Witam Was, nie znalazłem tematu a chciałbym zgłębić temat dot. wymiany oleju w dyfrach. Instrukcja oczywiście nie przewiduje, ale wiem , że warto, bo w innych autach 4x4 typu suv wymieniałem.
Wszak jak powszechnie wiadomo, jest to ważny mechanizm odpowiadający za rozdział momentu na koła. (nie mylić z haldexem, który dołącza nam oś)
A jak ma się sprawa w Kodiaqu? Czy ktoś wie, co ile km/lat i czy to robią w aso? Ew. jaki koszt? Będę wdzięczny za informacje w tej kwestii, z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie Kolegów.
olej w dyfrach ktoś wymieniał?
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: olej w dyfrach ktoś wymieniał?
Tylny dyferencjał.
Oficjalnie często brak interwału (lifetime)
Praktycznie / profilaktycznie:
co 80–120 tys. km – dla normalnej eksploatacji
co 60–80 tys. km, jeśli auto ciągnie przyczepy,
dużo jeździ w górach lub z obciążeniem, zdarza się ostre traktowanie (dynamiczna jazda, tor, off-road).
To zbliżone do tego, co sugerują niezależne serwisy Haldex/4x4 obsługujące VW/Audi/Skodę/Seata.
Oficjalnie często brak interwału (lifetime)
Praktycznie / profilaktycznie:
co 80–120 tys. km – dla normalnej eksploatacji
co 60–80 tys. km, jeśli auto ciągnie przyczepy,
dużo jeździ w górach lub z obciążeniem, zdarza się ostre traktowanie (dynamiczna jazda, tor, off-road).
To zbliżone do tego, co sugerują niezależne serwisy Haldex/4x4 obsługujące VW/Audi/Skodę/Seata.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Tak, 2 post z tego linku: viewtopic.php?f=9&t=2612&start=10
Wymienia się w przekładniach z przodu i tyłu przy napędzie 4x4. Mój mechanik mówi, że wystarczy co 80-90 tys. km. Olej oczywiście inny niż w haldexie. Koszt niewielki, sama wymiana dość prosta.