Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
longmanpl
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: longmanpl »

tomnowy pisze:
06 lut 2022, 11:56
macoe rscje z jdg tylko ze przy podpisaniu dealer mi to zle wytlumaczyl i mam zaznaczone ze nie podlegam ochronie. pytanie czy zrobil to celowo czy sa nie wiedzial. czy jak mam auto zamowione na jdg, ktore nie sluzy do zaroabiania tylko na dojazdy do pracy itp. i wybrana opcje ze nie podlegam ochronie konsumenckiej, to cos z tym moge powalczyc? moge auto nawet kupic jak zwykly obywatel nie na jdg, bo np powiem za jdg zamknalem lub zawiesilem. czy wtedy mimo zaznaczenie na zamowieniu opcji nie podlegania ochronie bede pod nia podlegac?
Niezależnie od tego czy dealer tłumaczył świadomie czy nie, to wg mnie (a nie jestem prawnikiem), prawo stoi wyżej a zamówienie/umowa może mieć wady prawne (tylko co wtedy ;) ). Ja mam na JDG, tylko zamówienie i cena w górę tylko o VAT i akcyzę, brak wyłączenia ochrony (nie ma nawet wzmianki o tym).
Czy dojazdy do klienta (nie taxi) na świadczenie usług, to dojazd do pracy, czy jednak narzędzie, bez którego świadczenie usługi jest niemożliwe a przynajmniej utrudnione..
Ale znowu zbaczamy z tematu ;)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Lemo
Samochód: Czekam na Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Lemo »

tomnowy pisze:
macoe rscje z jdg tylko ze przy podpisaniu dealer mi to zle wytlumaczyl i mam zaznaczone ze nie podlegam ochronie. pytanie czy zrobil to celowo czy sa nie wiedzial. czy jak mam auto zamowione na jdg, ktore nie sluzy do zaroabiania tylko na dojazdy do pracy itp. i wybrana opcje ze nie podlegam ochronie konsumenckiej, to cos z tym moge powalczyc? moge auto nawet kupic jak zwykly obywatel nie na jdg, bo np powiem za jdg zamknalem lub zawiesilem. czy wtedy mimo zaznaczenie na zamowieniu opcji nie podlegania ochronie bede pod nia podlegac?
To chyba nie tak łatwo. Ja zamawiałem na JDG i gdy ja chciałem zmienić żeby wystawili fakturę na osobę prywatna na PESEL bo już nie chce brać leasingu, to dostałem informacje ze nie mogą tego zrobić, musi być faktura na firmę i NIP albo reset zamawiania, nowe ceny, nowe czekanie - podobno tak jest w systemie VW i nic nie mogę zrobić.

Oczywiście pomimo faktury firmowej ty nadal możesz traktować to jako zakup prywatny i nie używać go w dzielności dla urzędu skarbowego będzie to ok, ale sprzedawca potraktuje to i tak jako zakup na firmę ze wszystkimi konsekwencjami jak ograniczona ochrona.

Czy da się zimnic sposób użytkowania, na zakup nie związany z prowadzona dzielnością nie wiem, mam nadzieje, spróbuj i daj znać.

DJsmile
Samochód: Zamówiony: KODIAQ Style 1,5 DSG

Post autor: DJsmile »

Lemo pisze:
tomnowy pisze:
To chyba nie tak łatwo. Ja zamawiałem na JDG i gdy ja chciałem zmienić żeby wystawili fakturę na osobę prywatna na PESEL bo już nie chce brać leasingu, to dostałem informacje ze nie mogą tego zrobić, musi być faktura na firmę i NIP albo reset zamawiania, nowe ceny, nowe czekanie - podobno tak jest w systemie VW i nic nie mogę zrobić.

Oczywiście pomimo faktury firmowej ty nadal możesz traktować to jako zakup prywatny i nie używać go w dzielności dla urzędu skarbowego będzie to ok, ale sprzedawca potraktuje to i tak jako zakup na firmę ze wszystkimi konsekwencjami jak ograniczona ochrona.

Czy da się zimnic sposób użytkowania, na zakup nie związany z prowadzona dzielnością nie wiem, mam nadzieje, spróbuj i daj znać.
A zakup na firmę nie miałeś może finansować leasingiem? Od umowy leasingowej salon też ma dobrą prowizję. Może to było dla nich "problemem", że teraz owej prowizji nie będzie. Są marki które auta premium sprzedadzą tylko z finansowaniem. Klienta z gotówką gonią.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

snowb
Samochód: Kodiaq RS '22 soon.TM

Post autor: snowb »

boleq123 pisze:
05 lut 2022, 11:36
Auto właśnie dotarło do salonu i dziś byłem je obejrzeć. Kodiaq RS zamawiany pod koniec września 20-25~.
Super, 4 miesiace czekania? Mam nadzieje ze RSki się tak szybko produkują, zamawialem w pierwszycj dniach grudnia to by był na koniec marca 😁😁😁

Lemo
Samochód: Czekam na Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Lemo »

DJsmile pisze:
06 lut 2022, 12:45
Lemo pisze:
tomnowy pisze:

A zakup na firmę nie miałeś może finansować leasingiem? Od umowy leasingowej salon też ma dobrą prowizję. Może to było dla nich "problemem", że teraz owej prowizji nie będzie. Są marki które auta premium sprzedadzą tylko z finansowaniem. Klienta z gotówką gonią.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Dostałem informacje, że jest to dla nich mniej korzystne, ale nie będą robić mi problemu i mogę wziąć za gotówkę. Danych na fakturze nie mogą zmienić z JDG na osobę prywatną z powodów technicznych, system na to nie pozwoli...

tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Post autor: tomnowy »

spytam, ale wlsanie na poczatku mailem brac leasing, potem, kredyt teaz rozwazam wziac kredyt w banku i kupic za gotowke. w przyszlym.tygodniu powinno sie rozstrzygnac. dlugo sie teraz czeka na wrrsje l&k?

grisza7
Samochód: Toyota RAV4 2.5

Post autor: grisza7 »

Czekam na L&K od 03.08.2022. Terminu brak, mimo że 150tys PLN już na koncie dealera.

boleq123
Samochód: superb 1.8tsi '14 / czekam na misia w vRS'ie

Post autor: boleq123 »

snowb pisze:
06 lut 2022, 17:38
boleq123 pisze:
Auto właśnie dotarło do salonu i dziś byłem je obejrzeć. Kodiaq RS zamawiany pod koniec września 20-25~.
Super, 4 miesiace czekania? Mam nadzieje ze RSki się tak szybko produkują, zamawialem w pierwszycj dniach grudnia to by był na koniec marca 😁😁😁
Cieszę się, że szybko dotarł tylko szkoda, że bez Cantona, a chciałem taki full wypasik tylko nie brałem ogrzewania postojowego, szyberdachu i kamer 360(dla mnie te 3 rzeczy były zbędne) a tak to full opcja.

20-25 lutego mija 5 miesiąc ogółem, ale z tego co rozmawiałem z dealerem, to mu skody fabie poschodziły razem, które były zamówione czerwiec/lipiec i to chyba dla jakiejś floty, do tego mówił o tym, że teraz będą mieli przechlapane z produkcją octavii przez pożar fabryki poddostawcy.

Jaco
Samochód: Skoda, Superb, 2.0TSI

Post autor: Jaco »

snowb pisze:
boleq123 pisze:
Ja zamówiłem mojego VRSa w pierwszym tyg. września i dalej nic nie wiadomo. Tak ze ten...

boleq123
Samochód: superb 1.8tsi '14 / czekam na misia w vRS'ie

Post autor: boleq123 »

Jaco pisze:
07 lut 2022, 1:16
snowb pisze:
boleq123 pisze:
Ja zamówiłem mojego VRSa w pierwszym tyg. września i dalej nic nie wiadomo. Tak ze ten...
Wydaje mi się, że to dealer leci w kulki skoro po takim czasie nie masz informacji co z autem. Podeślij konfigurację, jeżeli posiadasz to porównam sobie. Może masz jakieś opcje, przez które tak długo trzeba czekać.

Dodam jeszcze, że ja dostałem informację przy zamówieniu, że czas oczekiwania to 6 miesięcy (tylko nie pamiętam czy do 6 miesięcy czy około 6 miesięcy)

ODPOWIEDZ