to nie jest wina dsg , zasługa takiego zachowania to kodowanie pedału gazu pod ekologie i spalanie .MałGorzata pisze: ↑12 paź 2017, 13:31Tzw. trzymanie na pochyłej powierzchni dotyczy automatów ze sprzęgłem hydrokinetycznym.
Mam drugie auto z takim sprzęgłem i ono nigdy się nie cofa choć waży 2 i pół tony.
Uszkodzony rozrząd 2.0 TSI DSG
Re: Uszkodzony rozrząd 2.0 TSI DSG
Nie używacie Auto Hold? Ja w Passacie mam to włączone na stałe i nie narzekam. Trzyma w miejscu niezależnie od pochyłości. Przy ruszaniu delikatnie odpuszcza, aczkolwiek trzeba wyczuć moment. Przy dłuższym zatrzymaniu sam zaciąga ręczny. I potem sam odpuszcza, ale z ręcznego trochę inaczej się rusza. Generalnie bardzo polecam. Po przyzwyczajeniu super wygodne.
PiotrekM pisze: ↑13 paź 2017, 13:41Nie używacie Auto Hold? Ja w Passacie mam to włączone na stałe i nie narzekam. Trzyma w miejscu niezależnie od pochyłości. Przy ruszaniu delikatnie odpuszcza, aczkolwiek trzeba wyczuć moment. Przy dłuższym zatrzymaniu sam zaciąga ręczny. I potem sam odpuszcza, ale z ręcznego trochę inaczej się rusza. Generalnie bardzo polecam. Po przyzwyczajeniu super wygodne.
w manualu ok , ale w automacie ?
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Ja używam AH w automacie i jest to naprawdę fajne rozwiązanie 
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
Niedźwiadeq
- Samochód: kodiaq 2.0 Tdi DSG style + dodatki
Tak, wlasnie w automacie. Ja rowniez mam to wlaczone na staleStaszek1 pisze: ↑13 paź 2017, 18:53PiotrekM pisze: ↑13 paź 2017, 13:41Nie używacie Auto Hold? Ja w Passacie mam to włączone na stałe i nie narzekam. Trzyma w miejscu niezależnie od pochyłości. Przy ruszaniu delikatnie odpuszcza, aczkolwiek trzeba wyczuć moment. Przy dłuższym zatrzymaniu sam zaciąga ręczny. I potem sam odpuszcza, ale z ręcznego trochę inaczej się rusza. Generalnie bardzo polecam. Po przyzwyczajeniu super wygodne.
w manualu ok , ale w automacie ?
-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
Ja też. Świetne ułatwienie. Jedyna kwestia jak z trwałością klocków na tylnych kołach.
-
Niedźwiadeq
- Samochód: kodiaq 2.0 Tdi DSG style + dodatki
Mysle za zazwyczaj zaciski pracuja kiedy kola stoja wiec nie zakladam specjalnie wiekszego zuzycia. Inna sprawa zuzycie napedow tych zaciskow.
Przez 7 lat nic się nie zużyło. Działa tak samo jakbyś trzymał nogę na hamulcu. Dopiero po paru minutach zaciąga ręczny. Chyba tylko w autach VAG możesz włączyć to na stałe. W BMW jest też taki przycisk, ale musisz go włączać zaś każdym razem od nowa.
ja zauważyłem że na D skrzynia trzyma pod górę , a na R lekko się stoczy i dopiero czuć opór .
-
Radiowiec
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 150km 4x2
U mnie z DSG jak jadę i puszcze nogę z gazu to przy redukowaniu biegu słychać jak by szuranie - pytałem jak pojechałem za zmianę oleju po przejechaniu 4200 km i usłyszałem ze one tak się zachowują i to nie jest nic niepokojącego ponieważ jest to skrzynia z dwoma sprzęgłami suchymi a olej jest tylko w tym sterowaniu i oleju się nie wymienia .
Samo schodzenie z obrotów jest ładne ale już przełączanie biegów jak przy jezdzie po rondzie - zwolnienie i dodanie nie wielkiej ilości gazu i szuranie - no nie fajnie .
Samo schodzenie z obrotów jest ładne ale już przełączanie biegów jak przy jezdzie po rondzie - zwolnienie i dodanie nie wielkiej ilości gazu i szuranie - no nie fajnie .