Problem z połączeniem Bluetooth (nie łączy automatycznie)

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
rpp
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0TSI

Post autor: rpp »

Auto mam od tygodnia i ogólnie jest więcej niż ok poza jedną sprawą.
Już kilkukrotnie miałem problem z połączeniem telefonu z samochodem przez BT.
Telefon wcześniej sparowany, działa przez 2-3 dni ok a nagle nawet po krótkim postoju wsiadam do auta i guzik - nie łączy się z samochodem.
Próba ręcznego połączenia z poziomu telefonu - bez powodzenia (znaczy się na moment widać, że się łączy bo odpala się automatycznie Yanosik ale praktycznie od razu się rozłącza).
Wejście w menu "Phone" skutkuje komunikatem "Telefon nieosiągalny" (czy jakoś tak).

Na 100% nie jest to problem telefonu bo sparowany jest też drugi telefon i objawy są identyczne. Dodatkowo restart telefonu nic nie daje - a restart radia (przez długie przytrzymanie włącznika) powoduje, że wymuszone jest ponowne parowanie (pojawia się kod na radiu i w tel) i wtedy działa aż do następnego razu.

To co zauważyłem - być może to przypadek - być może reguła - problem występuje po tym jak zgłosi się usterka systemu SOS. Usterka po paru minutach znika ale telefon się nie podpina.
Sam problem z SOS nie jest dla mnie kluczowy bo być może wynika to z faktu braku zasięgu GSM (najczęściej mam tak wyjeżdżając z garażu gdzie faktycznie zasięgu nie ma albo jest bardzo słaby).

Ktoś może miał podobny problem i ma jakiś pomysł czy pozostaje tylko serwis (i udowadnianie, że coś nie działa)??

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

kodiaq4x4
Samochód: Skoda, Kodiaq, 2.0 TDI 4x4 DSG 150 KM

Post autor: kodiaq4x4 »

Miałem podobny przypadek. Błąd e-call rozłącza telefon. Częsty problem z e-call Diagnoza wymiana kabelka od anteny w serwisie.

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Re: Problem z połączeniem Bluetooth (nie łączy automatycznie)

Post autor: Dual »

Miałem to ale sie uspokoiło "e-call" - zazwyczaj trwało bardzo krótko, kilka sekund. Raz tylko trwało 2-3 godziny, a po uruchomieniu auta natepnego dnia działa do dzisiaj juz z pol roku. Ciekawe czy to bylo zwiazane z tym kabelkiem czy jakim systemowym Upgrade?
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

kodiaq4x4
Samochód: Skoda, Kodiaq, 2.0 TDI 4x4 DSG 150 KM

: Problem z połączeniem Bluetooth (nie łączy automatycznie)

Post autor: kodiaq4x4 »

Kabelek wymieniony i jest spokój. Zobaczymy jak będzie zimniej bo błąd objawiał się wszegolnosci zima rano.

ODPOWIEDZ