Uszkodzony rozrząd 2.0 TSI DSG

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Arturro
Samochód: Kodiaq 2.0TSI DSG

Uszkodzony rozrząd 2.0 TSI DSG

Post autor: Arturro »

Witam Serdecznie

Opiszę moją przygodę z Kodiaq 2.0 TSI. Auto od 30.09. w serwisie/salonie w Mińsku Mazowieckim a ja poruszam się zastępczymi. W sumie autem przejechałem od Marca 10tyś. poza dziwnie dość działającą skrzynią DSG ( głośna i przy hamowaniu z biegu 7 do N mam wrażenie że się nie wyrabia i trochę szarpie) to jazda w trasie ok. - napiszę o tym jeszcze w oddzielnym wątku.
Ale wracam do awarii>>>>
W trakcie jazdy wyświetliła się jakiś komunikat (nie pamiętam) i auto przeszło w tryb awaryjny. Więc laweta serwis i całe zamieszanie z tym związane. Po dwóch dniach telef. z serwisu z diagnozą o uszkodzonym rozrządzie i konieczności wymiany czujnika sterującego. Pomyślałem stało się rzeczy się psują, ale na część serwis czeka już drugi tydzień......
Czy ktoś z was miał podobną awarię????? :oops:

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

PiotrekM
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Re: Uszkodzony rozrząd 2.0 TSI DSG

Post autor: PiotrekM »

Arturro pisze:
10 paź 2017, 17:23
poza dziwnie dość działającą skrzynią DSG ( głośna i przy hamowaniu z biegu 7 do N mam wrażenie że się nie wyrabia i trochę szarpie
Ja jeszcze nie mam Kodiaqa, ale w DSG jeżdżę juz 7 lat. Co to znaczy głośna? I co masz na myśli pisząc przy hamowaniu z biegu 7 do N?

Staszek1
Samochód: superb , kodiaq . lancer evo :)

Post autor: Staszek1 »

czujnik położenia walu / walków pewnie padł . Wymienia i po sprawie .

Arturro

Piotrku również od lat jeżdżę automatami i w Kodiaku wydaje mi się mało elastyczna. W Octavi DSG pracowała o wiele bardziej elastycznie i nie słyszałem zmian które następowały płynnie (może dlatego że auto było głośniejsze :) ) W Kodiaku przy rozpędzaniu jest ok, ale przy zwalnianiu szczególnie przy dojazdach do skrzyżowań, świateł, przejazdów kolejowych słychać i czuć wysprzęglanie każdego biegu. Tak jakby sprzęgło nie nadążało. Ciężko opisać. W serwisie powiedzieli że wymiana wyżej opisanej części (co prawda w rozrządzie) ale może pomóc. Zobaczymy. Generalnie powoli zaczynam mieć mieszane uczucia co do skody a zaznaczę użytkuję od lat. Mam wrażenie że to już jest tak masowa produkcja że jakość została daleko w tyle. Zaznaczam że Kodiak nie był tani...... a od nowego auta oczekiwałbym troszkę więcej niż 10tyś km i dwa tygodnie w serwisie (na razie). Dam znać jak odbiorę czy się poprawiło.....

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

Hmm, ja nic nie odczuwam/słyszę przy hamowaniu z większej prędkości przy redukcjach, jakbym nie patrzył na napis D7-1 na maxi docie to nawet nie wiedziałbym kiedy nastąpiła zmiana przy zwalnianiu. Przy przyspieszaniu delikatnym czasami leciutko wyczuję zmianę, nie odczuwam tego za to przy mocniejszym przyspieszaniu od zera ale to pewnie przez ogólne uczucie przyspieszania i prędkości, dźwięku silnika itp.

Staszek1
Samochód: superb , kodiaq . lancer evo :)

Post autor: Staszek1 »

A czy tez masz w dsg takie wrażenie ze autamat" nie trzyma" , np. na pochylonej drodze jak wbije R , puszcze hamulec to auto powinno stać w miejscu , po dodaniu gazu zacząć cofać . A u mnie jest taki dziwny efekt po puszczeniu hamulca ze najpierw auto podtoczy się do przodu z pół metra a potem automat zaczyna cofać do tyłu . Zastanawiam sie czy to wina skrzyni czy tych kretynów co kodowali pedał gazu który działa jak gumka od majtek :(

leipruk
Samochód: Skoda Kodiaq 1.4 TSI

Post autor: leipruk »

Arturro pisze:
11 paź 2017, 9:56
W Octavi DSG pracowała o wiele bardziej elastycznie i nie słyszałem zmian które następowały płynnie (może dlatego że auto było głośniejsze :) ) W Kodiaku przy rozpędzaniu jest ok, ale przy zwalnianiu szczególnie przy dojazdach do skrzyżowań, świateł, przejazdów kolejowych słychać i czuć wysprzęglanie każdego biegu. Tak jakby sprzęgło nie nadążało.
A ja właśnie dokładnie to ci opisujesz miałem w Octavii III, szczególnie w trybie S. W Kodiaqu za to skrzynia działa idealnie (najlepiej ze wszystkich aut jakie mam/miałem/jeździłem). Myśle wiec, że to bardziej kwestia egzemplarza niż modelu.

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

Staszek1 pisze:
11 paź 2017, 10:38
A czy tez masz w dsg takie wrażenie ze autamat" nie trzyma" , np. na pochylonej drodze jak wbije R , puszcze hamulec to auto powinno stać w miejscu , po dodaniu gazu zacząć cofać . A u mnie jest taki dziwny efekt po puszczeniu hamulca ze najpierw auto podtoczy się do przodu z pół metra a potem automat zaczyna cofać do tyłu . Zastanawiam sie czy to wina skrzyni czy tych kretynów co kodowali pedał gazu który działa jak gumka od majtek :(

Miałem tak ostatnio że musiałem podjechać pod takie średnio-strome wzniesienie obłocone, stwierdziłem że zobaczę jak sobie poradzą opony i napęd jak się zatrzymam i ruszę z miejsca. Po krótkim mieleniu ruszył tyle, że chciałem jeszcze raz spróbować i zahamowałem, jeszcze nie załączył się auto hold o czym się nie zorientowałem bo liczyłem że się włączy od razu i puściłem hamulec, zanim wcisnąłem gaz to na biegu D stoczyłem się tak z metr... W instrukcji jest wyraźnie napisane aby nie używać automatu do hamowania stojącego auta na pochyłej drodze.

Arturro

Problem z nie trzymaniem przy pochylonych powierzchniach jak najbardziej u mnie również występuje. Mam wrażenie że to będzie dość częsty wątek, ale widocznie ten typ tak ma. Oczywiście nie powinno tak być i nie wpływa to dobrze na skrzynię. Obawiam się że te automaty (przynajmniej przy 2.0 TSI) będą bolączką niejednego posiadacza. A może dokładnie jak napisał "leipruk" powyżej "kwestia egzemplarza"
Powracając jednak do wątku rozrządu dzisiaj dzwoniłem do serwisu (auto drugi tydzień) część nie dotarła z magazynu centralnego. Zadzwoniłem do magazynu w poznaniu "proszę zgłosić sprawę będziemy sprawdzać" - zgłosiłem. Czeeeeeeeekkkkkaaaaammmm.......
Zaznaczam że sprawa dotyczy części za 400 pln dokładnie zawór sterujący w rozrządzie a unieruchomiła auto i zabrała mi dwa dni z życia na lawety auta zastępcze itp. A może o tym też napiszę. Skoda Asistance daje auto tylko na 3 doby, potem musicie prosić serwis aby łaskawie wydał wam zastępcze auto w segmencie o którym już dawno zapomniałem - w moim przypadku wyproszony rapid, ale wpychali usilnie fabię. Więc jeździj se gościu po 400 kilometrów dziennie - przecież kupiłeś sobie wygodne auto w trasy :)
Reasumując zobaczymy jak się skończy sprawa, ale moja lojalność do marki spadła niemal do zera.
Pozdrawiam Wszystkich - dam znać jak zakończy się sprawa.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Tzw. trzymanie na pochyłej powierzchni dotyczy automatów ze sprzęgłem hydrokinetycznym.
Mam drugie auto z takim sprzęgłem i ono nigdy się nie cofa choć waży 2 i pół tony.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

ODPOWIEDZ