2.0 TSI Utrata mocy prosze o pomoc

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Gordon
Samochód: Kodiaq 2.0Tsi DSG

2.0 TSI Utrata mocy prosze o pomoc

Post autor: Gordon »

Witam serdecznie.
Kodiaqa mam już około miesiąc ale
gdzieś tak przy przebiegu około 1000km
Kodi od pewnego momentu jakby utracił na mocy.
Nie jest to wielka różnica ale czuje ze słabiej przyspiesza
spekulując utrata mocy około 20-30km

Być może panikuje a nie che robić z siebie błazna na serwisie wymyslając problemy z samochodem
ale mimo wszystko nie daje mi to spokoju w koncu kupiłem nowy samochód i mam prawo wymagać pełnej sprawności.

Nasuwa się pytanie:
Czy silniki są docierane podczas produkcji??(usłyszałem od znajomego ze są docierane podczas procesu montażu aczkolwiek jego wiedza jest
niepewna).

Jeżeli ktoś coś wie na ten temat chętnie wysłucham

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Re: 2.0 TSI Utrata mocy prosze o pomoc

Post autor: kamilR »

Odnośnie docierania, w instrukcji powinieneś mieć zapis odnośnie doczerpania silnika(przez ile kilometrów nie przekraczać danych prędkości obrotowych silnika). W fabryce nikt silnika nie dotrze jest to nierealne. Każdy silnik powinien się,, ułożyć,, przez te pierwsze kilka tys. Kilometrów. Może masz włączony tryb Eco? Jeśli nie to serwis i zgłoszenie gwarancyjne.

tydy
Samochód: Kodiaq TSI 2.0

Post autor: tydy »

Jest informacja w instrukcji o pierwszych 1500 km. Nie można wykorzystywać pełnej mocy silnika.

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

No coz, u mnie raczej OK.
Po prostu mocy zbyt mało i skrzynia nie reaguje jak w Passacie czy Audi, czyli natychmiast.
Ja pracuje przy silnikach diesla przemyslowych, gdzie proces docierania trwa 500-700 godz. co liczac w km (srednia predkosc powiedzmy 40-60 km/h dla naszych silnikow) daje 2000 - 4200 km. Oczywiscie docieranie jest szybsze gdy silnik dociążamy (stosujemy np. wieksza dynamike w jezdzie gdyz wtedy mamy czescie wykorzystywana maks. moc przy przyspieszaniu - daje to wyzsze srednie obciazenie, ktorego funkcja bedzie wyzsze zuzycie paliwa).
Z czego to wynika?
Starsze silniki były wieksze, przewymiarowane i mialy mniejsza moc - były trwalsze, bardziej paliwozerne i drozsze w produkcji.
Nowe, projektowane komputerowo z mniejszymi wspolczynnikami bezpieczenstwa powoduje zalozenie okreslonych optymalnych warunkow pracy - brak osiagniecia tych warunkow moze prowadzic do roznych ostepstw od normalnej pracy (np. zwiekszone zuzycie oleju, brak dotarcia nawet po 10 tys. km, czy zapychanie DPF lub krystalizacja katalizatora SCR (AdBlue). Moze to powodowac np. ograniczenia mocy.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

ODPOWIEDZ