Duży wzrost chwilowego i średniego zużycia paliwa - problemy przy hamowaniu

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Mark
Samochód: SKODA KODIAQ 2.0 TSI

Post autor: Mark »

Dzień dobry,
od kilku dni mierzę się z problemem sporego wzrostu chwilowego i średniego spalania w moim Kodiaqu (2019, 2.0 TSI, 4x4, DSG). Auto przez kilka lat bez żadnej usterki, w miejskich korkach miało niezłe spalanie - w granicach 10 - 11 litrów bez specjalnie oszczędnych zabiegów. Teraz przy takim samym trybie jazdy - średnio 14 - 16 litrów.

Na ekranie z chwilowym zużyciem paliwa też duże zaskoczenie - przy zwalnianiu do 0 i naciskaniu pedału hamulca (w trybie Drive), im niższa prędkość tym wyższe spalanie - na ułamek sekundy przed zatrzymaniem dochodzi do 35 - 40 litrów. Postój na światłach - na ułamek sekundy wskakuje spalanie 2 - 4 litry. Ekran z "chwilowym użyciem" mam włączony non-stop od kilku lat, więc szybko wyłapałem, że coś się zmieniło.

Samochód trafił do ASO, bo akurat zbliżała się wymiana oleju (brakowało 1700 km) i samochód pierwszy raz zaczął pokazywać komunikat "sprawdź poziom oleju". Olej wymieniony, komunikat zniknął, ASO mówi, że to sprawy niepowiązane, a jeśli chodzi o spalanie to według nich wszystko gra po weryfikacji elektroniki i sterowników. Powiedzieli, żebym pojeździł i zobaczył czy problem zniknie - oczywiście nie zniknął, komputer nadal pokazuje wysokie odstępstwa od wartości, które obserwowałem przez lata. W ASO usłyszałem także, że przecież auto ma napęd na 4 koła i mocny silnik, więc to naturalne, że tyle pali. Nie pomaga tłumaczenie, że do tej pory było inaczej.

Mam serdeczną prośbę o podzielenie się, czy ktoś z Was miał podobny problem, ewentualnie czy ktoś go już tutaj opisywał - przewertowałem kilka stron ale nie zauważyłem podobnego wątku.

Z dodatkowych informacji - akurat kilka dni przed wystąpieniem tego problemu pierwszy raz po kilku latach dwukrotnie zatankowałem pod korek paliwo na stacji innej sieciówki (Shell zamiast Orlen), ale trudno mi uwierzyć, by akurat to miało taki wpływ na spalanie - obie stacje były oddalone od siebie kilkaset kilometrów.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie!

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Dla pewności bym zrobił litrażowanie. Nalej paliwa do odbicia pistoletu, poczekaj chwilę i naciśnij klamkę ponownie. Nie dawałbym już więcej, do samego końca. Potem jazda ze 100 km i to samo, na tej samej stacji. Pewnie lepiej wróć na wspomniany Orlen. Policz ile auto zużyło paliwa na kalkulatorze. Do tego bym jeszcze policzył długość przejechanego dystansu wg GPS, bo wiadomo, że liczniki samochodowe przekłamują.
Nie zaobserwowałeś spadku mocy lub zmiany pracy silnika? Jaki przebieg ma samochód?

Mark

Re: Duży wzrost chwilowego i średniego zużycia paliwa - problemy przy hamowaniu

Dzięki, z tym kalkulatorem to dobry pomysł - czasem lepiej wrócić do klasycznego sposobu liczenia :) Na Orlen właśnie dziś wróciłem, więc daję sobie kilka dni na sprawdzenie, czy sprawa wróci do normy. Aż trudno mi uwierzyć, żeby problem był w jakości paliwa, bo 2 stacje Shell, na których tankowałem, były od siebie oddalone o około 300 kilometrów - ale kto wie, może tu coś nie zagrało.

Co do samej pracy silnika jest bez zmian, nic nie chrobocze, dynamika wciąż dobra, mocno przyspiesza. Zmieniły się tylko cyfry na ekranie. Sorry - zapomniałem dopisać przebieg prawie 108.000 km

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Miałem kiedyś Corollę okularnicę 1332 ccm 86KM. Nówkę z salonu odebrałem. Auto na gwarancji, 60 k przebiegu. Zaczęło palić w trasie ponad 10-11 litrów. Żadnych innych objawów. Spaliny w normie. Serwis w Olszynie wymienił pół osprzętu silnika, z komputerem włącznie (12k zł). Bez efektu. Wkurzyłem się i pojechałem do Warszawy, Toyota Marki. Tam powiedzieli, że katalizator, ale nie mieli w magazynie. Wtedy były po 7k, rok 1999, a nowe auto zdaje się 45k. Olsztyn nie chciał zamówić w ciemno i kazali znowu przyjechać. Założyli cały wydech od swojego testowego auta. Jeździli, sprawdzali, nic nie pomogło. Tydzień później tankuję samochód i coś mi za mało weszło do zbiornika. Pojechałem w trasę. Znowu zaczął palić poniżej 7. Sam się zepsuł i sam naprawił

Awatar użytkownika
herman00
Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG

Post autor: herman00 »

Ten typ silnika czy to Kodiaq czy superb czy Arteon tak ma i nikt nie wie dlaczego tak się dzieje. Można wejść na forum tych aut i o tym przeczytać. Kolega odbierze priv.

Arkady
Samochód: Kodiaq Style 2.0 TSI; 4x4; 2018; 7 os.

Post autor: Arkady »

@Mark
Czy Twoje auto przypadkiem nie ma GPF i się teraz mu zachciało wypalać?
Te 14-16 l/100 to trochę dużo.

Awatar użytkownika
herman00
Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG

Post autor: herman00 »

Każde TSI ma GPF, ale żaden serwis nie wie kiedy następuje wypalenie, według jakiego scenariusza i czym to się objawia i gdzie w sterowniku znaleźć informacje że to nastąpiło.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Pytałeś na www.kalinski.pl?
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Mark

Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi, mija prawie miesiąc i problem nie zniknął - przy okazji Świąt pojechałem na trasę i przy bardzo oszczędnej jeździe wychodzi ok. 8 l/100 km - co jest wartością wyższą niż dotychczas, bo przy jeździe bez pośpiechu spokojnie schodziłem na 7 litrów, a nawet niżej.

@herman00 dziękuję za wiadomość, odpisałem mailem bo nie mam możliwości odpowiedzi w PW :)
@MałGorzata dzięki serdeczne, podpytam.

ODPOWIEDZ