Napięcie w Zapalnicznce przy wyłączonym zapłonie

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Poly
Samochód: Planuje Kodiaq 1.4 TSI

Napięcie w Zapalnicznce przy wyłączonym zapłonie

Post autor: Poly »

Koledzy,

Czy możecie sprawdzić czy u Was w Kodiaq jest napięcie w gnieździe zapalniczki jak jest wyłączony zapłon i zamknięte auto ?

W VW Golfie jak zapłon mam wyłączony to automatycznie nie działa ładowarka USB w gnieździe zapalniczki. Taką samą szybką ładowarkę USB kupiłem do Kodiaq i zauważyłem, że nawet po wyjściu z auta telefon się ładuje. Nie podoba mi się, bo bo muszę teraz odłączyć za każdym razem ładowarkę...

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

ThorPL
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI 190KM STYLE Czarna Bestia :D

Re: Napięcie w Zapalnicznce przy wyłączonym zapłonie

Post autor: ThorPL »

Nie dokońca wiem czy w kodiaq bedzie tak samo ale w skodach jest tak, że dopiero po jakimś czasie wyłącza się zasilanie zapalniczek.
U mnie w Octavii działa przez max 4h

Poly

ThorPL pisze:
05 mar 2018, 14:19
Nie dokońca wiem czy w kodiaq bedzie tak samo ale w skodach jest tak, że dopiero po jakimś czasie wyłącza się zasilanie zapalniczek.
Okej... w takim razie będę obserwował.. Chyba taka ładowarka nie rozładuje akumulatora tak szybko ?

ThorPL
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI 190KM STYLE Czarna Bestia :D

Post autor: ThorPL »

Poly pisze:
05 mar 2018, 14:53
ThorPL pisze:
05 mar 2018, 14:19
Okej... w takim razie będę obserwował.. Chyba taka ładowarka nie rozładuje akumulatora tak szybko ?
nie raz mi się przytrafiło że radio chodziło całą noc, i ładowałem telefon i nigdy nie miałem problemów z odpaleniem auta

chaotic.frakir
Samochód: Skoda Octavia II, 1.9 tdi

Post autor: chaotic.frakir »

A w mojej Octavii II kamerka podpięta do zapalniczki zjadła akumulator do zera. Fajnie jakby można to było gdzieś ustawić.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Radiowiec
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 150km 4x2

Post autor: Radiowiec »

W moim poprzednim przed Kodiaqiem VW Touranie napięcie ginęło po wyjęciu kluczyka ze stacyjki - tu jest cały czas i już parę razy zapomnieliśmy wyjąć kamerki z zasilania i nagrywała w pętli całą noc - nie rozładowało to aku ale mam wyłączony ekranik i nagrywa bez podglądu.
Moim zdaniem można to programowo wyłączyć bo jeśli jakkolwiek napięcie ginie po paru godzinach jak piszecie to można to jakoś zrealizować jak w przypadku innych urządzeń aby po wyłączeniu samochodu i otwarciu drzwi i te napięcie ginęło w tym momencie - tylko jak to wykonać ? ....
Pozdrawiam.

Poly

Radiowiec pisze:
21 mar 2018, 22:15
napięcie ginie po paru godzinach jak piszecie

Właśnie chyba nie ginie... zostawiałem z premedytacją na całą noc ładoawrkę (z diodą) i rano dioda nadal się świeciła także w zapalnicznce prąd jest stale

WuWu
Samochód: Kodiaq 1,4

Post autor: WuWu »

jeśli chodzi o kamerki to był już taki temat. Elektryk wpina w instalację, kamera działa kiedy silnik jest zapalony i mamy gniazdko wolne na inne zabawki.

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

Zawsze można jeszcze wziąć zasilanie kamerki z tablicy bezpieczników zakładając bypas bezpiecznika, gdzie znika napięcie po wyłączeniu zapłonu :) Gorzej z masą, bo na razie nie mam pomysłu skąd ją wziąć bez ingerencji w elektrykę (gwarancja).

Radiowiec
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 150km 4x2

Post autor: Radiowiec »

Można wpiąć się w instalacje w panelu nad głową - tam jest napięcie po zapłonie i masa , podłączyć ładowarkę z mini usb do kamerek i wyjść tuż przed panelem przy szybie - już tak zrobiłem w Touranie - ale nie na gwarancji raczej.
Rozwiązanie opisane już na forum z bezpiecznikiem i ciągnięcie przewodu po słupku i w okolice lusterka jest do zrobienia w serwisie za pewnie rozsądne pieniążki i nikt nie przyczepi się przy przeglądzie i to bym polecał .
Co do napięcia na stałe w gniazdach zapalniczek jest do zrobienia pewnie również przez serwis - można po gwarancji samemu znależć napięcie po zapłonie i podać na cewkę przekażnika i stykami roboczymi tegoż przekażnika rozłączać obwód przed gniazdem jeśli nikt nie poda 100 procentowej informacji czy nie można tego komputerem przełączyć na rozłączanie po zgaszeniu samochodu .
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ