Reklamacja trzeszczących plastików

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
BikeBert
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG

Re: Reklamacja trzeszczących plastików

Post autor: BikeBert »

Malenstwo8 pisze:
24 kwie 2018, 16:07
Zaraz, zaraz, Ty o Kodiaqu piszesz? 😳
Niestety. Drugie, niemal 10 letnie auto [japończyk], jest w lepszym stanie niż ta czeska kupa, od powłoki lakierniczej poczynając, po problemy techniczno-akustyczne, a raczej ich brak :)

Dziewczyna kupiła inne dziadostwo od VAGa [Seat Ibiza] i jak je odebrała [2 tygodnie po zejściu z taśmy] było już zardzewiałe pod spodem [śruby i inne bzdety], a po 3000km przód auta jest pełen odprysków jakby jechała za ciężarówką ze żwirem [pytałem, nie jechała] :)

Ale chyba wszystkie nowe auta są tak niskiej jakości, idą na ilość, nie jakość...

Kodiaq => Ateca
My other car is a Mountain Bike

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Nie nie wszystkie. Bo zaczne tęsknić za Mondeo. Po dwóch latach nawet nic nie pisnęło. Spasowanie idealne. Nateriały super i zawieszenie cisza, komfort i sport w jednym. Czekałem tylko na zakręty.
Miśkiem jeździ się fajnie, ale to inna bajka.

mkes
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI L&K

Post autor: mkes »

U mnie słychać skrzypienie w słupku B, tuż nad uchem kierowcy. Uchwyty drzwi nie skrzypią podczas jazdy, ale podczas nacisku.

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

BikeBert pisze:
24 kwie 2018, 17:28
Drugie, niemal 10 letnie auto [japończyk], jest w lepszym stanie niż ta czeska kupa, od powłoki lakierniczej poczynając, po problemy techniczno-akustyczne, a raczej ich brak :)
Co to za Japończyka masz? :)
Przykład Suzuki, który rodzice nabyli w salonie. Po wyjechaniu za bramę, coś w nadmuchu strzelało, wspomaganie kierownicy jakby chciało, a nie mogło działać, fotel kierowcy zgrzypiał, plastiki trzeszczące i twarde jak skała. Co chwila jakieś drobiazgi denerwowały. Nie wspomnę o napędzie 4x4, który był po prostu żałosny :D

Mój obecny Nissan. Wykończenie w stosunku do Suzuki to zupełnie inna liga. Plastiki miękkie, ale gdzie nie dotkniesz, zgrzypią. Rączki drzwi to czasami jak się wnętrze mocno nagrzeje, aż wstyd je złapać i zamykać drzwi, taki dźwięk wydają.
Na forum Nissana ludzie narzekają na liczne drobne usterki (szczególnie na te co doszły w J11), na które w Kodiaqu nikt nie narzeka.

Korozja to chyba właśnie główna bolączka japończyków. Robiłem konserwację w zeszłym roku i już mam drobne naloty rdzy na podwoziu.
Sąsiad ma Mazdę 6 i to auto wygląda po prostu jak złom. Jest po prostu dwu kolorowe - srebrno-rude. Dawno nie widziałem tak zardzewiałego samochodu. Aż się dziwię, że nic z tym nie zrobi.

Jeszcze co zawsze aż wydaje mi się dziwne. Japończycy niby tak siedzą w elektronice, a Niemieckie auta zawsze miały np. szyby elektryczne z funkcją automatycznego otwierania/zamykania na wszystkie okna. W Japończykach rzadko kiedy to można spotkać. Japońskie samochody mają jakoś tak mniej tych wszystkich funkcji.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Suzuki mojej żony salonowe. Tylko w naszych rękach. Po 9 latach zgniło tak, że podłyżnice były jak ser szwajcarski. Poszło w wieku 9 lat na złom. Mechanicznie było nie do zabicia. Jedynie sprzegło żona wykończyła przy 160 tys km, ale to już dobry wynik. Silnik był super.

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

Zapomniałem dodać, że u rodziców w Suzuki sprzęgło padło chyba po 15 tysiącach. Serwis nie chciał uznać reklamacji, ale jakoś w końcu partycypowali w kosztach. Kierownik serwisu dziwił się, bo ponoć to takie samo sprzęgło jak w Subaru. Chyba nie wiedział o tym, że była dość głośna afera o padających sprzęgłach w Subaru :D Ach, było minęło. Trzeba cieszyć się Skodą, bo wydaje się być dobrym samochodem. Szkoda się doszukiwać drobnostek, bo w każdej marce się przytrafi, a tu chyba nie jest tak źle z tego co czytam ;)

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Post autor: Tomala72 »

Koleżeństwo
Trzeba sobie otwarcie powiedzieć, że Kodiaq z pierwszego roku produkcji ma trochę niedoróbek o których większości na tym forum zostało już napisane.
Widać, że w miarę kolejnych modyfikacji Czesi zauważyli te sprawy i sukcesywnie je usuwają.
Niestety znowu jako kupujący jako pierwsi dany model jesteśmy królikami doświadczalnymi.
Reasumując po to jest gwarancja na auto żeby ją wykorzystać do maksimum. Inaczej będziemy się rozkoszować autem za sto parędziesiąt tysięcy nic nie mówiąc ASO, że nie jest do końca ok.

Łukasz1234
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 4*4

Post autor: Łukasz1234 »

Właśnie tak dlatego ten wątek.
Zlokalizowałem skrzypienie - jak ręką dociskam deskę rozdzielczą nad zegarami to jest cisza - ale ciężko tak jeździć :)))
Zgłaszam to jako usterkę w ASO zobaczymy jaka będzie odpowiedz ...

PiotrekM
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: PiotrekM »

Odnośnie trzeszczeń u mnie pojawiły się tylko na uchwytach drzwi i na tapicerce drzwi w okolicach uchwytów. I do tego tylko pod naciskiem, nie w trakcie jazdy. Serwis na razie sobie z tym poradził. Mój to produkcja 48 tydzień 2017.

PS. @BikeBert sorry za offtopic, ale czy tuning nie mógł mieć jakiegoś związku z tym problemem z silnikiem?

Awatar użytkownika
BikeBert
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG

Post autor: BikeBert »

PiotrekM pisze:
24 kwie 2018, 22:34
PS. @BikeBert sorry za offtopic, ale czy tuning nie mógł mieć jakiegoś związku z tym problemem z silnikiem?
Takie też było moje pierwsze podejrzenie, ale w ASO raczej nie zadam tego pytania. Nie omieszkam jednak napisać do DTE Systems w tej sprawie, choć domyślam się odpowiedzi...
Kodiaq => Ateca
My other car is a Mountain Bike

ODPOWIEDZ