kontrolę i potencjalnie oszczędził Tobie i Twoim pasażerom ciężkich obrażeń?

Jeżeli ktoś traktuje Lane Assist jako automatycznego pilota, to powodzenia. Assist - jak sama nazwa jest asystentem, czyli pomaga w prowadzeniu samochodu. To oczywiste, że kierowca musi zawsze uważać na to, co dzieje się na drodze, ale są sytuacje, gdy tego nie może zrobić i wtedy - przynajmniej według mnie - dobrze jest mieć automat, który uratuje pasażerom zdrowie, a może i życie.

Pozdrawiam -- Spook.
Pewnie w rowie leżało auto pewnej marki z napędem na tył. Nic nie zastąpi myślenia i reakcji kierowcy, żaden system a nie chcę testować sytuacji kiedy będę musiał zmienić "Lane" poprzez "odbicie" kierownicą i bez czasu na włączanie kierunkowskazu, a auto stwierdzi że jednak utrzyma linię. Szkoda gadać, każdy ma swoje i może wybierać.

elmiko
Samochód: Kodiaq MR2022 L&K TDI 200KM

Post autor: elmiko »

herman00 pisze:
03 gru 2021, 11:24
Pewnie w rowie leżało auto pewnej marki z napędem na tył. Nic nie zastąpi myślenia i reakcji kierowcy, żaden system a nie chcę testować sytuacji kiedy będę musiał zmienić "Lane" poprzez "odbicie" kierownicą i bez czasu na włączanie kierunkowskazu, a auto stwierdzi że jednak utrzyma linię. Szkoda gadać, każdy ma swoje i może wybierać.
Tylko to nie jest tak, że LA trzyma Cię na Twoim pasie za wszelką cenę. Da się zmienić pas bez sygnalizowania, tylko na początku jest nieco większy opór kierownicy. Tyle. Później odpuszcza.
Żaden system nie może Cię wyręczyć - to Ty prowadzisz auto.

spook
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI DSG 4x4

Post autor: spook »

Xeor^ pisze:
03 gru 2021, 10:52
Ja chciałem wziąć emergency assist, ale okazuje się że emergency assist działa tylko jak masz włączony Lane assist + ACC, jeżeli jedziesz na samym line assist i zasłabniesz to auto zostanie utrzymane w torze tylko przez chwilę, a potem z tego co rozumiem lane assist się wyłączy (jak nie przejmiesz kierowania), ale emergency assist nie zadziała jak jedziesz bez ACC i i tak wylądujesz w rowie.
Według oficjalnej strony Skody (https://www.skoda-auto.com/world/safety ... -emergency) jeżeli kierowca przez określony odcinek czasu nie wykona żadnej akcji (np. obrót kierownicy), auto jest doprowadzane do całkowitego zatrzymania i włączane są światła awaryjne.

Myślę, że ten system ogólnie na sens tylko z Lane Assist, bo jeśli puścisz kierownicę, to auto bardzo szybko zjedzie samoczynnie na jedno z pobocz (niedoskonałości konstrukcji). Z drugiej strony, gdyby system ten działał bez Lane Assist i ACC, to byłby wręcz niebezpieczny (samochód nagle zaczyna hamować sam z siebie bez wyraźnego powodu).

Z tego co wiem, piszesz o Teslach - jeśli jedziesz na autopilocie bez trzymania rąk na kierownicy przez zbyt długi czas, to auto wyłączy autopilota, ale nie wyłączy tempomatu, co jest dosyć... oryginalną karą za zaprzestanie prowadzenia samochodu.

Pozdrawiam -- Spook.

Xeor^
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4 L&K

Post autor: Xeor^ »

Mam na myśli że masz w aucie lane assist i acc, ale nie masz uruchomionego ACC w danym momencie to emergency assist nie zadziala.

EDIT:

Tutaj informacja z instrukcji:
Sposób działania
Gdy asystent wykryje brak aktywności kierowcy]
▶Rozlega się akustyczny sygnał ostrzegawczy i nawyświetlaczu zestawu wskaźników pojawia się ko-munikat.
▶Jeśli po wielokrotnym ostrzeżeniu kierowca nieprzejmie sterowania, światła awaryjne zostaną włą-czone i pojazd zostanie automatycznie zahamowa-ny.
▶Po zatrzymaniu pojazdu włącza się hamulec posto-jowy.Przerwanie automatycznego hamowania
▶Wciśnięto pedał hamulca lub sprzęgła.
▶Poprzez ruch kierowniczy.

Warunki działania
✓ System Lane Assist jest aktywny i linie ogranicza-jące po obu stronach pasa są rozpoznawane .
✓ ACC jest aktywny.

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Post autor: D10ni »

spook pisze:
03 gru 2021, 10:48
herman00 pisze:

Pozdrawiam -- Spook.
@Spook dobre podsumowanie. Ja mam za sobą trzy lata jazdy miśkiem z LA i ACC. I obecnie jest to dla mnie najbardziej komfortowy samochód, jakim dłużej jeździłem. Zrobienie 1000km w jeden dzień nie jest takim obciążeniem, jakim kiedyś było 500.
Uważam, że jazdy z LA i ACC trzeba się nauczyć, ale przede wszystkim "wyregulować" - ustawić sobie odpowiednią czułość i się przyzwyczaić. To nie jest ABS, który "jest i działa". To zaawansowana elektronika z którą się współpracuje. Jak robisz to dobrze, możesz robić głupoty w stylu jednoczesne picie kawy, przestawianie stacji radiowej i czytanie wiadomości ;-)
I oczywiście to kwestia "wyczucia" jak to działa i nabrania zaufania. Tak jak do TIA - kiedyś bałem się, że samochód sam nie wyhamuje. Później był szok, że stojący samochód nie jest widziany i trzeba samemu hamować. Teraz "naumiłem się" i od ponad roku nie mam najmniejszego problemu z tymi ficzerami. Rozkoszuję się wygodną i bezpieczną jazdą.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

lukasz12340
Samochód: Kodiak Sportline 2.0

Post autor: lukasz12340 »

Witam
Pytanie
Wczoraj vin wskoczył do skoda connect
Czy to znaczy ze jest juz skończony?
Stal od lipca na placu i czekał na komponent
Co ciekawe dzień wcześniej dealer napisał mi ze jest szansa ze auto zostanie skończony po świętach

Awatar użytkownika
Czarny
Samochód: Mercedes Benz GLC 200d

Post autor: Czarny »

lukasz12340 pisze:
04 gru 2021, 12:01
Witam
Pytanie
Wczoraj vin wskoczył do skoda connect
Czy to znaczy ze jest juz skończony?
Stal od lipca na placu i czekał na komponent
Co ciekawe dzień wcześniej dealer napisał mi ze jest szansa ze auto zostanie skończony po świętach
Jak to wskoczył ?? Możesz coś więcej na ten temat napisać ?? Jak to zrobiłeś i gdzie ??

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

VIN nadawany jest w momencie złożenia budy.
Można się połączyć z autem, bez potwierdzenia "z jego" strony?
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

ODPOWIEDZ