NIE [ROZWIĄZANY] Problem z usługami online

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Re: NIE [ROZWIĄZANY] Problem z usługami online

Post autor: D10ni »

SlawekW pisze:
03 cze 2019, 23:57
D10ni pisze:
03 cze 2019, 15:16
No samo się nic nie zadzieje. Trzeba zgłosić do serwisu, zgłosić mailem że nie działa, poprosić o rekompensatę itd.
Zasadniczo masz rację. Tylko szkoda mojego czasu na przesiadywanie w serwisie Skody, który nic nie może.

Architektura systemu Skoda Connect jest prosta:

Samochód <---> Serwer SC <---> Aplikacja SC

Samochód - to nasze Kodiaq'i
Serwer SC - to system Skoda Connect
Aplikacja - to zarówno apka mobilna jak i portal Skoda Connect: https://skoda-connect.com/portal/web/guest/login
Wszędzie jest łączność dwukierunkowa (samochód przekazuje dane do SC i je odbiera, np. blokada drzwi lub trąbienie/miganie). Podobnie z apką.
I dopóki moja aplikacja nie ma łączności z serwerami Skoda Connect (a od 35 dni mam ciągle timeout'y) to nie zamierzam marnować czasu na wizyty w ASO. Bo to nic nie da - jak pokazałem wyżej.
Widzisz ja mam auto z grudnia z zeszłego roku i miałem wezwanie do akcji serwisowej. Czyli można założyć że MY2019 (lub początek MY2019) ma do wgrania nowy sterownik czy jakiś inny kawałek firmware. Czyli bez wizyty nie zadziała. Wcześniejsze modele - nie wiem.
Co do tego działania systemu, ładnie wyjaśniłeś, ale zabrakło jednego. Nie wiem czy każdorazowo, ale to samochód loguje się do serwera. I prawdopodobnie po kilku nieudanych próbach albo jest blokowany, albo po prostu przestaje się logować. Dlatego w części przypadków wystarczy wyjąć i włożyć bezpiecznik aby samochód się zalogował na serwerze.
Inna sprawa, że wprowadzono nowy sposób logowania i aby blokować zdalnie samochód trzeba zjawić się w salonie / serwisie i pokazać "papiery" (było w wątku) Nie wiem czy była taka potrzeba od początku czy właśnie od wprowadzenia tej nowej autoryzacji nie bezpośrednio do SC a do VW (https://identity.vwgroup.io). I jeszcze jeden argument, skoro samochód po nieudanym (jednym czy kilku) logowaniu przestaje się ponownie logować do serwera, to
a) skoda nie ma możliwości rozróżnienia czy samochód po prostu stoi nieużywany czy może ma problem
b) skoda nie zna też skali problemu

Tak więc moim zdaniem kto jeszcze nie był i czeka na cud raczej powinien się wybrać do serwisu. To także forma nacisku na producenta, bo po nieudanej naprawie serwis powinien mieć otwarte zgłoszenie i także dokonać zgłoszenia "kanałem serwisowym". No i można wyrazić swoją opinię w Google Play, bo co z tego że apka ładna, ale nie gada z samochodem?

Zadowolny z GunMetal Sportline :D

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
stingerA6
Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq

Post autor: stingerA6 »

Wychodzi na to, że mój jest popsuty........bo wszystko działa.................a u wszystkich nie działa ;-)
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."

D10ni

ncb pisze:
04 cze 2019, 8:11
Podpowiecie jak zdiagnozować problem u siebie? Ja ostatnimi dniami:
  • Zautoryzowałem aplikację w samochodzie wpisując pin w aucie z aplikacji
  • W aplikacji na Androidzie Skoda Connect widzę raporty spalania, pozycję parkowania
  • Jak miałem udostępniony internet z telefonu dla auta, to globus był normalnie na biało, ale na co dzień raczej nie będę go udostępniać, bo bateria leci szybko w dół
Może też nie do końca rozumiem, ale co takiego fajnego dają usługi online? W aucie jeszcze tam nie grzebałem specjalnie, ale widziałem parkingi, stacje paliw i pogodę czyli w sumie nic mega hiper.
Problem jest taki że chyba nie potrzebujesz tych usług (no offense) a wszystko Ci działa. Bo skoro w apce widzisz poprawną pozycję parkowania i informacja pochodzi z czasu kiedy opuściłeś ostatnio samochód, to znaczy że jest ok.
Generalnie problemem nie jest usługa Infotainment Online (to do niej potrzebny jest internet dostarczany z karty sim w Columbusie, Car Sticka w Amundsenie czy z telefonu/routera). Problem sprawiają usługi Care Connect (Proactive Service i Remote Access), do których niezbędne jest niezależne połączenie samochodu z providerem (serwery w Niemczech). Całość opisana jest dosyć sensownie tutaj https://skoda-connect.com/portal/pl_PL/ ... re-connect i jeśli nie widzisz tam nic ciekawego to nie ma co sobie zawracać głowy.
Dla mnie w tym drugim systemie są ważne rzeczy (powiadamianie o wypadku, powiadamianie o alarmie, pozycja parkowania, powiadamianie o obszarze, stan zamknięcia/otwarcia) a z kolei Infotinment Online powoduje że wbudowana w Amundsena nawigacja bije na głowę mapę google na telefonie.

Aby zdiagnozować czy masz problem - patrz na białą "szpilkę" przy globusie. Ikonki i ich znaczenie były w wątku, kilka post ów wcześniej podawałem gdzie to znaleźć.

Awatar użytkownika
ncb
Samochód: Kodiaq Style 2.0 TSI 190KM DSG 4x4 2019

Post autor: ncb »

@D10ni dzięki za wyjaśnienie ale mam kilka pytań
Bo skoro w apce widzisz poprawną pozycję parkowania i informacja pochodzi z czasu kiedy opuściłeś ostatnio samochód, to znaczy że jest ok.
Tak, to jest u mnie ok, chociaż nie działa całkowicie online, tzn. muszę kliknąć sobie w ikonę odświeżenia żeby pobrał świeże dane
to do niej potrzebny jest internet dostarczany z karty sim w Columbusie, Car Sticka w Amundsenie czy z telefonu/routera
Mam amundsena, jest jakiś sens zakupu Car Sticka? Bo to chyba droga sprawa, a zwykły modem albo udostępnianie z telefonu powinno działać analogicznie.
Dla mnie w tym drugim systemie są ważne rzeczy (powiadamianie o wypadku, powiadamianie o alarmie, pozycja parkowania, powiadamianie o obszarze, stan zamknięcia/otwarcia) a z kolei Infotinment Online powoduje że wbudowana w Amundsena nawigacja bije na głowę mapę google na telefonie.
No właśnie, tylko u mnie przynajmniej pozycja parkowania, powiadomienia o obszarze, stan zamknięcia/otwarcia wydają się działać poprawnie. Chociaż same powiadomienia działają dosyć dziwnie, bo trzeba wejść w apkę i odświeżyć powiadomienia żeby zobaczyć nowe, nie wyskakują mi one na żywo w telefonie i na zablokowanym telefonie tak jak w innych aplikacjach, no chyba że do tego jest potrzebny stały internet w aucie

D10ni

ncb pisze:
04 cze 2019, 9:23
@D10ni dzięki za wyjaśnienie ale mam kilka pytań
Bo skoro w apce widzisz poprawną pozycję parkowania i informacja pochodzi z czasu kiedy opuściłeś ostatnio samochód, to znaczy że jest ok.
Tak, to jest u mnie ok, chociaż nie działa całkowicie online, tzn. muszę kliknąć sobie w ikonę odświeżenia żeby pobrał świeże dane
Tak, to tak działa
ncb pisze:
to do niej potrzebny jest internet dostarczany z karty sim w Columbusie, Car Sticka w Amundsenie czy z telefonu/routera
Mam amundsena, jest jakiś sens zakupu Car Sticka? Bo to chyba droga sprawa, a zwykły modem albo udostępnianie z telefonu powinno działać analogicznie.
Kwestia tego co dla Ciebie najwygodniejsze. Car sticka możesz kupić za 300zł, do tego kabelek kątowy, wozisz w zamkniętym schowku i zapominasz. Routerek podpięty pod zasilanie w bagażniku i uruchamiający się z zasilaniem jest też wygodny i nie trzeba o nim pamiętać. Są wątki na forum z takim rozwiązaniem. Telefon to konieczność pamiętania o włączaniu albo zabawa a Taskerem, Automata czy innym automatorem który można zaprogramować aby włączał Ci tethering w telefonie (opcja jeśli nie masz kasy a masz czas i skilla).
ncb pisze:
No właśnie, tylko u mnie przynajmniej pozycja parkowania, powiadomienia o obszarze, stan zamknięcia/otwarcia wydają się działać poprawnie. Chociaż same powiadomienia działają dosyć dziwnie, bo trzeba wejść w apkę i odświeżyć powiadomienia żeby zobaczyć nowe, nie wyskakują mi one na żywo w telefonie i na zablokowanym telefonie tak jak w innych aplikacjach, no chyba że do tego jest potrzebny stały internet w aucie
Ja mam ustawione powiadomienia mailem i w aplikacji. I np alarm online - od razu apka mi zagadała w telefonie. Identycznie z alarmem o opuszczeniu obszaru. Może u Ciebie trzeba poprawnie skonfigurować ustawienia apki w telefonie żeby nie myła ubijana ani usypiana przez system. I te właśnie powiadomienia (opuszczenie obszaru, lokalizacja, wyzwolenie alarmu) korzystają z "wbudowanego" połączenia (sprawiającego problemy niektórym)

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Zamiast car sticka można zastosować jeden z pierwszych smartfonów. U mnie był to samsung galaxy 2. Małe gabaryty, niskie zużycie energii plus możliwość instalowania bieżących aplikacji pozwoliła mi zamienić ten telefon na bez obsługowy router, który automatycznie się włącza i wyłącza.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Vibor
Samochód: Skoda Superb kombi 1.8 TSI STYLE

Post autor: Vibor »

po 2 dniach działania znów u mnie nie działa a dodatkowo SOS zrobił się czerwony i pojawił komunikat o błędzie , brak słów :(

Erlenn
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TDI

Post autor: Erlenn »

Słuchajcie! Przed chwilą dostałam info z salonu. Otrzymali maila zwrotnego od koncernu, że”przyczyna usterki jest poza samochodem” czyli wygląda na to, że nie mogą się dogadać z operatorem (Play) Czy ktoś o tym słyszał? Czy to możliwe w ogóle?

Vibor
Samochód: Skoda Superb kombi 1.8 TSI STYLE

Post autor: Vibor »

ciężko coś wywnioskować dopóki nie będzie potwierdzenia oficjalnie, teraz każdy wymyśla co może aby się usprawiedliwić, trochę dziwne zreszto a dodatkowo w tym momencie auto nie spełnia wymogu odnośnie e-call bo nie działa i nic z tym nie robią , ludzie dodatkowo też płacą dodatkowo abonament a usługa padła, czas zgłosić do UOKiK bo sami tego nie zrobią
Ostatnio zmieniony 04 cze 2019, 13:26 przez Vibor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ncb
Samochód: Kodiaq Style 2.0 TSI 190KM DSG 4x4 2019

Post autor: ncb »

D10ni pisze: Ja mam ustawione powiadomienia mailem i w aplikacji. I np alarm online - od razu apka mi zagadała w telefonie. Identycznie z alarmem o opuszczeniu obszaru.
Ok, znalazłem te ustawienia powiadomień na głównej stronie aplikacji (swoją drogą nieźle nieintuicyjna ta apka skoro jak się wejdzie w powiadomienia to tam też są ustawienia i tam tych opcji nie ma) i tutaj ciekawostka. Wchodzę np. w alert o obszarze, zaznaczam checkboxami Aplikacja i E-mail , wychodzę, wchodzę ponownie i checkboxy znowu odznaczone, a nie widzę tutaj żadnego przyciisku typu "Zapisz". Dodam że nie jestem jeszcze zautoryzowany w Skodzie, więc zdalnie nie mogę otwierać/zamykać auta, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia, skoro te same powiadomienia mogę widzieć w powiadomieniach w aplikacji.

ODPOWIEDZ